Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΔΝΤ: Έτοιμο για αγορές προβληματικών ομολόγων



Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Joshua Chaffin (Βρυξέλλες)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πραγματοποιήσουν ταχύτατα επανακεφαλαιοποιηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, για να πατάξουν την κρίση, η οποία προκαλεί επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη.

Ο διεθνής οργανισμός δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης για εξαγορές ομολόγων προβληματικών κρατών, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών σε έναν τομέα με μεγάλο άνοιγμα στα ομόλογα χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.


Ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Olli Rehn επιβεβαίωσε – αποκλειστικά στους Financial Times – ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μελετούν τρόπους για τον συντονισμό των επανακεφαλαιοποιήσεων χρηματοπιστωτικών οίκων, ώστε να στηριχθούν οι τράπεζες της περιφέρειας.


Ο κ. Antonio Borges, αρμόδιος του ΔΝΤ για την Ευρώπη, προειδοποιησε ότι αν αποτύχει η αντιμετώπιση της έλλειψης εμπιστοσύνης στις τράπεζες, μπορεί να δημιουργηθεί πιστωτικό κραχ σε μια περίοδο που η οικονομία ήδη επιβραδύνεται.

«Πρέπει να αποκατασταθεί ταχέως η εμπιστοσύνη. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να γίνουν γρήγορα αυξήσεις κεφαλαίων» δήλωσε ο κ. Borges.

Σε μια σαφή ένδειξη ότι κλιμακώνεται η αγωνία του ΔΝΤ για την κρίση, ο κ. Borges δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το προσωρινό ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης EFSF για εξαγορές προβληματικών ομολόγων.

«Προσφερόμαστε να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε με την Ε.Ε.» δήλωσε σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ειδικό εργαλείο (special purpose vehicle) για να επιτευχθεί ο στόχος.

Σε συνέντευξή του σε ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό ο αξιωματούχος του ΔΝΤ φέρεται να δήλωσε ότι το ταμείο μπορεί να χρησιμοποιήσει δικές του πηγές για να αγοράσει κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Πάντως, οποιαδήποτε προσπάθεια αγοράς κρατικών ομολόγων ευρωζώνης, αναμένεται να εγείρει αμφιβολίες από τους μετόχους του από τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες ήδη έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το ΔΝΤ έχει φανεί υπερβολικά γενναιόδωρο με τους όρους βοήθειας προς την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου