Από το Euro2day
Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του PSI έδωσε μερικούς «πόντους» στην Ελλάδα από την Ευρώπη. Η προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας είναι ο διακηρυγμένος στόχος από τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις και συγκεντρώνει την ευρύτατη συναίνεση του ελληνικού λαού στις δημοσκοπήσεις.
Όμως, παρά την ισχυρή θέληση της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη, μήπως θα έπρεπε να εξετάσει την πιθανότητα να αισθανθεί πιο… άνετα στη «γειτονιά» της Μέσης Ανατολής;
Το… φιλοσοφικό αυτό ερώτημα θέτει – χαριτολογώντας – η αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al Bawaba.* Για να στηρίξει την… πρότασή της η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα, με το τεράστιο χρέος της, δεν έβρισκε φιλόξενο κλίμα στην Ευρώπη.
«Η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούνταν από τότε που άρχισε η επιχείρηση της διάσωσης. Επιπλέον, έχοντας χαρακτηριστεί με τον καθόλου κολακευτικό προσδιορισμό "κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης", η Ελλάδα θα έπρεπε να αρχίσει να κοιτάει και για εναλλακτικές. Για άλλους γεωγραφικούς δεσμούς ή περιοχές».
«Κοιτάζοντας τις επιλογές, αντί της Ευρώπης, η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει καλή παρέα στη Μέση Ανατολή, όπου οι χώρες δεν γίνονται υπόλογες για τα προβλήματά τους. Ή για τα προβλήματα αλληλεξάρτησής τους.
Η Συρία εξαρτάται από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και το Ιράν. Η Παλαιστίνη εδώ και καιρό έχει στραφεί στους Άραβες γείτονές της για στήριξη, ή την έχει λάβει χωρίς να τη ζητήσει. Ο Λίβανος έχει διασωθεί από τους γείτονές του στο παρελθόν, ιδιαίτερα από τις χώρες του Κόλπου. Το Μπαχρέιν μπόρεσε να στηριχτεί στη γειτονική Σαουδική Αραβία σε καιρούς όπου απειλούνταν η ασφάλειά του.
Οι Άραβες δεν υποκρίνονται ότι μοιράζονται τον πλούτο τους ούτε δένουν τις οικονομικές τους τύχες, ενώ ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν έχει κανένα σχέδιο για δημιουργία κοινού νομίσματος».
Κατά το Al Bawaba, «για κοινωνικοπολιτιστικούς και οικονομικούς λόγους θα μπορούσε να υποστηρίξει (χαριτολογώντας τουλάχιστον) ότι η Ελλάδα μπορεί να αισθάνεται πιο πολύ "σαν στο σπίτι της" στη Μέση Ανατολή παρά στην Ευρώπη».
Όπως επισημαίνει, τα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν σήμερα οι χώρες της Μέσης Ανατολής μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
● Εξωτερικό χρέος.
● Αδύναμα νομίσματα.
● Πληθώρα διαφορετικών πολιτικών κομμάτων, από τα οποία όμως ελάχιστα έρχονται στην εξουσία.
● Θρησκεία που ελέγχει την πολιτική ζωή.
● Ανήκουν στις Ανατολικές Εκκλησίες.
● Θρησκευτικός φανατισμός ή και φατρίες που εκτελούν τα καθήκοντα του κράτους.
● Έχουν έναν κοινό εχθρό (Ισραήλ).
● Περιορίζουν την ελευθερία του λόγου, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο.
● Διαθέτουν ανεπαρκείς φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο.
● Εξαρτώνται από τον τουρισμό.
● Είναι στρατιωτικά κράτη ή έχουν τεράστιες αμυντικές δαπάνες.
● Μοιράζονται τη μεσογειακή αραβική κουλτούρα.
● Η δίαιτά τους αποτελείται από ελαιόλαδο και αραβικές πίτες.
● Έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας – στους νέους βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
● Διαφθορά.
● Τάση προς πραξικοπήματα.
● Μακροχρόνιες κρίσεις που δεν έχουν επιλυθεί.
Πώς «ταιριάζει» σε αυτό το… προφίλ η Ελλάδα;
● Διαθέτει τεράστιο χρέος.
● Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει βαθιά εμπλοκή στην πολιτική και με τη σειρά της προστατεύεται από το κράτος.
● Έχει έναν αιώνιο ορκισμένο εχθρό (Τουρκία).
● Έχει υψηλό ποσοστό ανεργίας όπως και η Ισπανία – το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη – ενώ η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 40%.
● Εξαρτάται από τον τουρισμό.
● Η Ελλάδα δαπανά τεράστια ποσά για τον στρατό της – οι δεύτερες υψηλότερες δαπάνες στην Ευρώπη.
● Έχει ιστορικό στρατιωτικών πραξικοπημάτων.
● Έχει μεσογειακό «θερμόαιμο» ταμπεραμέντο. Οι Έλληνες είναι πολύ εκδηλωτικοί και έχουν μια «ευέλικτη» αντιμετώπιση της ζωής.
● Η μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε ελαιόλαδο και πίτες.
● Της αρέσουν τα πολύωρα γεύματα, τα διαλείμματα και η σιέστα.
● Βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης.
* Το Al Bawaba είναι ιστοσελίδα ειδήσεων, blogging και media με έδρα στο Αμμάν της Ιορδανίας και γραφεία στο Ντουμπάι. Δημοσιεύει ειδήσεις που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου