Επιχειρηματικές κόντρες με όλα τα Media και αρένα το νέο Μνημόνιο
Από τη SofokleousIn
Ενώ το σκηνικό στην οικονομία βαίνει προς σταθεροποίηση, το ΔΝΤ βομβαρδίζει τα διεθνή ΜΜΕ με ανακοινώσεις και οι δημοσιογράφοι αποκωδικοποιούν το περιεχόμενο των εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν μετά τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας. Η δεύτερη ανάγνωση των γεγονότων οδηγεί σε εκτιμήσεις και διαπιστώσεις πιο απαισιόδοξες από τις αρχικές. Το ΔΝΤ και ο Μπαρόζο επισημαίνουν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν έχει καταστεί βιώσιμο και ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης πριν από το 2014.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε συνολικό όφελος από το κούρεμα 106 δισ. ευρώ και δανείστηκε επιπλέον 130 δισ., με το νέο πακέτο, οπότε το χρέος δεν μειώνεται αλλά διογκώνεται.
Αν τώρα προστεθεί και η τεράστια ύφεση, τότε είναι προφανές ότι το σωσίβιο που πέταξε η Ευρωζώνη στην Ελλάδα είναι μάλλον τρύπιο.
Το πρόβλημα όμως δεν έγκειται στη διάσταση απόψεων και εκτιμήσεων για την κατάσταση και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Έχει να κάνει πρωτίστως με τη διανομή της πίτας των αποκρατικοποιήσεων και με την κατανομή των κεφαλαίων που θα διοχετευθούν σε διάφορους κλάδους με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας...
Οι επιχειρηματικές κόντρες για τη νομή της πίτας τώρα αρχίζουν να φαίνονται. Όπως όλα δείχνουν, οι συμμαχίες έχουν διαμορφωθεί και τώρα εκδηλώνονται τα πρώτα χτυπήματα.
Εκδότες - καναλάρχες
Στα media η μάχη συμφερόντων έχει ξεκινήσει καιρό τώρα, με το Alter και την Ελευθεροτυπία να αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου.
Το ενδιαφέρον όλων αυτή την περίοδο στρέφεται στους ισολογισμούς, η υποχρέωση δημοσίευσης των οποίων αποτελεί ζωοφόρο πόρο για τις εφημερίδες (πολιτικές και οικονομικές) καθώς και για το ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το Ταμείο Υγείας - Επικουρικής Ασφάλισης των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε σύσκεψη των εκδοτών που πραγματοποιήθηκε προ δυο εβδομάδων συμφωνήθηκε η διατήρηση των ισολογισμών για τις οικονομικές εφημερίδες και η κατάργησή τους για τις πολιτικές.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε αυτομάτως λουκέτα σε πολλές μικρές (Εστία, Βραδυνή, Λόγος κ.λπ.), στην Αυγή, η οποία χρηματοδοτείται από τον Συνασπισμό, και θα πλήγωνε αισθητά ορισμένες μεγάλες, όπως την Καθημερινή.
Η ανακατανομή της πίτας θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέο τσουνάμι αλλαγών στον Τύπο.
Στα κανάλια η αποχώρηση των Γερμανών του RTL από τον Alpha και η επάνοδος του Δ. Κοντομηνά αλλάζει τα δεδομένα και τις ισορροπίες.
Όπως φαίνεται, ο Δ. Κοντομηνάς έχει συμμαχήσει με τον Λ. Μπόμπολα και ετοιμάζουν χτύπημα κατά του Σ. Κόκκαλη, με αιχμή του δόρατος το τη συμφωνία για παροχή λογισμικού της Intralot με τον ΟΠΑΠ.
Για την ώρα αλώβητοι βγαίνουν οι εκδότες οικονομικών εφημερίδων, οι οποίοι θα επιβιώσουν ακόμα και χωρίς καμία πώληση, μόνο με τα έσοδα των ισολογισμών, τα οποία υπολογίζονται μεταξύ 13-16 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΔΟΛ παραμένει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και ο Σ. Ψυχάρης αναζητά στηρίξεις σε επιχειρηματίες αντιπάλους του Ρέστη.
Οι διαφημιστικές
Το ντόμινο που προκάλεσε η κατάρρευση του Alter δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα στη διαφημιστική αγορά.
Μετά το λουκέτο στον όμιλο UpSet του Γιάννη Κακουλίδη και στις εταιρείες του Μάκη Σεριάτου, σε δύσκολη θέση βρίσκεται ένας ακόμη ισχυρός όμιλος, ο οποίος χάνει βασικούς του πελάτες λόγω της ίδρυσης media shop από τη MIG, το οποίο θα χειριστεί αυτούς τους λογαριασμούς...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου