Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Νέο status quo στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων διά μέσου Ελλάδας


Από το XrimaNews (το σκίτσο του Πάνου έχει δημοσιευθεί στο Ποντίκι)

Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν παλαιότερο αποκλειστικό ρεπορτάζ του XrimaNews.gr σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν ήδη ξεκινήσει υπό τη διαιτησία της Τρόικας. Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Όλι Ρεν, το ενδιαφέρον ερώτημα είναι ποιο θα είναι το αντάλλαγμα που θα λάβουν οι δανειστές προκειμένου να δεχτούν να διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα μέχρι το 2014 αλλά και να αντικαταστήσουν αυτά που λήγουν μεταξύ των ετών 2012-2014 με άλλα που λήγουν μετά το 2016.


Οι πληροφορίες που έχει το XrimaNews.gr εδώ και μερικές εβδομάδες είναι πως οι δανειστές θα λάβουν ως αντάλλαγμα καλυμμένα ομόλογα, τα οποία θα παρέχουν ενέχυρο στην ελληνική περιουσία. Παρόλα αυτά πιο πρόσφατες πληροφορίες κάνουν λόγο για άρνηση αξιωματούχων της κυβέρνησης να συνυπογράψουν τη λύση των καλυμμένων ομολόγων και τελικά για την απόρριψη αυτής της προοπτικής από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, είναι δεδομένο πως τα νέα ομόλογα θα πρέπει να συνοδευτούν από κάποιο αντάλλαγμα για τους δανειστές και, αν και σημερινό ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει ως πιθανά ανταλλάγματα την αύξηση του επιτοκίου ή την παραχώρηση δικαιωμάτων προτιμώμενου δανειστή, είναι δύσκολο οι δανειστές να δεχτούν να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία χωρίς μεγαλύτερη εξασφάλιση των χρημάτων τους.

Έτσι ενδιαφέρον έχει η αναφορά του bloomberg και στην περίπτωση παροχής εγγυήσεων, που συμπίπτει με τις αρχικές πληροφορίες του XrimaNews.gr.

Σύμφωνα με άλλες αποκλειστικές πληροφορίες, η Ελλάδα αποτελεί το πρώτο βήμα της δημιουργίας ενός νέου status quo στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Καθώς στο δρόμο της Ελλάδας ακολουθούν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και δεδομένου ότι η Πορτογαλία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων της, το επόμενο βήμα θα είναι η έκδοση ομολόγων που θα συνοδεύονται πάντα από διαφορετικές εγγυήσεις απ' ό,τι αυτά που εκδίδονται μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Αν αυτό δεν συμβεί τότε οι αγορές μπορεί να παραμείνουν κλειστές για την ευρωπαϊκή περιφέρεια για χρόνια. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Γερμανία είναι πιθανό να προωθήσει τη λύση των νέων αυτών ομολόγων που θα συνοδεύονται από εγγυήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τις χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση καθώς η πιθανότητα να βρεθούν σε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους είναι από ελάχιστη ως μηδαμινή και έτσι το ρίσκο που αναλαμβάνουν παρέχοντας εγγυήσεις είναι πολύ μικρό. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως και για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες σε κρίση χρέους οι οποίες θα βρεθούν με περισσότερα δάνεια και νέες εγγυήσεις κινδυνεύοντας να υποστούν δραματικές απώλειες στην περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής.

Όποιες και αν είναι οι τελικές τεχνικές λεπτομέρειες, οι πληροφορίες και τα στοιχεία δείχνουν πως το status quo της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων αλλάζει, με τον δρόμο γι' αυτό να περνά μέσα από την Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου