Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Χωρίς σχέδιο


Από Τα Νέα

Του Ι.Κ. Πρετεντέρη

Για κάποιον ανεξήγητο σε εμένα λόγο, ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να έχει επιλέξει ως ενδεδειγμένη μέθοδο διακυβέρνησης όχι την πειθώ αλλά τη φοβέρα.

Και δεν εννοώ τη διαρκή απειλή ότι «θα χρεοκοπήσει η χώρα» – αυτά μας τα έχουν πει και άλλοι...

Ούτε τους μισθούς που θα μείνουν απλήρωτοι. Ούτε τις σκηνές τρόμου με τράπεζες που καταρρέουν και μαγαζιά με άδεια ράφια.

Αλλά τη γενική απειλή που λέει ότι όποιος διαφωνεί με τις επιταγές της τρόικας καταστρέφει τη χώρα, το έθνος, το ευρώ, ενδεχομένως την ανθρωπότητα.


Και πως ό,τι καταστροφικό πέσει στο τραπέζι πρέπει να το καταπιούμε αμάσητο διότι πάντα κάτι ακόμη χειρότερο μας παραμονεύει – κι αν δεν το ξέρουμε εμείς, το ξέρει ο υπουργός...


Τελευταίοι αποδέκτες της απειλής, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που αρνούνται να προσχωρήσουν στο PSI δηλαδή, να αποδεχθούν τη μείωση της περιουσίας τους κατά περίπου 70%...

Τις φοβέρισε χθες πως «χωρίς την ανταλλαγή των ομολόγων δεν θα υπάρχει καθόλου σύνταξη».

Δεν το γνωρίζω. Υπέθετα ότι αρμόδια για την ομαλή καταβολή των συντάξεων είναι η εκάστοτε κυβέρνηση και ο εκάστοτε υπουργός των Οικονομικών, αλλά μάλλον δεν ισχύει.

Θα δεχτώ λοιπόν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει πλέον επαρκή τεχνογνωσία σε ζητήματα περικοπής μισθών και συντάξεων – άρα, κάτι θα ξέρει.

Υποψιάζομαι όμως ότι αυτή η τόσο σημαντική για τη σωτηρία του έθνους και των συντάξεων συμμετοχή των Ταμείων στην ανταλλαγή ομολόγων θα είχε καταστεί πολύ ευκολότερη, αν το υπουργείο Οικονομικών είχε εκπονήσει εγκαίρως ένα σαφές και αξιόπιστο σχέδιο αναπλήρωσης της περιουσίας των Ταμείων από τις ζημιές που θα υποστούν.

Ένα σχέδιο, για παράδειγμα, ανάλογο με αυτό που (πολύ ορθώς) εκπονήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε αυτή την περίπτωση, τα Ταμεία δεν θα είχαν κανένα λόγο ούτε να ανησυχούν ούτε να αντιδρούν. Και ο υπουργός δεν θα χρειαζόταν να απειλεί τις διοικήσεις τους.

Τέτοιο σχέδιο όμως δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάτι γενικόλογες δεσμεύσεις, κάτι γενικές διακηρύξεις και κάτι ακόμη γενικότερες διατάξεις σε γενικούς νόμους. Τίποτε άλλο. Τίποτε σαφές. Τίποτε συγκεκριμένο.

Ερώτημα κρίσεως. Ποιος τα πιστεύει αυτά στη σημερινή Ελλάδα; Ουδείς απολύτως!

Το ίδιο υπουργείο διαβεβαίωνε προ μηνός ότι εγγυάται τα λεγόμενα «αποταμιευτικά ομόλογα» έως του ποσού των εκατό χιλιάδων ευρώ και τώρα ξέχασε και τις διαβεβαιώσεις και τις εγγυήσεις – στην υγεία των κορόιδων...

Θα μου πείτε ίσως ότι όλα αυτά είναι δευτερεύοντα διότι εδώ σώζεται η πατρίς. Καμία αντίρρηση.

Μόνο που είναι η πρώτη πατρίδα στην Ιστορία που σώζεται πιο συχνά κι από παρτίδα στην μπιρίμπα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου