Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Αντιμέτωπη πάλι με τον κίνδυνο ύφεσης η Ε.Ε.


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Ralph Atkins

Η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα που καταγράφηκε αυτό τον μήνα είναι σχεδόν δεδομένο ότι ώθησε εκ νέου την ευρωζώνη σε ύφεση. Ο δείκτης ΡΜΙ έδειξε ότι οι δραστηριότητες του ιδιωτικού κλάδου της ευρωζώνης συρρικνώθηκαν τον Μάρτιο. Η αιφνιδιαστική μείωση σβήνει τις όποιες ελπίδες για σταθερή ανάκαμψη μετά από το αδύναμο 2011, κατά τη διάρκεια του οποίου η κρίση της ευρωζώνης ήταν πολύ πιο έντονη.

Η γερμανική μεταποίηση – που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό την κινητήριο δύναμη της ευρωπαϊκής ανάπτυξης – κατέγραψε απότομη μείωση, καταγράφοντας μάλιστα συρρίκνωση των δραστηριοτήτων κατά τον Μάρτιο, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο πιο αδύναμος μήνας από τον Δεκέμβριο.


Σημειώνεται, ότι αυτή η κάθετη πτώση καταγράφεται παρά την ένεση ρευστότητας σχεδόν 1 τρισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα φτηνά τριετή δάνεια στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, που συνέβαλε στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην χρηματοοικονομική αγορά.


«Μετά την σύντομη ανάπτυξη που είδαμε τον Ιανουάριο, αυτή η πτώση αποτελεί σαφέστατα απογοήτευση και υποδεικνύει ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για την ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης» δηλώνει ο Chris Williamson, επικεφαλής ανάλυσης της Markit.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Τα τελευταία στοιχεία για τους δείκτες ΡΜΙ υποδεικνύουν ότι ακολουθεί δεύτερο τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι και βάσει της τεχνικής ορολογίας, θα υπάρξει ύφεση στην ευρωζώνη.

Αν και η ύφεση είναι ήπια – η Markit υπολογίζει ότι πρόκειται για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1%-0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο – οι οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν ότι και οι προοπτικές δεν είναι ενθαρρυντικές, ακόμη και σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει νέα κλιμάκωση της κρίσης χρέους.

«Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η αποδυνάμωση της ζήτησης στην Κίνα επηρεάζουν τη δραστηριότητα στον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης, ενώ τα μέτρα λιτότητας έχουν αντίκτυπο στον πιο εσωστρεφή κλάδο υπηρεσιών» υποστηρίζει ο Peter Vande Houte , οικονομικός αναλυτής της ING στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η τελευταία ένδειξη του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στην Γερμανία έδειχνε αντιθέτως, ότι διατηρείται η πορεία ανάκαμψης.

Τα αδύναμα στοιχεία τα ου ΡΜΙ έρχονται επίσης σε αντίθεση με τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε ο Mario Draghi, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild. «Τα χειρότερα έχουν περάσει, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι» δήλωσε. «Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί.

Τα βασικά στοιχεία για την ευρωζώνη, όπως ο πληθωρισμός, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και, κυρίως, το δημόσιο έλλειμμα, είναι καλύτερα από ότι, επί παραδείγματι, στις ΗΠΑ. Οι εμπιστοσύνη των επενδυτών επιστρέφει και η ΕΚΤ δεν χρειάστηκε να αγοράσει ομόλογα τις λίγες τελευταίες εβδομάδες» τόνισε.

Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ, που καλύπτει τις δραστηριότητες στον κλάδο μεταποίησης και υπηρεσιών, μειώθηκε από 49,3 τον Φεβρουάριο, στο 48,7 τον Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών. Ένδειξη κάτω από 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι Γαλλία και Γερμανία πιθανότατα απέφυγαν την τεχνική ύφεση. Εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης, η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο συνολικός ΡΜΙ στην Γαλλία όμως, μειώθηκε από 50,2 τον Φεβρουάριο στο 49 τον Μάρτιο.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε τον Μάρτιο, αλλά ο συνολικός ΡΜΙ μειώθηκε από 53,2 σε 51,4, εξέλιξη που δείχνει σημαντική επιβράδυνση που ίσως να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις ασυνήθιστα κακές καιρικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου