Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ο Μπούιτερ μιλά για τρόικα στην Ισπανία!


Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή

Από την Καθημερινή

Η Ισπανία ενδέχεται φέτος να χρειαστεί ένα πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας παρόμοιο με αυτά που έχουν ήδη λάβει η Ελλάδα και η Πορτογαλία, υποστηρίζει σε έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Citi, Βίλεμ Μπούιτερ.

«Η Ισπανία θα πρέπει κατά τα φαινόμενα να μπει σε ένα πρόγραμμα τύπου Τρόικας φέτος, ως προϋπόθεση για την περαιτέρω στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα κρατικά ομόλογα και/ή στις ισπανικές τράπεζες», σημειώνει ο Μπούιτερ, που εμφανίζεται πολύ απαισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.


Έτσι, ενώ η κυβέρνηση της Ισπανίας υπολογίζει πως το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 1,7% το 2012, η Citi ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο 2,7%.


«Είναι ελάχιστα πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ το 2012 και 3% το 2012», προσθέτει ο Μπούιτερ, δύο ημέρες πριν την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος αυτού.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να αποφευχθεί αλλά θα χρειάζονταν ριζοσπαστικά μέτρα σε οικονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο», συνεχίζει η έκθεση της Citi που εκτιμά ότι «η νέα κυβέρνηση δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά έχασε την ευκαιρία να ασχοληθεί με τη δημοσιονομική λιτότητα κατά τις πρώτες εκατό ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της».

Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την Παρασκευή, στην Κοπεγχάγη.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές ύψους 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση των φόρων για να αυξήσει τα έσοδά της κατά 6,3 δισ. Όμως ο δρόμος που έχει μπροστά της είναι ακόμη μακρύς: πολλοί οικονομολόγοι υπολογίζουν γύρω στα 50 δισ. ευρώ το σύνολο των περικοπών και των εσόδων που πρέπει να συγκεντρωθούν φέτος για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

* Με πληροφορίες από AΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου