Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Μπρα ντε φερ τραπεζιτών - Γερμανίας για το κούρεμα


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Η Άνγκελα Μέρκελ τράβηξε κι άλλο το σχοινί χθες διαμηνύοντας ότι όσοι ονειρεύονται οριστική λύση για το πρόβλημα του χρέους στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής πρέπει να το ξεχάσουν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι δεν βιάζεται. Και ο αποδέκτης του μηνύματος ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ήλπιζε ότι οι πέντε μέρες που ακολουθούν είναι λίγες ώστε να βρεθεί η τεχνική λύση για την γερμανική απαίτηση για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Οι τραπεζίτες θεώρησαν ότι η βιασύνη της κ. Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να δεσμευθούν για μόνιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα και στην κρίση χρέους έως το τέλος του μήνα, θα ανάγκαζαν το Βερολίνο να υπαναχωρήσει και να δεχθεί κούρεμα στα πλαίσια διευρυμένου PSI, το οποίο θα κυμαινόταν στα επίπεδα του 30%. Και εφόσον κάτι παρόμοιο επιθυμούν Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, τότε η ζυγαριά θα βάραινε προς αυτή την κατεύθυνση.


Το μήνυμα όμως της κ. Μέρκελ, όπως το μετέφρασαν οι αγορές, ήταν ότι θα περιμένει μέχρι να πειστούν όλοι και να υιοθετήσουν το κούρεμα που η ίδια επιθυμεί. Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου προκάλεσαν εκνευρισμό στους τραπεζίτες, που, φαινομενικά τουλάχιστον, επιχείρησαν αναδίπλωση.

Χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF, Τσάρλς Νταλάρα, δήλωσε ότι μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να συζητηθεί εάν ήταν μέρος ενός συνολικού πακέτου επίλυσης της κρίσης χρέους.

Σε πρώτη ανάγνωση αυτό μπορεί να θεωρηθεί υπαναχώρηση του κ. Νταλάρα, καθώς πριν από μόλις δύο μέρες απέκλειε κάθε συζήτηση για κούρεμα της τάξεως του 50%. Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, διαφαίνεται ότι και αυτός έστειλε με την σειρά του μήνυμα προς το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι τραπεζίτες επιζητούν γραπτές διασφαλίσεις από τις κυβερνήσεις, στα πλαίσια της νέας συμφωνίας που καταρτίζεται, ότι το ελληνικό μοντέλο θα είναι μεμονωμένη περίπτωση και όχι βάση για να συμβεί μελλοντικά κάτι ανάλογο με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Αυτό «καίει» περισσότερο τις γαλλικές τράπεζες, που είναι υπερεκτεθειμένες σε ομόλογα των κρατών αυτών.

Με άλλα λόγια επιζητείται απομόνωση και διαχωρισμός της Ελλάδας από τις υπόλοιπες προβληματικές χώρες, ως παράδειγμα δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που δεν οφείλεται στην παρούσα κρίση χρέους αλλά σε διαρθρωτικά προβλήματα και στρεβλώσεις δεκαετιών.

Μάλιστα, οι τραπεζίτες φαίνεται να πιέζουν ασφυκτικά ώστε να υπάρχει ασφαλιστική δικλίδα (πιθανώς κατά τα πρότυπα της πρότασης της Allianz) στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής ότι σε οποιοδήποτε σενάριο μελλοντικού κουρέματος χρέους άλλης χώρας πλην της Ελλάδος μέρος των ζημιών τους θα απορροφηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF.

Θεωρούν ότι η απόφαση του Ιουλίου, που προνοεί την ενίσχυση του μηχανισμού ώστε να βοηθήσει και τον τραπεζικό κλάδο, είναι παράθυρο για μια τέτοια εξέλιξη.

Και εδώ είναι που περιπλέκονται λίγο οι εξελίξεις. Στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου αποφασίστηκε ότι ο προσωρινός μηχανισμός EFSF θα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά ώστε να αγοράζει ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια ή πρόσκαιρα προβλήματα δανεισμού.

Θα μπορεί δηλαδή να αγοράζει ιταλικά ή ισπανικά ομόλογα χωρίς αυτές οι χώρες να έχουν ενταχθεί σε μνημονιακά προγράμματα όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα όμως φαίνεται να υπάρχει αλλαγή στάσης από τη Γερμανία, που θέλει να επιβάλει τροποποίηση της απόφασης αυτής και να ζητά η δυνατότητα αγοράς ομολόγων χωρών να συνοδεύεται από προγράμματα λιτότητας. Με αυτό τον τρόπο το Βερολίνο θέλει προφανώς να βάλει φρένο σε μεγάλη αύξηση των κονδυλίων του EFSF, για την οποία πιέζουν το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ.

Η ξαφνική αλλαγή στάσης του Βερολίνου – ακόμα και εάν είναι μόνο κίνηση τακτικής – έφερε εκνευρισμό σε Παρίσι και Λουξεμβούργο καθώς Σαρκοζί και Γιούνκερ την απορρίπτουν.

Ενίσχυσε όμως το μπλοκ των σκληροπυρηνικών, καθώς Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία την επικροτούν. Μάλιστα στο τραπέζι επανέρχεται και η ολλανδική πρόταση για την δημιουργία θέσης υπερυπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης που θα ασκεί παρεμβατικό έλεγχο στους προϋπολογισμούς όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης και θα αποφασίζει εάν χρειάζεται η αποστολή τρόικας σε χώρες με δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Το σίγουρο είναι πάντως πως η Γερμανία ετοιμάζεται να ζητήσει την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης ώστε να επιτρέπεται η άμεση λήψη αποφάσεων σε περιόδους κρίσης με συνοπτικές διαδικασίες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκει να εφαρμόσει τον μόνιμο μηχανισμό ESM (που επιτρέπει μεγάλα κουρέματα και ελεγχόμενη χρεοκοπία) ακόμα και μέχρι την άνοιξη του 2012, πολύ νωρίτερα δηλαδή από τον Ιούνιο του 2013. Μέχρι τώρα οι διαρροές ανέφεραν επίσπευση κατά ένα χρόνο όμως φαίνεται πως η καγκελαρία, για πολιτικούς κυρίως λόγους, βιάζεται.


Το πόρισμα της τρόικας

Την Τετάρτη όλοι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναμένεται να έχουν στα χέρια τους την αναλυτική έκθεση πεπραγμένων της Κομισιόν και της ΕΚΤ, του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικας. Το ΔΝΤ θα καταρτίσει τη δική του έκθεση και θα την ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα.

Βάσει της έκθεσης Κομισιόν - ΕΚΤ θα αποφασιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης (που θεωρείται δεδομένη), όμως θα γίνεται αναφορά ότι με το παρόν πρόγραμμα η Ελλάδα δεν θα έχει βιώσιμο χρέος μεσοπρόθεσμα, κάτι που είναι και το ζητούμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, η έκθεση, προκειμένου να τονίσει την ανάγκη ενός νέου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα (με αυτή τη λογική γράφτηκε), θα υπερτονίσει όλες τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο χρόνο.

Εν ολίγοις θα αναφέρει ότι τους τελευταίους 12 δώδεκα μήνες η κυβέρνηση ουσιαστικά σταμάτησε να λειτουργεί, άργησε στην λήψη αποφάσεων, δεν προχωρούσε σε υιοθέτησή τους, δεν έλεγξε τον κρατικό μηχανισμό εσόδων, πάγωσε τις ιδιωτικοποιήσεις και δεν έδειξε πολιτική αποφασιστικότητα.

Αυτές οι αναφορές, όπως μας ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, θα ανοίξουν τον δρόμο για την ενίσχυση του ρόλου της Task Force και θα φέρουν την αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία από μόνιμους επιτρόπους που αναμένεται να εγκατασταθούν στη χώρα μας.

Η έκθεση θα ανοίξει και τον δρόμο για την ουσιαστική εγκατάλειψη του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. και την υιοθέτηση ενός σχεδίου στα πλαίσια του Eureca.

Επίσης, όπως ανέφερε χθες σε ομιλία του στο Λονδίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τα ψιλά γράμματα της έκθεσης είναι αυτά που θα καθορίσουν και το ύψος του κουρέματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου