Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΟΚ και ξερό ψωμί


Από Το Ποντίκι 29.9.2011

Τελικά ο μύθος του επενδυτή Φλωρίδη κατέρρευσε στην κυριολεξία, όταν μερικούς μήνες μετά την εμφάνιση του Κωνσταντινουπολίτη επιχειρηματία ως σωτήρα του ΠΑΟΚ οι φίλοι και οι οπαδοί της ομάδας… μάθαιναν διά στόματος του Γιώργου Σαχπατζίδη ότι μέχρι σήμερα ο φερόμενος ως επενδυτής δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ για τη συμμετοχή του στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην ομάδα του δικέφαλου του Βορρά!!!

Και ακόμη μάθαιναν ότι ο μέχρι τότε συνεργάτης του «κατηγόρησε» τον επίδοξο αγοραστή του ΠΑΟΚ ότι θέλει να θέσει υπό έλεγχο την ΠΑΕ και δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως για να αποδείξει την οικονομική του φερεγγυότητα, ενώ βέβαια συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται πριν βάλει έστω και 1 ευρώ ο Φλωρίδης να αποκτήσει τον έλεγχο μετοχών.


Το περίεργο στην ιστορία αυτή είναι ότι ενεπλάκη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την αγορά του ΠΑΟΚ από τον Φλωρίδη αφού όλες οι πληροφορίες λένε ότι ο Πατριάρχης και οι μητροπολίτες δεν θέλουν ούτε ν’ ακούσουν για τον Φλωρίδη, που είναι μάλιστα και αφορισμένος από το Πατριαρχείο!!!

Όταν λοιπόν εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον του ομογενή επιχειρηματία να καταστεί μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, ήταν φυσικό η «ασπρόμαυρη» διοίκηση να νιώσει πως της έπεσε το τζόκερ. Το προφίλ του ενδιαφερομένου ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακό: επιτυχημένος επιχειρηματίας και μάλιστα από την Κωνσταντινούπολη, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και τατουάζ τον Δικέφαλο (!), που αποφάσισε «να κάνει το γούστο του» αγοράζοντας τον σύλλογο της καρδιάς του.

Οι πληροφορίες που αλίευσαν τότε οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, μόνο επιχειρηματία με μεγάλη οικονομική επιφάνεια δεν έδειχναν, με τον Β. Φλωρίδη να μην έχει κάνει φορολογική δήλωση από το 2003. Άλλοτε εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης ορυχείων κάπου στην Κένυα, άλλοτε ως αφεντικό μεγάλης εταιρείας υπηρεσιών ασφάλειας και φύλαξης, ποτέ όμως δεν διευκρινίστηκαν με σαφήνεια το περιεχόμενο και η έδρα της επαγγελματικής δραστηριότητάς του.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα «Χουριέτ», το 2000, ο Βασιλάκης Φλωρίδης ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας The Bosphorus Flo r Group Of Companies με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία από το 1998 παρείχε στην Τουρκία υπηρεσίες θαλάσσιων ταχυμεταφορών κούριερ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία ειδικευόταν και στον τομέα της προστασίας


Η κόντρα με το Πατριαρχείο και ο αφορισμός…

Ο υποψήφιος επενδυτής του ΠΑΟΚ όμως έχει πρωταγωνιστήσει και σε μία άλλη ιστορία, η οποία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη υπόθεση υπονόμευσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Συγκεκριμένα, ο Φλωρίδης, εκμεταλλευόμενος τη γνωριμία του με τον μητροπολίτη Χαλκηδόνας Ιωακείμ, με τον οποίο είχαν υπηρετήσει μαζί τη θητεία τους στον τουρκικό στρατό, εμφανίστηκε στο Πατριαρχείο με σκοπό να «σώσει» τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Λίγο μετά τις πρωτοβουλίες του Φλωρίδη, ξέσπασε και η μεγάλη κόντρα του με το Πατριαρχείο, που τελικά οδηγήθηκε στα δικαστήρια με προσωπική επίθεση κατά του Πατριάρχη. Ήταν μία κόντρα που έληξε με την πανηγυρική δικαίωση του Πατριαρχείου και τον αφορισμό του Φλωρίδη από την Εκκλησία. Και μια ακόμη σημαντική λεπτομέρεια. Ο μητροπολίτης Χαλκηδόνας Ιωακείμ δεν άντεξε τη δοκιμασία στην οποία έβαλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο «συστρατιώτης» του. Υπέστη εγκεφαλικό και δεν συνήλθε ποτέ…


Στο τέλος θα ζητάει και χρήματα

Όλα αυτά λοιπόν οδήγησαν στην 3η Νοεμβρίου του 2007, οπότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αφόρισε τον Βασίλη Φλωρίδη και έκτοτε, όπως είναι φυσικό, αντιμετωπίζεται ως εχθρός από το Φανάρι. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του μητροπολίτη Δέρκων Απόστολου, γνωστού, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Γιώργου Κούδα, ΠΑΟΚτζή και μάλιστα στη θύρα 4, στην εφημερίδα της συμπρωτεύουσας «Θεσσαλονίκη», όπου χαρακτήρισε μεγάλο λάθος να συμμετάσχει ο Φλωρίδης στα διοικητικά του Δικεφάλου του Βορρά.

Ο μητροπολίτης Απόστολος ήταν ένας από εκείνους που προειδοποίησε, ώστε ο ΠΑΟΚ να μην εμπλακεί σε τέτοια περιπέτεια, και τόνισε ότι «εμείς τους είπαμε ότι στο τέλος αυτής της ιστορίας ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα ζητάει και χρήματα από τον ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο ένα ιστορικό σωματείο όπως ο ΠΑΟΚ, με χιλιάδες φίλων στην Ελλάδα, θα μπει σε μία τέτοια περιπέτεια».

«Τους είπαμε» είπε ο μητροπολίτης Απόστολος «όλα όσα έπρεπε να πούμε. Αν οι βετεράνοι, όπως ο Γιώργος Κούδας, που έχουν χύσει ιδρώτα για τη φανέλα του ΠΑΟΚ χωρίς να πάρουν εκατομμύρια, δεν μπορούν να έχουν έναν συμβουλευτικό λόγο μέσα στην ομάδα, τότε τι να πούμε εμείς»;

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μάλιστα, στην ερώτηση για τα συναισθήματα που γεννά στον ίδιο η πιθανή εμπλοκή του Βασίλη Φλωρίδη, ο μητροπολίτης Απόστολος απάντησε: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που είναι αφορισμένος, που έχει τιμωρηθεί από την Εκκλησία. Αυτό για εμάς τα λέει όλα».


«Σαρξ εκ της σαρκός» της Πόλης ο Δικέφαλος

Αν λοιπόν ο επιχειρηματίας Βασίλης Φλωρίδης ήταν για το Οικουμενικό Πατριαρχείο ένας αφορισμένος και, φυσιολογικά, αντιμετωπίζεται ως εχθρός στο Φανάρι, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζεται με μεγάλη συμπάθεια. Το 2006 ο Πατριάρχης είχε παρευρεθεί στη γιορτή για τα 80 χρόνια του ΠΑΟΚ.

«Η μήτηρ Εκκλησία και η Αγία Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης παρακολουθούν τον ΠΑΟΚ και χαίρονται καθώς τις επιτυχίες τις χαίρονται και για δικές τους, καθώς ο ΠΑΟΚ είναι “σαρξ εκ της σαρκός των”» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και έκλεισε λέγοντας: «Γέννημα και θρέμμα της Πόλης είστε. Αυτό πρέπει να γεννά συγκίνηση και υπερηφάνεια».

Τώρα πλέον ο Φλωρίδης φαίνεται να αποτελεί παρελθόν για τον ΠΑΟΚ… Αν σ’ αυτό έπαιξε ρόλο ο αφορισμός και η στάση του Πατριαρχείου ή το γεγονός ότι ο «σωτήρας» του ΠΑΟΚ δεν έβαζε το χέρι στην τσέπη παρά μόνο στα λόγια, αυτό ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου