Την Τετάρτη θα αποφασιστεί «το μεγάλο κούρεμα για την Ελλάδα»
Από Το Βήμα
Ως μια απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη υποδέχεται ο διεθνής Τύπος τη μερική συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη σύγκλιση απόψεων για τα κεφάλαια του EFSF αλλά και την αναβολή των αποφάσεων για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Οι περισσότεροι αναλυτές συντείνουν στο ότι «οι επιλογές των Ευρωπαίων είναι λιγοστές και διαρκώς μειώνονται», όπως γράφει σημερινό άρθρο της Wall Street Journal. Συνεπώς δε μένει πλέον παρά να υπάρξει μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Τετάρτης προκειμένου να διασωθεί η ενότητα των 27 χωρών και η σταθερότητα της ευρωζώνης.
Η γαλλική Le Monde σημειώνει μεν ότι δεν υπήρξαν δεσμευτικές προτάσεις των συμμετεχόντων στη Σύνοδο, όμως εκφράζεται η αισιοδοξία ότι πριν από την επόμενη Σύνοδο θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος.
«Η ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση θα δοθεί σε τρεις φάσεις: πρώτα σταθεροποιείται η υπερχρεωμένη Ελλάδα (με την εκταμίευση της έκτης δόσης), στη συνέχεια οι πιστώτριες τράπεζες πείθονται να δεχτούν απώλειες τουλάχιστον 50% με αντάλλαγμα την κεφαλαιακή τους ενίσχυση και τέλος ενισχύεται ο EFSF για να προστατευθεί η ευρωζώνη» σημειώνει η εφημερίδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Financial Times αναφέρουν σε ανάλυση που είχε δημοσιευθεί ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. ότι «φαίνεται πως η τελική συμφωνία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη».
Πάντως ο αρθρογράφος της εφημερίδας σημειώνει ότι μια ολοκληρωμένη λύση προϋποθέτει μεταφορά της κυριαρχίας των χωρών στις Βρυξέλλες προκειμένου να υιοθετούνται και να εφαρμόζονται συντονισμένες δημοσιονομικές πολιτικές. «Όμως είναι αμφίβολο αν οι ευρωπαίοι πολίτες θα δεχτούν μια συνολική μεταφορά της εθνικής τους κυριαρχίας» τονίζουν οι Financial Times.
Η αμερικανική Wall Street Journal σημειώνει ότι οι αποφάσεις αναμένονται «πιο προχωρημένες σε σχέση με αυτές προηγούμενων συνόδων». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι μέχρι πρόσφατα η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν ταμπού. «Τώρα το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη θα είναι η χρεοκοπία της και γι' αυτό οι ηγέτες πασχίζουν να ανοίξουν διόδους ενίσχυσης των υπολοίπων κρατών» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι το κλίμα έχει αλλάξει από τον περασμένο Ιούλιο λόγω και της τελευταίας έκθεσης της τρόικας, που δείχνει ότι «το χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται μεσοπρόθεσμα και δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2009 τα επόμενα 20 χρόνια».
Όπως σημειώνουν οι περισσότερες αναλύσεις του διεθνούς Τύπου, «το κλειδί» των εξελίξεων είναι πλέον η πειθώ των Ευρωπαίων ηγετών που καλούνται να υποχρεώσουν τις τράπεζες σε σημαντικές απώλειες, χωρίς όμως να θεωρηθεί αυτό «πιστωτικό γεγονός».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου