Reuters: Επιθετική μείωση χρέους ζητούν μέλη της ευρωζώνης
Από τη Ναυτεμπορική
Πολύ αισιόδοξες κρίνει το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις της ΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι αναφέρουν επίσης ότι ο διεθνής οργανισμός αναμένει τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, προκειμένου να έχει μία ξεκάθαρη εικόνα πριν από την αποδέσμευση της έκτης δόσης.
«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις των άλλων εταίρων της τρόικας είναι υπεραισιόδοξες», σημειώνει πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Άλλη πηγή από την Ε.Ε., αναφερόμενη στη σύνοδο του Σαββατοκύριακου, τονίζει ότι «το ΔΝΤ σίγουρα θα θέλει να δει προηγουμένως που θα καταλήξουν το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Η τρόικα αναμενόταν να δημοσιεύσει την έκθεσή της για την πρόοδο της Ελλάδας στις 24 Οκτωβρίου. Υπήρξαν ωστόσο πιέσεις για δημοσίευσή της πριν από τη σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για το κατά πόσο η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Όπως αναφέρουν οι πηγές, ενδεχόμενη συμφωνία στη σύνοδο της Κυριακής για μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, ίσως καταστήσει πιο βιώσιμο το χρέος και επιτρέψει στο ΔΝΤ να προσυπογράψει την αποδέσμευση της δόσης πιθανόν τον Νοέμβριο.
Επιθετική μείωση του ελληνικού χρέους ζητούν κάποια κράτη - μέλη
Εν τω μεταξύ, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος σε κάποια από τα βασικά κράτη - μέλη της ευρωζώνης η ιδέα ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη μείωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική, όπως προκύπτει από δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο, αρκετά κράτη επιθυμούν μια πιο ουσιαστική μείωση του συνολικού χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση της συνεισφοράς των κατόχων ελληνικών ομολόγων στο νέο πακέτο διάσωσης της χώρας σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ.
«Ορισμένες χώρες εργάζονται με βάση κάποια πολύ επιθετικά σενάρια», ανέφερε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. «Ας σοβαρευτούμε, όλοι γνωρίζουν πως ένα "κούρεμα", όπως ζητάει η Γερμανία, δεν είναι μια εθελοντική κίνηση».
Στις 21 Ιουλίου, οι ιδιώτες επενδυτές συμφώνησαν να συνεισφέρουν 50 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελληνικού χρέους ύψους, μέσω επαναγοράς και ανταλλαγής ομολόγων.
Ωστόσο η συμφωνία αυτή θεωρείται πλέον πως δεν αρκεί για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου