Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Οι Αυστριακοί αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα του ευρώ


Από την Ελευθεροτυπία

Το 48% των Αυστριακών εκτιμά ότι «μάλλον δεν έχει ωφεληθεί» από τη συμμετοχή της χώρας στη νομισματική ένωση του ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που υποδεικνύει ότι η κρίση στον χώρο του ευρώ έχει επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά τη στάση των πολιτών της χώρας.

Η πλειονότητα των Αυστριακών αμφισβητεί τα πλεονεκτήματα του ευρώ για τη χώρα και απορρίπτει την προτεινόμενη από πολλές κυβερνήσεις κοινοτικών χωρών λύση ενός αυστηρότερου ελέγχου των χωρών - μελών μέσα από κοινοτικούς θεσμούς.


Όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής (ΑΕΕΠ), που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μόλις ένα ποσοστό 37% των Αυστριακών πιστεύουν ότι «μάλλον έχουν ωφεληθεί» από τη συμμετοχή της χώρας στη Νομισματική Ένωση, ενώ το 48% θεωρεί πως «μάλλον δεν έχει ωφεληθεί».

Ακόμη η μεγάλη πλειονότητα των Αυστριακών τάσσεται σαφώς κατά μιας εντονότερης οικονομικοπολιτικής καθοδήγησης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή προωθείται από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σε ποσοστό 58% οι Αυστριακοί τάσσονται κατά μιας επιρροής της Ε.Ε. στην εθνική πολιτική προϋπολογισμού και μόνον το 33% «υπέρ», ενώ σε ποσοστό 66% απορρίπτουν μια κοινοτική επιρροή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για μισθούς και ημερομίσθια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου