Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας φανερώνουν πόνο και προμηνύουν αναταραχή


Από το XrimaNews

Του Πάνου Παναγιώτου*

Ένας από τους πιο δραματικούς αλλά και πιο χρήσιμους δείκτες της διεθνούς εταιρείας δημοσκοπήσεων και ανάλυσης Gallup είναι αυτός που υπολογίζει το ποσοστό του πληθυσμού σε μία χώρα το οποίο «υποφέρει» από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Αυξητική τάση σε αυτόν τον δείκτη συνεπάγεται πτώση του βιοτικού επιπέδου, μείωση της πραγματικής οικονομικής δύναμης των χαμηλότερων σε εισοδήματα στρωμάτων, μετατροπή της προσπάθειας για ευ ζην σε προσπάθεια για ζην και επιβίωση και τελικά αύξηση του ρίσκου για κοινωνικές αναταραχές και ακόμη και εξεγέρσεις.


Στις 25 Σεπτεμβρίου 2011 δημοσιεύθηκαν τα τελευταία στοιχεία του συγκεκριμένου δείκτη για τις χώρες της Ευρώπης και τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά για την Ελλάδα, όπου το 25% του πληθυσμού δηλώνει πως «υποφέρει» από την οικονομική του κατάσταση καταγράφοντας μία αύξηση μεγαλύτερη από 3 φορές σε σχέση με το 2007, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 7%.


Στην ίδια έρευνα το 60% των Ελλήνων δηλώνει ότι μετά βίας επιβιώνει, με τα συνολικά ποσοστά του κοινωνικού - οικονομικού πόνου να ανέρχονται στο 85% του πληθυσμού της χώρας, τοποθετώντας τη στην πιο δεινή θέση μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών της Ευρώπης και του κόσμου, χειρότερα ακόμη και από τη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, στην ίδια θέση με την Ουγγαρία και καλύτερα μόνο από τη Βουλγαρία, όπου το ποσοστό οικονομικού πόνου ανέρχεται στο 95% του πληθυσμού.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα δραματικά ποσοστά κοινωνικοοικονομικού πόνου που προκαλούν ανησυχία, αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται το τμήμα του πληθυσμού που περνά από την κακή στη δραματική οικονομική κατάσταση.

Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, τότε στα τέλη του 2013 είναι πιθανόν πάνω από το 50% των Ελλήνων να «υποφέρουν» οικονομικά και να βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να ικανοποιήσουν ακόμη και τις πλέον βασικές τους ανάγκες και φυσικά να αντεπεξέλθουν ακόμη και στις βασικότερες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ανησυχητικά καθώς οι Έλληνες περιμένουν πως η οικονομική τους κατάσταση θα είναι χειρότερη σε πέντε χρόνια απ' ότι σήμερα και μάλιστα τα μέσα ποσοστά εκτίμησης της ποιότητας ζωής τους τα επόμενα πέντε χρόνια «δεν είναι μόνο μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», όπως αναφέρει η σχετική έκθεση της Gallup.

Προηγούμενες μελέτες, που έδειξαν αντίστοιχη μείωση στην εκτίμηση για την ποιότητα ζωής άλλων πληθυσμών, καταγράφηκαν σε χώρες όπου τελικά έλαβαν χώρα εξεγέρσεις, «υποδεικνύοντας ότι τέτοιες εκτιμήσεις αποτελούν ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοηθεί», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη της Gallup, η οποία καταλήγει πως «οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες πρέπει να εργαστούν ώστε να ενισχύσουν την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη των πολιτών για να αποφύγουν ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα».

Πραγματικά, χρειάζεται να πει κανείς κάτι περισσότερο προκειμένου η ελληνική πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ίσως δεν οδηγεί την Ελλάδα στο σωστότερο δρόμο και ότι κάποια στιγμή θα είναι, πια, πολύ αργά για να το πράξει, ακόμη και αν τον εντοπίσει;

* Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής (XrimaNews.gr, GSTA Ltd.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου