Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Στήριξη ευρωζώνης μέσω... ΔΝΤ ζητούν οι BRIC


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Alan Beattie, Alex Barker και Joe Leahy

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναζητούν τρόπους για να συνεισφέρουν αμέσως περισσότερα κεφάλαια, ώστε να επεκταθεί η ισχύς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στοχεύοντας στην αύξηση του ρόλου του στη μάχη κατά της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στην ευρωζώνη για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου «μπαζούκα» που θα παρεμβαίνει στις χρηματαγορές στοχεύουν στο να υπάρξει μία άκρως ενθαρρυντική ανακοίνωση από τη σύνοδο κορυφής του G20 τον επόμενο μήνα.


Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν ότι οι κυβερνήσεις συζητούν τη χρηματοδότηση είτε μέσω μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα διαχειρίζεται το ΔΝΤ είτε με δανεισμό του ΔΝΤ με αγορά ειδικών ομολόγων.


Αν και ακόμη δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες, είναι σαφές ότι με μεγαλύτερη διαθέσιμη ισχύ το ΔΝΤ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει γραμμές πίστωσης ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην Ιταλία και την Ισπανία ή για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο ότι η κρίση της ευρωζώνης είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για να το χειριστεί μόνη της η Ευρώπη. Εάν θέλουμε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σωστά, χρειαζόμαστε αμερικανικά και κινεζικά κεφάλαια, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε το ΔΝΤ» δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη Βραζιλία, οι χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) τάσσονται υπέρ της διαδικασίας που ακολουθήθηκε το 2009, όταν οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να αγοράσουν ειδικά ομόλογα που εξέδωσε το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ αρνείται να σχολιάσει.

Το μέγεθος του σχεδίου χρηματοδότησης βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση. Είναι, όμως, σαφές ότι οποιοδήποτε σχήμα δανεισμού για την κρίση στην ευρωζώνη θα πρέπει να περιλαμβάνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Μία τέτοια κίνηση πιθανότατα θα δώσει επίσης στο ΔΝΤ μεγαλύτερη επιρροή ως προς τη διαμόρφωση των σχεδίων διάσωσης της ευρωζώνης.

Πρακτικά οι ΗΠΑ μπορεί να δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν σημαντικά το εγχείρημα. Πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, όμως, αναφέρουν πως η Κίνα και η Βραζιλία – οι κινητήριες δυνάμεις αυτού του σχεδίου – έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον. Ο Guido Mantega, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, έκανε λόγο για στήριξη από τις BRIC τον προηγούμενο μήνα, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Στελέχη του ΔΝΤ έχουν εξετάσει σειρά επιλογές κατόπιν εντολής των κυβερνήσεων των αναπτυσσόμενων χωρών. Από αυτές τις επιλογές, δύο δείχνουν πιο πιθανές:

Η πρώτη είναι μία SPV, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια εκτός των συνεισφορών που καταβάλλουν οι εθνικές κυβερνήσεις στο ΔΝΤ και η οποία στη συνέχεια θα χρηματοδοτήσει την προσπάθεια υπό την εποπτεία του ΔΝΤ.

Η δεύτερη επιλογή είναι η διμερής προσέγγιση, την οποία προτιμούν οι BRIC.

Ο Eswar Prasad, πρώην επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ στην Κίνα, δηλώνει πως βάσει των προτάσεων οι μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες θα μπορέσουν να στηρίξουν την Ευρώπη χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουν αμέσως κρατικά ομόλογα μελών της ευρωζώνης, εξέλιξη που θα τις εξέθετε σε μεγάλο ποσοστό κινδύνου.

«Οι αναπτυσσόμενες αγορές έχουν βρει τρόπους να χορηγήσουν κεφάλαια στο ΔΝΤ, ώστε να είναι πολιτικά αποδεκτό και σε εγχώρια βάση» δηλώνει ο κ. Prasad.

Άλλη πηγή δηλώνει ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Έτσι λύνεται το πρόβλημα να αγοράσει η Κίνα μεγάλο μερίδιο σε ευρωπαϊκές τράπεζες» αναφέρει και συμπληρώνει: «Αντιθέτως, η Κίνα δίνει χρήματα στο ΔΝΤ, το ΔΝΤ στη Γαλλία και η Γαλλία στις τράπεζές της».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου