Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΔΝΤ: Δεν σώθηκε η Ελλάδα


Σε κατάσταση χρεοκοπίας ξανά πριν από το 2014 – Επιρρίπτει ευθύνες στην Ευρωζώνη και ετοιμάζεται για νέο πακέτο στήριξης

Από τη SofokleousIn

Στα άκρα βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι σχέσεις της Ευρωζώνης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αποκαλύπτει η λεκτική της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα και το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Στην έκθεση επισημαίνεται με σαφήνεια ότι το νέο δάνειο δεν λύνει το πρόβλημα και καθίσταται σαφές πως η Ελλάδα παραμένει διασωληνωμένη. Από το κείμενο διαφαίνονται αιχμές κατά της πολιτικής του άξονα Βερολίνου - Παρισίων.

Όπως όλα δείχνουν, ο νέος επικεφαλής Ευρώπης επαναφέρει το θέμα της αλλαγής στην ακολουθούμενη πολιτική του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, ακόμα και μονομερώς.


Οι γνωρίζοντες τις ισορροπίες επισημαίνουν ότι, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να προκληθεί ρήξη στο κλιμάκιο της τρόικας, κίνηση που δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιήσει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Π. Τόμσεν.


Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στην Ε.Ε. για λάθος χάραξη δανείου και μνημονίου εκτιμώντας ότι ίσως χρειαστεί πάνω από δεκαετία για την ανάκαμψη και επάνοδο στις αγορές, ακόμη και αν όλα γίνουν στην ώρα τους.

Στόχος του ΔΝΤ είναι να οδηγήσει σε έγγραφες πολιτικές δεσμεύσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή του δανείου.

Στην έκθεση το ΔΝΤ καλεί την Ε.Ε. να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και μετά το 2014 που λήγει το νέο δάνειο ανοίγοντας θέμα για νέο πακέτο στήριξης.

Επισημαίνει μάλιστα ότι, αν δεν υπάρξει η στήριξη, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Στην έκθεση γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν τα νέα μέτρα που θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια με τις λάθος αποφάσεις που συνόδευσαν το νέο δάνειο και το Μνημόνιο.

Παράγοντες του ΔΝΤ που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση επισημαίνουν ότι «Η Ελλάδα δανείστηκε 130 δισ. ευρώ και είχε όφελος από το κούρεμα 106 δισ. ευρώ, όπερ σημαίνει ότι το χρέος διογκώθηκε».

Ασχέτως των όρων πληρωμής και των επιτοκίων, το μαθηματικό γεγονός είναι αφοπλιστικό και απεικονίζει με σαφήνεια την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Υπολογισμοί του ΔΝΤ που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί κάνουν λόγο για νέο κούρεμα, αυτή τη φορά των χρεών της Ελλάδας προς ΔΝΤ και Ευρωζώνη, της τάξης του 50%. Τα στελέχη που διαμορφώνουν αυτό το σενάριο υπολογίζουν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί υπό συνθήκες χρεοκοπίας νωρίτερα από το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου