Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

30% μείωση των υπαλλήλων στα υπουργεία


Νομοθετική ρύθμιση θα φέρει στη Βουλή ο Δ. Ρέππας

Από Το Βήμα

Του Δημήτρη Νικολακόπουλου

Στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του κράτους εντάσσει η κυβέρνηση την εφεδρεία στο στενό, κυρίως, δημόσιο τομέα, έτσι ώστε να «ευθυγραμμιστεί» και με τις απαιτήσεις της τρόικας που πιέζει για αποχώρηση ως το τέλος του έτους 30.000 υπαλλήλων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας, αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεούνται όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία να μειώσουν κατά 30% τις δομές τους.


Η μείωση αυτή, την οποία είχε ζητήσει ο κ. Ρέππας και από τα μέλη της κυβέρνησης με σχετική επιστολή την οποία τους είχε αποστείλει, αλλά χωρίς ιδιαίτερη ανταπόκριση (ελάχιστοι υπουργοί καταδέχθηκαν να απαντήσουν), περιλαμβάνει την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, τη συγχώνευση «περιττών», όπως ονομάζονται, υπηρεσιών, τη μείωση των τμημάτων που έχουν πληθώρα ή καθόλου υπαλλήλους και την κατάργηση οργανισμών.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η μείωση των δομών του κράτους κατά 30% δεν σημαίνει, κατ’ ανάγκην, και απολύσεις προσωπικού. Γεγονός είναι πάντως ότι η πλειοψηφία του προσωπικού που υπηρετεί στους υπό κατάργηση φορείς θα μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στο πλαίσιο και της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ένα τμήμα του, ωστόσο, στην περίπτωση, βεβαίως που πληροί τα κριτήρια που τίθενται, να του απομένουν δηλαδή δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί, τότε θα τίθεται σε καθεστώς εφεδρείας.

Η αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου, από την άλλη πλευρά, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την κατάργηση ή τη συγχώνευση των δομών του κράτους, θα είναι μία συνεχής διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται και ειδικό συμβούλιο, στο οποίο εκτός από υπηρεσιακούς παράγοντες, θα μετέχουν και εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ, το οποίο θα εκτιμά τις υπηρεσιακές ανάγκες όλων του φορέων του Δημοσίου.

Τυχόν ελλείψεις σε προσωπικό που διαπιστώνονται θα καλύπτονται με μετακινήσεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες με βάση και τις ειδικότητές τους -μία διαδικασία η οποία θα υλοποιείται από τη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η οποία θα έχει και την αρμοδιότητα για την διαχείριση του προσωπικού σ’ ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι οι μετακινήσεις προσωπικού από τη μία υπηρεσία στην άλλη να καλύπτουν τις ανάγκες οι οποίες θα προκύπτουν:

Πρώτον, από το κλείσιμο της στρόφιγγας των προσλήψεων, καθώς, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «ο κανόνας 1 προς 10 που ισχύει και τηρείται φέτος για τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού είναι πιθανόν να γίνει ακόμη αυστηρότερος το 2012».

Ο κ. Ρέππας μάλιστα επισήμανε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τις προσλήψεις συμβασιούχων, «όπου η δέσμευση για μείωση κατά ένα ακόμη 10% σε σχέση με φέτος μέσα στο 2012, μπορεί τελικώς να μετατραπεί σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό προσλήψεων για το απολύτως αναγκαίο προσωπικό ή και μηδενισμό προσλήψεων».

Δεύτερον, από τη συνέχιση του καθεστώτος της εφεδρείας και κατά τη διάρκεια του 2012, με δεδομένο μάλιστα ότι η Τρόικα πιέζει για απολύσεις περίπου 100.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015. Αυτό σημαίνει ότι η εφεδρεία για 30.000 υπαλλήλους ως το τέλος του έτους αποτελεί μόνον την αρχή.

Από την άλλη πλευρά, την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση στα νομικά κυρίως προβλήματα που ανακύπτουν από τον «γόρδιο δεσμό» της εφεδρείας.

Σύμφωνα πάντως με τη ρύθμιση που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, η εφεδρεία θα αφορά δύο κύριες κατηγορίες εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πρώτον, το σύνολο του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως αν υπηρετεί στο στενό (κεντρικές υπηρεσίες) ή ευρύτερο (ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, επιχειρήσεις και ΟΤΑ) δημόσιο τομέα.

Δεύτερον, το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση οργανικών θέσεων των υπουργείων και γενικά των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης.

Κριτήριο και για τις δύο περιπτώσεις, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος υπάλληλος σε εφεδρεία, θα είναι να βρίσκεται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. Να του απομένουν, δηλαδή, 24 μήνες για να συμπληρώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα, έτσι ώστε μετά τη λήξη της εφεδρείας να μπορεί να βγουν στη σύνταξη.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι σε καθεστώς εφεδρείας (έως τη συμπλήρωση με το προαναφερθέν κριτήριο των 30.000 εργαζομένων) θα μπορούν να τεθούν όλοι οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ και των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι 12.000 υπάλληλοι στις δημοτικές επιχειρήσεις και οι 15.000 υπάλληλοι στους δήμους που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι 41.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο στενό δημόσιο τομέα και το μόνιμο προσωπικό των υπό κατάργηση φορέων του Δημοσίου.

Ο ακριβής αριθμός των υπαλλήλων κάθε μιας από αυτές τις κατηγορίες που θα τεθεί τελικά σε εφεδρεία θα εξαρτηθεί από το πως θα συμπληρωθεί ο «μαγικός αριθμός» των 30.000 που είναι η απαίτηση της Τρόικας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος της εφεδρείας κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι που εντάσσονται σ’ αυτήν, θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους όπως θα προκύψει από το νέο μισθολόγιο. Αντιθέτως, θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση ο χρόνος της εφεδρείας να μην προσμετράται στο ύψος των συντάξεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου