Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

«Περπατάει» το σχέδιο Αllianz για διασώσεις



Από το Euro2day

Υπέρ της χρήσης του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης (EFSF) για την ασφάλιση ομολόγων της ευρωζώνης τάσσονται ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρόταση που έχει καταθέσει η Allianz και είχε αποκαλύψει το Euro2day από τις 12.10 με τίτλο «Σχέδιο για το EFSF με ουρά για την Ελλάδα». To συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει τη χρήση των κεφαλαίων που θα διαθέτει το EFSF για την εγγύηση κρατικών ομολόγων των ευπαθών χωρών.


H πληροφορία έρχεται μία μόλις ημέρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G20 και δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να οδηγούνται σε συγκεκριμένες επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης.


Υπέρ του σχεδίου τάσσονται και αξιωματούχοι της Ε.Ε., σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg, που μάλιστα αναφέρονται και σε συγκεκριμένα ποσοστά ασφάλισης, της τάξεως του 20-30%, για τα νέα ομόλογα που θα εκδίδουν οι χώρες της ευρωζώνης.

Η Γερμανία και η Γαλλία – που δεν αντιτάσσονται στην ιδέα της ασφάλισης ομολόγων – καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: Πώς να τονωθεί η δύναμη του ταμείου χωρίς να απαιτηθεί από τα κράτη να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια ή εγγυήσεις;

Ο Γάλλος αξιωματούχος είπε ότι το να επιτραπεί στο EFSF να παρέχει ασφάλεια επί ομολόγων που εκδίδονται από χώρες οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές είναι μία από τις εκδοχές που εξετάζονται προκειμένου να ενισχυθεί η ισχύς του σχήματος.

«Είναι ένα σύστημα του οποίου τις λειτουργίες ήδη γνωρίζουμε καλά. Θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ξένους επενδυτές να επιστρέψουν στην ευρωζώνη και να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη μόχλευση» ανέφερε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Η Γαλλία είναι ακόμη υπέρ της μετατροπής του ταμείου σε τράπεζα, αλλαγή που θα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μόχλευση των πόρων της. Σε αυτό, όμως, η Γερμανία και η ΕΚΤ υψώνουν τείχος διαφωνίας, λέει ο Γάλλος αξιωματούχος.

Αν το EFSF επρόκειτο να λειτουργήσει ως τράπεζα, θα μπορούσε να αγοράσει κρατικό χρέος και να το χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις για να δανειστεί περισσότερα κεφάλαια από την ΕΚΤ. Η Γερμανία διαφωνεί με το να πάρει το ταμείο χρηματοδότηση από την ΕΚΤ γιατί πιστεύει ότι έτσι θα μπουν στους ισολογισμούς της κεντρικής τράπεζας αρκετά μάλλον επισφαλή στοιχεία ενεργητικού.

Η Γερμανία, ο εξ αντικειμένου μεγαλύτερος χορηγός του EFSF, έχει ταχθεί υπέρ του να χρησιμοποιηθούν οι πόροι του ταμείου με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ταμείο θα πρέπει να πορευθεί με το υπάρχον επίπεδο εγγυήσεων που προέρχεται από τους Γερμανούς φορολογούμενους χωρίς δανεισμό χρημάτων από την ΕΚΤ.

Η γερμανική στάση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το EFSF να προσφέρει σε όσους επενδύουν σε ομόλογα κρατικού χρέους της ευρωζώνης μερική ασφάλεια έναντι των απωλειών.



Το σχέδιο της Allianz

Όπως έχει γράψει το Euro2day, το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει τη μόχλευση των κεφαλαίων που θα διαθέτει το EFSF σε 1,1 τρισ. ευρώ περίπου και τη χρήση τους για την εγγύηση κρατικών ομολόγων των ευπαθών χωρών κατά ένα μέρος.

Στην περίπτωση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι 40%, ενώ σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία η εγγύηση θα έφτανε στην περιοχή του 25%.

Δηλαδή το EFSF να εγγυάται την αγορά κρατικών ομολόγων και, αν η εγγύηση καταπίπτει λόγω αδυναμίας εξόφλησης του κράτους - μέλους, να καταβάλλει μέρος της ζημίας (έως το 40% της ονομαστικής αξίας στην περίπτωση της Ελλάδας, βάσει των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει).

Πρακτικά οι εμπνευστές του σχεδίου εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο το EFSF θα μπορούσε να εγγυηθεί το σύνολο του χρέους των ευπαθών χωρών (που αγγίζει τα 3 τρισ. ευρώ) κατά τα προαναφερθέντα ποσοστά, ώστε να ενθαρρυνθούν η αγορά και η διακράτησή τους από τους επενδυτές, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την εγγύηση νέων εκδόσεων ή ανταλλαγών ομολόγων (όπως θα συμβεί στο πλαίσιο του PSI).

Ειδικά για την Ελλάδα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Allianz στη Wall Street Journal, το EFSF, με τη νέα ονομασία European Sovereign Insurance Mechanism (ESIM), θα μπορούσε να προσφέρει εγγυήσεις στα νέα ομόλογα με τα οποία θα ανταλλάξουν υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα οι συμμετέχοντες στο PSI, ανεξαρτήτως του «κουρέματος» που τελικά θα προβλεφθεί και με τρόπο που να μη δημιουργεί ελκυστικό προηγούμενο για άλλες προβληματικές χώρες.

«Η ομορφιά αυτού του εργαλείου», αναφέρουν στελέχη της Allianz, «είναι ότι είναι τόσο ευέλικτο, που καλύπτει διαφορετικές περιπτώσεις τώρα και στο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει την κάλυψη όλου του χρέους των ευπαθών χωρών». Ταυτόχρονα προσθέτουν ότι με τον τρόπο αυτόν το EFSF δεν θα έχει ανάγκη αξιολόγηση «AAA».



Σενάρια για εγγύηση από EFSF έως 30% των ομολόγων

Όσοι επενδυτές θελήσουν να αγοράσουν νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων από τα μέλη της ευρωζώνης, πιθανόν να λάβουν και εγγυήσεις από το ταμείο διασώσεων EFSF, οι οποίες θα καλύψουν ορισμένες από τις δυνητικές ζημίες, δήλωσε ανώνυμα Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Στόχος της κίνησης είναι να ενθαρρυνθούν οι επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα κρατών τα οποία, διαφορετικά, θεωρούνται πολύ ριψοκίνδυνα, προσφέροντας μια μορφή εγγυήσεων κατά πιθανών ζημιών, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν τα δανειστικά περιθώρια του EFSF.

«Αντί να αγοράσει το 100% ενός κρατικού ομολόγου, το EFSF θα μπορούσε να εγγυηθεί για, λόγου χάρη, το 20% της έκδοσης έναντι των ιδιωτών επενδυτών» δήλωσε η πηγή του πρακτορείου.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ε.Ε. που επικαλείται το Bloomberg, η εγγύηση εκ μέρους του EFSF θα μπορούσε να φτάσει έως το 30% της αξίας των νέων ομολόγων από τις «πιεσμένες» χώρες της Ένωσης.



Barroso: Να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του ΕFSF μέσω μόχλευσης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Barroso ανέφερε την Παρασκευή ότι, μετά τη θετική ψήφο του κοινοβουλίου της Σλοβακίας, το EFSF είναι πλέον έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις διευρυμένες εξουσίες, μεταδίδει το Bloomberg.

«Η Σλοβακία ψήφισε το πακέτο, οπότε το ταμείο είναι έτοιμο να λειτουργήσει» δήλωσε ο κ. Barroso στο Saint-Cyr-sur-Loire της Γαλλίας. Ο κ. Barroso πρόσθεσε ακόμα ότι «πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά του μέσω μόχλευσης».

Με την έγκριση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, το EFSF αποκτά την δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή και πρωτογενή αγορά, να προσφέρει πίστωση στις κυβερνήσεις και να δίνει εγγυήσεις για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έως τώρα ο ρόλος του EFSF περιοριζόταν στην πώληση ομολόγων για τη χρηματοδότηση των πακέτων διάσωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου