Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κομισιόν: Χρειάζονται επιπλέον μέτρα 5,5% του ΑΕΠ


Από το Euro2day

Η Ελλάδα θα πρέπει να περικόψει τις κρατικές δαπάνες κατά επιπλέον 5,5% του ΑΕΠ το 2013 και το 2014 προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου στήριξης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν περιγράφει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την εκταμίευση του νέου δανείου προς την Ελλάδα και συνιστά η εκταμίευση της πρώτης δόσης να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.


Σύμφωνα με την έκθεση, οι περικοπές ύψους 1,5% του ΑΕΠ που υιοθέτησε η Ελλάδα στις αρχές του 2012 λογικά θα δώσουν τη δυνατότητα στην Αθήνα να ανταποκριθεί στον στόχο περιορισμού του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% φέτος.

«Ωστόσο, οι τρέχουσες προβλέψεις αποκαλύπτουν τεράστια δημοσιονομικά κενά το 2013-2014», τονίζεται στην έκθεση, και σημειώνεται πως η αστοχία για τα δύο χρόνια ανέρχεται συνολικά στο 5,5%.

«Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν τους επόμενους μήνες σημαντικές επιπλέον περικοπές στις δαπάνες, ειδικότερα όταν η Ελλάδα αναθεωρήσει τον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της τον Μάιο του 2012», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις νέες περικοπές, επανεξετάζει τα προγράμματα δημοσίων δαπανών, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην εξοικονόμηση από τις κοινωνικές δαπάνες, την άμυνα και την αναδιάρθρωση της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η συνέχιση της ευρύτατης διεθνούς χρηματοοικονομικής βοήθειας μπορεί να αναμένεται μόνο εάν βελτιωθεί η εφαρμογή των πολιτικών», τονίζεται στην έκθεση.

«Η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να τηρήσουν τις συμφωνηθείσες πολιτικές θα δοκιμαστεί τους ερχόμενους μήνες, καθώς θα πρέπει να καθοριστούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος προκειμένου να κλείσει το τεράστιο κενό για το 2013-2014».

«Οι υπάρχουσες πολιτικές δεν αρκούν» για την επίτευξη των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% το 2013 και 4,5% το 2014 και η κυβέρνηση «θα πρέπει να καθορίσει τα μέτρα αυτού του ύψους (5,5% του ΑΕΠ) μέχρι τον Ιούνιο του 2012 και να τα υιοθετήσει στους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014 προκειμένου να επιτύχει τους στόχους», τονίζεται στην έκθεση.

* Η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα δημοσιεύεται στo Euro2day


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου