Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ευτέλεια


Από Το Ποντίκι 29.3.2012 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Κοιτώντας τις δημοσκοπήσεις θα συμφωνήσει κανείς ότι το πολιτικό κόστος καταβάλλεται τοις μετρητοίς: οι πολιτικές δυνάμεις που συγκυβέρνησαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν το φάσμα της εκλογικής συντριβής. Μόνο που το σχετικό ταμείο καταβολής του πολιτικού κόστους δεν είναι οι πίνακες και τα γραφήματα των δημοσκοπήσεων, αλλά η κάλπη.


Παρ' όλα αυτά, κάποια πράγματα στο πολιτικό τοπίο μοιάζουν να μην έχουν επιστροφή:

♦ Ο ΛΑΟΣ αποδείχτηκε πολύ μικρός για τόσο μεγάλες κωλοτούμπες.

♦ Η Ν.Δ. εμφανίστηκε τρομακτικά ασυνεπής σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

♦ Το ΠΑΣΟΚ εξάντλησε το 44% της εκλογικής του νίκης εν ριπή οφθαλμού.

Η κοινή (πολιτική) λογική λέει ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις κάλπες δεν είναι αρκετός για να διασωθεί η ζημιά που οι συγκυβερνώντες υπέστησαν. Αυτή η πολιτική βλάβη, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, είναι για τα δυο (τέως) μεγάλα κόμματα ανήκεστος για έναν πολύ απλό λόγο: Όχι μόνο έχουν υπογράψει τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, αλλά έχουν δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξουν τις συνεπαγόμενες πολιτικές επιλογές μέχρι τέλους.

Κάπως έτσι δημιουργείται η ελληνική εκδοχή του «μεγάλου συνασπισμού». Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση το επίθετο «μεγάλος» χρησιμοποιείται καταχρηστικά. Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. μετά τις εκλογές θα μπορούν να υπάρχουν μόνο συμπληρωματικά, ως διαμεσολαβητές, μεταφορείς και εκτελεστικοί των προγραμμάτων της τρόικας.

Οι επιτηρητές των δανειστών, από την πλευρά τους, θα αναλάβουν όχι απλώς την επιτήρηση, αλλά τη διαμόρφωση της πολιτικής στρατηγικής της επόμενης κυβέρνησης και τη δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας. Πώς λοιπόν θα δούμε ανασυγκρότηση των πόλων εξουσίας;

Οι προοπτικές ανάταξης του πολιτικού συστήματος μπορούν να δημιουργηθούν από τη στιγμή που οι πολιτικές επιδιώξεις συνδεθούν και συμπέσουν με τις ανάγκες της κοινωνίας. Με πιο απλά λόγια, τα κόμματα που κορόιδεψαν, εξαπάτησαν και κατέστρεψαν τεράστια κομμάτια της δεν έχουν καμία ελπίδα επιβίωσης. Ιδίως αν συνεχίσουν, όπως έχουν δεσμευθεί, να συγκυβερνούν για λογαριασμό της τρόικας.

Άλλωστε οι χάντρες και τα καθρεφτάκια που προσπαθούν προεκλογικά να μοιράσουν είναι τόσο ευτελή, ώστε να παράγουν το αντίστροφο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου