Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Ρουμπινί: Χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό σοκ


Ο οικονομολογος εκτίμησε ότι ένα ή δύο κράτη θα βγουν από το ευρώ εντός της προσεχούς διετίας

Από Τα Νέα

Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε παγκόσμιο οικονομικό σοκ ανάλογης κλίμακας με εκείνο που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, πρόβλεψε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ενώ εκτίμησε ένα ή δύο κράτη θα βγουν από το ευρώ εντός της προσεχούς διετίας.

Μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσε η Evli Bank στο Ελσίνκι, ο Ρουμπινί, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υπογράμμισε ότι το επόμενο εξάμηνο δεν θα διαλυθεί η ευρωζώνη.

Όπως είπε ο Ρουμπινί, μία μη ελεγχόμενη χρεοκοπία ενός μέλους της ευρωζώνης ή μια έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε σοκ το οποίο θα γινόταν αισθητό όχι μόνο στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.


Ο ίδιος θεωρεί αυτή την προοπτική κάτι παραπάνω από βέβαιη, καθώς θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο – το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη Κυριακή – για τη λύση της κρίσης δεν θα πετύχει τους στόχους του επειδή δεν προωθεί την ανάπτυξη.


Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Ν. Ρουμπινί δίνει «40% ή και περισσότερες» πιθανότητες να εγκαταλείψει το ευρώ και προβλέπει ότι αυτό θα προκαλέσει τη διάλυση της ευρωζώνης (αφού και άλλη μία χώρα ενδεχομένως να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό τρένο) σε χρονικό ορίζοντα διετίας.

Ακόμη θεωρεί ότι η Ιταλία και η Ισπανία δεν είναι καταδικασμένες και ότι χρειάζονται μια χρηματοδότηση «μπαζούκα» για να αποφύγουν τη χρεοκοπία, να σωθούν και να ευημερήσουν σε ένα χαώδες «περιβάλλον Μαντ Μαξ» που θα έχει δημιουργηθεί με την αποχώρηση ενός ή δύο κρατών από την ευρωζώνη έως το 2014.

Σύμφωνα τέλος με τον Ν.Ρουμπινί η πιθανότητα να απλωθεί η ύφεση σε ολόκληρη την ευρωζώνη ξεπερνάει αυτή τη στιγμή το 50%.


Σημαντική αύξηση της δύναμης πυρός από την Ε.Ε., λέει το Bloomberg

Και ενώ ο Νουριέλ Ρουμπινί προτείνει τον τετραπλασιασμό των πόρων του EFSF, που σήμερα ανέρχονται σε 440 δισεκατομμύρια, το Bloomberg εκτιμά ότι ούτε αυτό αρκεί και προτείνει να ανέλθουν οι πόροι της Ε.Ε. στα τρία τρισεκατομμύρια ευρώ.

Αν η Ευρώπη θέλει να αποτρέψει μια οικονομική καταστροφή χειρότερη από αυτές του 2008 και του 2009, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια εξαιρετικά μεγάλη «δύναμη πυρός», εκτιμούν οι συντάκτες του Bloomberg.

Προχωρούν δε λέγοντας ότι θα πρέπει να απορριφθεί η ψευδαίσθηση ότι ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης – ιδιαίτερα η Ελλάδα – μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους, όπως και ότι πρέπει να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις για το ύψος των χρημάτων που θα χρειαστούν για να πειστούν οι αγορές ότι οι χρεοκοπίες και οι ζημίες αυτές θα είναι και οι τελευταίες.

Σχετικά με την απαιτούμενη δύναμη πυρός που θα απαιτηθεί, το Bloomberg εκτιμά ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο θα χρειαστούν συνολικά 2,5 τρισ. ευρώ μέχρι το 2015, ενώ για να καλυφθεί και ένα περιθώριο λάθους ή άλλων παραγόντων θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 τρισ. ευρώ για να σταματήσουν την κρίση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου