Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ανθρώπινη «χωματερή» και διάχυτο έγκλημα


Από την Καθημερινή

Του Σταύρου Λυγερού

Τα στοιχεία για την έκρηξη της εγκληματικότητας επιβεβαιώνουν αυτό που καταδεικνύει η καθημερινή εμπειρία των πολιτών. Η Ελλάδα και ειδικά τα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν μετατραπεί σε επικίνδυνες ζώνες. Την τεράστια ανασφάλεια δεν την προκαλεί το οργανωμένο έγκλημα, που έχει τουλάχιστον συγκεκριμένους στόχους και διακρίνεται από στοιχειώδη ορθολογισμό. Την προκαλεί το διάχυτο έγκλημα, στο οποίο η συμμετοχή των λαθρομεταναστών είναι δυσανάλογα μεγάλη.


Η αιτία είναι απλή. Η διαρκής συσσώρευση λαθρομεταναστών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να βρουν εργασία και τις λίγες φορές που βρίσκουν είναι «μαύρη» και κακοπληρωμένη, λειτουργεί σαν θερμοκήπιο για την ανομία και την εγκληματικότητα, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι κοινωνικές ισορροπίες. Η Αθήνα έχει μετατραπεί σε ατύπως διχοτομημένη πόλη.

Τόσο το πολιτικό σύστημα όσο και μεσαιοανώτερα στρώματα είχαν βολευτεί με το γεγονός ότι για χρόνια οι λαθρομετανάστες φυτοζωούσαν γκετοποιημένοι στα «υπόγεια» της κοινωνίας και εμφανίζονταν στον δημόσιο χώρο μόνο ως εξατομικευμένη κακοπληρωμένη «μαύρη» εργασία.

Κανείς δεν άκουγε τις φωνές απόγνωσης των λαϊκών στρωμάτων, που κυρίως υφίστανται με επώδυνο τρόπο τις συνέπειες της λαθρομετανάστευσης.

Ο λόγος τους δεν περνούσε στα ΜΜΕ, όπου διεξάγεται η δημόσια συζήτηση. Εκεί, για χρόνια κυριαρχούσε μια εκδοχή της τρομοκρατίας του «πολιτικά ορθού». Η ανοχή της λαθρομετανάστευσης είχε αναγορευθεί σε κριτήριο «προοδευτισμού». Υπενθυμίζουμε ότι από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης Παπανδρέου ήταν ο νόμος για την απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες, γεγονός που έστειλε το λάθος μήνυμα και τροφοδότησε τις ροές.

Χρειάστηκε σειρά δραματικών γεγονότων για να αρχίσουν με μεγάλη καθυστέρηση οι βολεμένοι Έλληνες να ξεφεύγουν από το σύνδρομο του μαζικού στρουθοκαμηλισμού, να συνειδητοποιούν ότι η λαθρομετανάστευση έχει και ένα άλλο, καθόλου βολικό, πρόσωπο.

Η έλλειψη αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τις στείρες αντιρατσιστικές κορώνες μπορεί να μην έλυσε το πρόβλημα των λαϊκών τάξεων, αλλά κατάφερε να τροφοδοτεί πολιτικά τη σκληροπυρηνική ακροδεξιά. Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Χρυσή Αυγή απέσπασε στον Δήμο Αθηναίων 5,3%, ενώ οι περιοχές που έχουν κατακλυσθεί από λαθρομετανάστες τής έδωσαν ποσοστά μέχρι και 20%!

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ενώ όλοι αυτοί οι θεσμοί περισσότερο ή λιγότερο αντιμετώπιζαν τις απελπισμένες διαμαρτυρίες τους σαν εκδηλώσεις ρατσισμού, η Χρυσή Αυγή έσπευσε να καλύψει το κενό, βάζοντας τη δική της σφραγίδα.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στο εσωτερικό, στην Ευρώπη πληθαίνουν οι φωνές που θέτουν θέμα ακόμα και αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν με το επιχείρημα ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ανοικτά σαν πόρτα αχυρώνα» για να χρησιμοποιήσουμε την ατάκα της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών.

Πρόκειται για αφόρητη υποκρισία. Το σφράγισμα των ελληνικών συνόρων είναι πρακτικά αδύνατο, επειδή η Τουρκία λειτουργεί ως κύριος αγωγός και διευκολύνει τη λαθρομετανάστευση.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι Βορειοευρωπαίοι εταίροι βολεύονται με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ανάχωμα και ανθρώπινη «χωματερή», που προστατεύει τους ίδιους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου