Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

«Κέρβερο» στους προϋπολογισμούς θέλει η ΕΚΤ


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Ralph Atkins (Φρανκφούρτη)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκληραίνει έντονα την στάση της στην δημοσιονομική πολιτική, ζητώντας ακόμη αυστηρότερη επόπτευση των οικονομικών κάθε μέλους, που περιλαμβάνει «να κατονομάζονται και να διαπομπεύονται» οι χειρότεροι παραβάτες.

Η κρίση χρεών στην ευρωζώνη έχει προκαλέσει αναπροσδιορισμό των δημοσιονομικών κανόνων, καταλήγοντας στο, γερμανικής έμπνευσης, σύμφωνο αυστηρότερης πειθαρχίας που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο.


Όμως σε έκθεση σχετικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλύτερη παρακολούθηση των προϋπολογισμών και την ενίσχυση της εποπτείας σε χώρες με δυσκολίες, η ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Το γερμανικό επίκεντρο στην δημοσιονομική πειθαρχία της Ευρώπης έχει προκαλέσει τις ανησυχίες πολλών οικονομολόγων στην υπόλοιπη ευρωζώνη αλλά και παραέξω. Όμως ο διοικητής της ΕΚΤ, κ. Mario Draghi, ισχυρίζεται ότι είναι ουσιώδους σημασίας η επιβολή αυστηρότερων ρυθμίσεων για το μέλλον της ευρωζώνης.

Οι πρόσφατα συμφωνημένοι νέοι κανόνες της Ευρώπης προσφέρουν «τους πυλώνες εμπιστοσύνης ανάμεσα στις χώρες. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι ουσιώδης για την νομισματική ένωση» είπε ο κ. Draghi στους δημοσιογράφους. «Για να συνεχιστεί η νομισματική ένωση, χρειάζεται να μην μπορεί να μεταβάλλεται ανά κυβέρνηση η διάθεση για πειθαρχία».

Είναι μια θέση που βολεύει πολύ την Γερμανία και την βοηθάει να αντικρούσει σε ένα βαθμό τις επικρίσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ΕΚΤ από την Bundesbank για την γενναιοδωρία των όρων παροχής φθηνής ρευστότητας 1 τρισ. ευρώ στις τράπεζες της ευρωζώνης.

Ανάμεσα στις προτάσεις που υπάρχουν στην έκθεση, η οποία έχει ημερομηνία 7 Μαρτίου, η ΕΚΤ προτείνει να ενισχυθεί η εποπτεία των μελών που θα βρεθούν σε δυσκολία στο μέλλον, με δημόσιες προειδοποιήσεις για τις πιο απείθαρχες χώρες.

«Η απειλή κοινοποίησης, σε περίπτωση που ένα μέλος δεν συνεργάζεται, ίσως αποδειχθεί κίνητρο ώστε να αναλάβει η χώρα δράση» αναφέρει η έκθεση.

Στην περίπτωση που μια χώρα υπό εποπτεία απειλεί τη σταθερότητα της ευρωζώνης, θα πρέπει να της γίνεται αυτόματη σύσταση να ζητήσει βοήθεια, προτείνει η ΕΚΤ. Επίσης, υποστηρίζει την άποψη να στέλνει η Ε.Ε. έναν «σύμβουλο με μόνιμη διαμονή» σε χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Για να επιταχυνθούν οι σωφρονιστικές επιχειρήσεις, η ΕΚΤ εκτιμά ότι όταν ξεφεύγει η κατάσταση από τον έλεγχο, η Κομισιόν θα πρέπει να απαιτεί να επιβάλλονται αναθεωρημένα σχέδια προϋπολογισμού αν εντοπίζεται «μη συμμόρφωση» στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και όχι μόνο σε περιπτώσεις «ιδιαίτερα σοβαρής μη συμμόρφωσης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου