Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Διάσωση με μόνιμη επιτήρηση


Οδυνηρές μεταρρυθμίσεις προανήγγειλε η καγκελάριος Α. Μέρκελ

Τι προβλέπει το γερμανικό «μανιφέστο» για την αντιμετώπιση της κρίσης

Από Το Βήμα

«Οδυνηρές μεταρρυθμίσεις» και «μόνιμη επιτροπεία» διότι «δεν αρκεί η τρόικα» προανήγγειλε για την Ελλάδα καταχειροκροτούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της η Άνγκελα Μέρκελ. Κατά τα άλλα, η γερμανίδα καγκελάριος, πανίσχυρη και στο εσωτερικό της χώρας της έπειτα από τη ρητή συμφωνία της αντιπολίτευσης στις θέσεις της μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με... πλατφόρμα προτάσεων για την υπέρβαση της κρίσης.


Διευκρίνισε, όμως, ότι η σύνοδος κορυφής θα λάβει απόψε πολιτικές αποφάσεις. Θα ανακοινώσει δηλαδή μια απόφαση - πλαίσιο η οποία δεν θα καθορίζει πολλές ποσοτικές λεπτομέρειες των κοινών δράσεων για την έξοδο από την κρίση.


Αν και ξεκαθάρισε ότι «η Γερμανία δεν είναι ο ομφαλός της γης» (να είχε άραγε στο μυαλό της τους... Δελφούς;) η Μέρκελ είπε ότι θα πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί η ευρωζώνη και το ευρώ. «Είναι ιστορικό καθήκον η προστασία της Ευρώπης και του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά. Και αυτό, όπως είπε, θα συμβεί μέσα από διαρκείς προσπάθειες, που δεν θα προβλέπονται όλες στο σχέδιο δράσης που θα ανακοινώσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της ευρωζώνης, η Μέρκελ ζήτησε από τα κράτη-μέλη περισσότερη υπευθυνότητα - αποδέκτης της έκκλησης αυτής είναι βέβαια η Ιταλία. Και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η γερμανίδα καγκελάριος υπαινίχθη ευρωπαϊκή επιτροπεία χωρίς ημερομηνία λήξεως.

Τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να αναγάγουν τη δημοσιονομική ευταξία σε συνταγματική υποχρέωση, είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Η διατήρηση χαμηλών των ελλειμμάτων αποτελεί κανόνα του γερμανικού Συντάγματος, κάτι το οποίο το Βερολίνο επιθυμεί να επιβάλει και στους εταίρους.

Ο διεθνής τύπος, άλλωστε, το τελευταίο διήμερο εξαίρει την ρύθμιση με συνταγματικού κανόνα των ανωτάτων ορίων ελλείμματος και χρέους στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Θαπατέρο στην Ισπανία.

Η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η κρίση δημιουργήθηκε και επεκτάθηκε από την έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε την πάγια θέση της για την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και είπε ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την κατεύθυνση αυτή.

«Η γερμανική απαγόρευση του σορταρίσματος ήταν πολύ αποτελεσματική. Δεν θα αφήσουμε τους κερδοσκόπους να απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο οι δραστηριότητες των hedge funds. Και προανήγγειλε δικαστικές μάχες εναντίον «εκείνων που επιτέθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και στο ευρώ».

Η Μέρκελ προανήγγειλε επίσης αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, τάχθηκε υπέρ της αύξησης της «γραμμής πυρός» του EFSF διαβεβαιώνοντας, όμως, τους συμπατριώτες τους ότι η Γερμανία δεν θα επιβαρυνθεί επιπλέον των 211 δισ. ευρώ με τα οποία έχει συμφωνήσει να συνεισφέρει στο σημερινό «πακέτο» των 440 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Διάσωσης.

Τέλος, ενόψει της συνόδου κορυφής του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου στη Γαλλία, η Μέρκελ είπε ότι «η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που υποφέρει από την υπερχρέωση», ότι «και οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν υψηλά χρέη», ότι «η κρίση θα μας ταλανίζει για χρόνια ακόμη» και ότι «το G20 έχει ρόλο να διαδραματίσει στη μάχη για την περιστολή των χρεών των μελών του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου