Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την Ιβηρική


Από το Euro2day

Την ώρα που το Eurogroup ετοιμάζεται να συνεδριάσει την Παρασκευή για την ενίσχυση του ESM, το ενδιαφέρον των αγορών μετατοπίζεται από την Ελλάδα στις χώρες της Ιβηρικής, με την άνοδο των spreads να αντανακλά την έντονη ανησυχία που επικρατεί.

Την Παρασκευή η νέα ισπανική κυβέρνηση του Mariano Rajoy αναμένεται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2012, μόλις δύο μέρες αφότου η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι η ισπανική οικονομία έχει εισέλθει και επίσημα σε ύφεση και ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις στις πόλεις της χώρας.


Χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους των ισπανικών πόλεων, με την Guardian να μεταδίδει ότι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις σημειώθηκαν στη Βερκελώνη και τη Βαλένθια, όπου προκλήθηκαν και επεισόδια.


Οι αναλυτές έχουν αρχίσει ήδη να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το αν η Ισπανία είναι σε θέση να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που αναμένουν οι ηγέτες της Ε.Ε. Ακόμα περισσότερο, πληθαίνουν οι φωνές που βλέπουν τη χώρα να χάνει σύντομα την πρόσβαση στις αγορές.

Την Τετάρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, Willem Buiter, ανέφερε ότι η Ισπανία ενδέχεται να χρειαστεί πακέτο διάσωσης εντός του 2012. Σύμφωνα με τον Buiter οι οικονομικές προβλέψεις της ισπανικής κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες και η χώρα ενδέχεται να μην έχει τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

«Η Ισπανία είναι πιθανόν να μπει σε ένα πρόγραμμα τρόικας εντός του έτους, ως προϋπόθεση περαιτέρω στήριξης από την ΕΚΤ στα ισπανικά ομόλογα ή και στις ισπανικές τράπεζες» υπογραμμίζει σε έκθεσή του. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Buiter σημείωνε τον έντονο κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας.

Μεγάλη ανησυχία για την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας προκαλεί η άσχημη θέση των τραπεζών της, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η χώρα θα χρειαστεί ενίσχυση από την Ε.Ε. για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Την Τετάρτη η Goldman Sachs ανέφερε σε έκθεσή της ότι η Ισπανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του EFSF για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της.


Πορτογαλία: Αναθεωρούνται οι προβλέψεις

Την ίδια ώρα στη γειτονική Πορτογαλία τα οικονομικά στοιχεία δημιουργούν φόβους ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την τύχη της Ελλάδας και θα αναγκαστεί να προβεί σε κάποια αναδιάρθρωση του χρέους.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας αναθεώρησε την Πέμπτη προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της πορτογαλικής οικονομίας, σημειώνοντας τις αρνητικές συνθήκες στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας αναμένει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 3,4% το 2012, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,1%.

Την ίδια ώρα περιμένει ότι το ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητο το 2013, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη 0,3%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου