Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Με discount 78% (!) τα νέα ελληνικά ομόλογα


Σε καθεστώς χρεοκοπίας παραμένει η χώρα

Από τη SofokleousIn

Με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι αγορές την Ελλάδα, παρά την επιτυχή έκβαση του PSI. Τα νέα ομόλογα που θα δοθούν μέσω PSI στους κατόχους παλαιών και πρόκειται να τιμολογηθούν σήμερα, ήδη διαπραγματεύονται στο 20-25% της ονομαστικής τους αξίας στις αγορές over the counter. Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση χρεοκοπίας σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης και αφετέρου στην ανησυχία για τα αποτελέσματα των νέων μέτρων.


Τουλάχιστον τρεις ξένες τράπεζες κάνουν ήδη πράξεις στα νέα ομόλογα και οι τιμές που δίνουν για αυτά κυμαίνονται σε επίπεδα κοντά στο 20% με 25% της ονομαστικής τους αξίας. Όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αυτό αντανακλά την πεποίθηση πως το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με τους πίνακες του Bloomberg, για ομόλογο που λήγει το Φεβρουάριο του 2023 η Commerzbank δίνει τιμή ζήτησης (bid) 24,5 λεπτά ανά ευρώ (24,5% ονομαστικής αξίας) και τιμή προσφοράς (offer) 26,75 λεπτά ανά ευρώ (26,75%).

Για ομόλογο που λήγει το 2042, η BNP Paribas δίνει τιμή ζήτησης 19 λεπτά ανά ευρώ και τιμή προσφοράς 22 λεπτά ανά ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για στρέβλωση η οποία θα αποκατασταθεί σύντομα και συνιστούν τοποθετήσεις σ' αυτά τα νέα ομόλογα, με ορίζοντα εξάμηνο.

Παράλληλα πληθαίνουν ήδη οι φωνές που προδικάζουν νέο – τρίτο – πακέτο στήριξης για την Ελλάδα πριν στεγνώσει το μελάνι στο δεύτερο. Η τρομολαγνία των αγορών είναι δικαιολογημένη, καθώς η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα παραμείνει σε βαθιά ύφεση, παρά τη μείωση του δημοσίου χρέους. Μετά το -7% του 2011 η συρρίκνωση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί φέτος και η κατάσταση θα βελτιωθεί αισθητά προς τα τέλη του έτους. Όμως σε κάθε περίπτωση η οικονομία θα εμφανίσει αρνητικό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου