Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Προσφυγή μικροεπενδυτών κατά της Ελλάδας


Από την Deutsche Welle

Γερμανοί μικροεπενδυτές, κάτοχοι ελληνικών ομολόγων ετοιμάζονται να προσφύγουν κατά των γερμανικών τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου. Υποστηρίζουν ότι με το κούρεμα χάνουν σχεδόν το 90% της επένδυσής τους.

Η νομική εταιρεία του Αμβούργου Gröpper Köpke ανακοίνωσε σήμερα ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα 110 ατόμων, που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού κράτους και τα οποία χάνουν με το κούρεμα ως και το 90% των επενδύσεων τους.


Η προσφυγή που προετοιμάζει το δικηγορικό γραφείο στρέφεται τόσο εναντίον γερμανικών τραπεζών όσο και του ελληνικού κράτους. Οι μικροομολογιούχοι προσάπτουν στις τράπεζες ότι «τους συμβούλευσαν λανθασμένα» όταν τους είχαν συστήσει να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.


Η δε πρόθεση του ελληνικού κράτους να εφαρμόσει το «κούρεμα» διά νόμου αναδρομικά θα σήμαινε κατά τη γερμανική νομική εταιρεία πράξη «απαλλοτρίωσης χωρίς καταβολή αποζημίωσης» και θα πρόσβαλλε εκτός αυτού την ελληνογερμανική σύμβαση για την προστασία των επενδύσεων. Η εν λόγω νομική εταιρεία γνωστοποιεί ακόμη ότι ήδη συνεργάζεται με δικηγόρους στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα, επειδή σε αυτές τις χώρες θα γίνουν οι προσφυγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Πάντως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πάρει θέση και απαντά ότι πρέπει κατ΄ αρχήν να ενημερωθεί για τα σχέδια των μικρο-ομολογιούχων.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου