Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2011

ΔΝΤ: «Υπό όρους» η συμμετοχή σε δεύτερο πακέτο στήριξης


Reuters: «Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκταμίευση της δόσης»

Από τη Ναυτεμπορική

Μόνο αν διαπιστωθεί ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο, θα συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Αν υπάρξει ένα δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, όπως και αναμένεται, πιστεύω πως το ΔΝΤ σίγουρα θα συμμετάσχει υπό την προϋπόθεση ότι θα είμαστε πεπεισμένοι πως η Ελλάδα προχωρά και πως μπορούν να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές έτσι ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος», τόνισε.


Ο κ. Μπόρχες τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης των όρων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), ενώ, αναφερόμενος στο μέγεθος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, είπε ότι εναπόκειται στους Ευρωπαίους να λάβουν τη σχετική απόφαση.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες της ευρωζώνης να επιταχύνουν την εφαρμογή των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Δεν απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο μια νέας ευρωπαϊκής ύφεσης, αν και, όπως είπε, αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο.

Εκτίμησε επίσης ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί μεταξύ 100 και 200 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών της, προκειμένου ο κλάδος να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. O αξιωματούχος του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη και όχι σε ορισμένες μόνο χώρες.

«Μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 100 και 200 δισ. ευρώ, το οποίο κατά τη γνώμη μας είναι πολύ, πολύ μικρό σε σχέση με το μέγεθος των ευρωπαϊκών χρηματαγορών και σε σχέση με τον όγκο του νέου, ενισχυμένου EFSF», ανέφερε ο Μπόρχες.


Reuters: «Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκταμίευση της δόσης»

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμη πηγή της τρόικας φέρεται να δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η τρόικα κατά πάσα πιθανότητα θα εγκρίνει την εκταμίευση της έκτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να το θεωρεί ως δεδομένο, αλλά να δείξει πρώτα ότι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις.

«Σημειώνουμε πρόοδο, αλλά αργή πρόοδο. Ο βασικός λόγος είναι ότι (η κυβέρνηση) χρειάζονται περισσότερο χρόνο», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κλείσει κανένα από τα κεφάλαια». Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μην εκταμιευθεί η έκτη δόση, ο αξιωματούχος απάντησε: «Πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

«Προχωράμε ομαλά στις διαρθρωτικές αλλαγές. Ακόμα δεν έχουμε ολοκληρώσει τη δημοσιονομική πλευρά. Έχουμε καλή πρόοδο στο 2012 αλλά δεν έχουμε συζητήσει ακόμα το 2013-14», πρόσθεσε, ενώ δεν μπόρεσε να διευκρινίσει πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Η Ελλάδα αργεί να εκπληρώσει το στόχο των ιδιωτικοποιήσεων λόγω καθυστερήσεων στη δημιουργία του ταμείου που θα τις χειριστεί, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όσο για τη συμφωνία συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Ελπίζουμε να δούμε περισσότερες (τέτοιες εξελίξεις), τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».


Έκκληση ΔΝΤ στην ΕΚΤ να αναλάβει δράση

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την ευρωπαϊκή οικονομία το ΔΝΤ απευθύνει νέα έκκληση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αν αυτή συνεχίσει να αποτελεί απειλή για την ανάπτυξη και τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η ΕΚΤ «θα πρέπει να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, αν επιμείνουν οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό», τονίζει το ΔΝΤ, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά όσα ανέφερε στην έκθεσή τους για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Το ΔΝΤ αναμένει επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης στο 1,1% το 2012 από 1,6% φέτος, ενώ εκτιμά ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα παραμένουν σε ύφεση μέχρι τις αρχές του 2013 και τα μέσα του 2012, αντίστοιχα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρουσιάστηκε σφάλμα σε αυτό το gadget