Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

«Χρονιά πρωτοφανούς βίας στο Ίντερνετ το 2011»


Από την Ημερησία

Το 2011 «θα μείνει ως μια χρονιά πρωτοφανούς βίας» σε βάρος των ενεργών πολιτών στο διαδίκτυο, με το θάνατο πέντε μεταξύ αυτών και τουλάχιστον 200 συλλήψεις, τονίζει η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) στην έκθεσή της του 2012 για τους εχθρούς του διαδικτύου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Οι ενεργοί πολίτες του διαδικτύου ήταν το 2011, στην καρδιά των πολιτικών αλλαγών που επηρέασαν τον αραβικό κόσμο. Προσπάθησαν, στο πλευρό των δημοσιογράφων, να εμποδίσουν τη λογοκρισία, αλλά πλήρωση βαρύ τίμημα», αναφέρει η RSF.


Για την οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, «το 2011 θα μείνει ως η χρονιά πρωτοφανούς βίας κατά των ενεργών πολιτών χρηστών του διαδικτύου. Πέντε μεταξύ αυτών έχασαν τη ζωή τους, ενώ είχαν ξεκινήσει μια αποστολή ενημέρωσης», επισήμανε.

Σχεδόν 200 συλλήψεις ιστολόγων και ενεργών πολιτών στο διαδίκτυο αναφέρθηκαν το 2011, δηλαδή μια αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά», σύμφωνα με την RSF.

Σε όλο τον κόσμο «τουλάχιστον 120 ενεργοί πολίτες του διαδικτύου έχουν φυλακιστεί μέχρι σήμερα» καταγγέλλει η οργάνωση σύμφωνα με την οποία, «η τυφλή βία» στη Συρία κινδυνεύει να επιβαρύνει ακόμη τον απολογισμό.

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο, η Google και η RSF θα απομείνουν το βραβείο «RSF του ενεργού πολίτη στο διαδίκτυο», το οποίο είχε απονεμηθεί το 2011 στον ιστολόγο Astrubal, συνιδρυτή του τυνησιακού ιστολογίου Nawaat.

Το Μπαχρέιν και η Λευκορωσία προστέθηκαν αυτή τη χρονιά στον κατάλογο των χωρών «εχθροί του διαδικτύου» που συνέταξε η οργάνωση, ενώ η Βενεζουέλα και η Λιβύη εγκαταλείπουν τον κατάλογο των χωρών που τελούν «υπό επιτήρηση», όπου εξακολουθεί να βρίσκεται η Γαλλία, και το 2012 προστέθηκαν σε αυτόν η Ινδία και το Καζακστάν.

Στην έκθεσή της του 2012 για τους εχθρούς του διαδικτύου, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι «οι αλλαγές που υπήρξαν στον κατάλογο αντανακλούν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελευθερία της πληροφόρησης στο διαδίκτυο.»

Το Μπαχρέιν και η Λευκορωσία κατατάχθηκαν μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τη Μιανμάρ, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, την Κούβα, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν, τη Συρία, το Τουρκμενιστάν και το Βιετνάμ, χώρες που προβάλλουν συχνά προβλήματα πρόσβασης, αυστηρό φιλτράρισμα, παγίδα στους διαφωνούντες στον κυβερνοχώρο και διαδικτυακή προπαγάνδα», υπογράμμισε η οργάνωση.

«Μεταξύ εποπτείας και φιλτραρίσματος», το ρήγμα διατηρείται για τους χρήστες του διαδικτύου που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και την ελευθερία του λόγου, υπογραμμίζει η RSF.

Ωστόσο παράλληλα με τη βία που ασκείται μέσα στις δικτατορίες «χώρες που αποκαλούνται δημοκρατικές συνεχίζουν να ενδίδουν στις προκλήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας ή να λαμβάνουν μέτρα δυσανάλογα για την προστασία του δικαιώματος του χρήστη».

Ανάμεσα στις χώρες που τελούν υπό επιτήρηση, η Ταϊλάνδη είναι «στην πύλη των εχθρών του διαδικτύου», με τον κίνδυνο της συνέχισης μιας πολιτικής υπέρ του φιλτραρίσματος και της καταδίκης χρηστών του διαδικτύου για έγκλημα εσχάτης προδοσίας.

Στον κατάλογο των χωρών που τελούν «υπό επιτήρηση» είναι η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Ερυθραία, η Γαλλία (από το 2011), η Ινδία, το Καζακστάν, η Μαλαισία, η Ρωσία, η Σρι Λάνκα, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και η Τουρκία.

Η RSF επισημαίνει ότι υπάρχουν χώρες που ασκούν μια άλλης μορφής λογοκρισία στο διαδίκτυο, όπως το Πακιστάν «που πρόσφατα απηύθυνε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος φιλτραρίσματος στο διαδίκτυο».

Τέλος η οργάνωση δηλώνει ότι μένει επιφυλακτική όσον αφορά την κατάσταση της ελευθερίας της πληροφόρησης στο διαδίκτυο κυρίως σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Μαρόκο, το Τατζικιστάν, παρότι αυτές δεν περιλαμβάνονται στους πιο πάνω καταλόγους.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου