Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Μετά την «αναδιάρθρωση» της Αθήνας έρχεται η σειρά του Δουβλίνου;


Από το Capital

Του Γιάννη Αγγέλη

Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας στον ιρλανδικό Τύπο, αλλά στην συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από τα διεθνή οικονομικά πρακτορεία (Bloomberg). H ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει από την ΕΚΤ να «επιμηκύνει» την αποπληρωμή δανείων που έχει πάρει για την διάσωση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος. Πρόκειται για τα δάνεια που έχουν χαρακτήρα αντίστοιχο με εκείνο των 48 δισ. ευρώ που θα πάρει η Αθήνα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η είδηση έχει όμως και συνέχεια...


Στην ιρλανδική κυβέρνηση έχουν διατυπώσει την άποψη ότι με την ενεργοποίηση του δεύτερου πακέτου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχει προβλεφθεί και αναπροσαρμογή (μείωση) των επιτοκίων εξυπηρέτησης του πρώτου πακέτου. Κατά συνέπεια, λένε, δικαιούται και η Ιρλανδία να ζητήσει μια ανάλογη αναπροσαρμογή.


Ανάλογες φωνές έχουν αρχίσει να ακούγονται και στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, γεγονός που κάνει πολλούς αναλυτές να θεωρούν θέμα χρόνου το να υιοθετηθεί ένα ανάλογο αίτημα και από στελέχη της κυβέρνησης...

Το γεγονός ότι πριν καν ολοκληρωθεί το PSI (σήμερα λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής ομολογιούχων με τίτλους που έχουν εκδοθεί υπό αλλοδαπό δίκαιο) στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να διατυπώνουν ανάλογα αιτήματα και στις δύο χώρες που «τρέχουν» πακέτα του EFSF έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Φρανκφούρτη.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, τα spread σε Ισπανία και Ιταλία έχουν αρχίσει και πάλι να «τσιμπάνε» καθώς οι προβλέψεις για την ύφεση έχουν αρχίσει να καλύπτουν τη μία μετά την άλλη τις χώρες της ευρωζώνης.

Το «κερασάκι» ήρθε με τον τελευταίο δείκτη μεταποίησης της Γερμανίας, όπου σημειώνεται πτώση μεγαλύτερη της αναμενόμενης και οπωσδήποτε μέσα στα όρια που χαρακτηρίζουν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας...

Η πτώση του δείκτη μεταποίησης ανησυχεί ιδιαίτερα τους οικονομικούς αναλυτές, καθώς έχει ήδη προηγηθεί η πρωτοφανής σε όγκο ένεση ρευστότητας ενός τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ χωρίς τελικά να γίνει δυνατό η χρηματοδότηση αυτή να φτάσει και να ενισχύσει την παραγωγική βάση της οικονομικής δραστηριότητας της ευρωζώνης.

Τα σημάδια αυτά κάνουν πλέον πολλούς οικονομικούς αναλυτές να «αναγνωρίζουν» ότι για άλλη μια φορά οι αποφάσεις της Ευρωζώνης – με το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα – αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να δημιουργήσουν αναχώματα στην κρίση χρέους.

Το στοιχείο αυτό της ανεπάρκειας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη θεώρησε ως κεντρικής σημασίας να τονίσει στην χθεσινή ομιλία του στην αμερικάνικη Γερουσία ο πρόεδρος της FED, Μπεν Μπερνάνκι.

Βέβαια από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ντράγκι, που τελευταία προσπαθεί να διαχειρισθεί όσο μπορεί πιο αποτελεσματικά την κριτική που δέχεται από τη διοίκηση της Βundesbank, επιμένει ότι οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη παραμένουν, αλλά το χειρότερο κομμάτι της κρίσης έχει περάσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου