Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

«Ξεχάστε το μεσοπρόθεσμο - Πάμε σε νέο μνημόνιο»



Από τη Real

Βρυξέλλες. Του Θάνου Αθανασίου

Το λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής «είναι πλέον ξεπερασμένο», σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση. Ως εκ τούτου ποσώς ενδιαφέρει την Κομισιόν και την καγκελαρία αν θα ψηφιστεί πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου, διότι, έτσι κι αλλιώς, η Ελλάδα θα κληθεί πολύ νωρίτερα να επικυρώσει ένα εντελώς νέο μνημόνιο, που θα ενσωματώνει το μεσοπρόθεσμο, τις υποχρεώσεις από το μνημόνιο 1 και νέα μέτρα έως το καλοκαίρι του 2015.


Ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και τους πρώτους μήνες εφαρμογής του τρέχοντος δανειακού προγράμματος πολλοί ήταν οι κοινοτικοί παράγοντες και αναλυτές – από το περιβάλλον κυρίως του επιτρόπου Ρεν αλλά και του προέδρου Μπαρόζο – που έλεγαν δημόσια ότι «ο χρόνος είναι λίγος». Βεβαίως οι πολιτικές συνθήκες στην Ε.Ε. δεν ήταν οι ίδιες τότε και η πλευρά της Γερμανίας αναθεμάτιζε κάθε σκέψη για «επιπλέον λεφτά και χρόνο». Φέτος, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Η Γερμανία έχει αρχίσει και συντάσσεται με τη θέση της ΕΚΤ ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία ένα «πιστωτικό γεγονός» και επομένως σε αυτήν τη φάση επιλέγει την αναχρηματοδότηση έναντι της «πτήσης στο άγνωστο» που θα ξεκινούσε με μία ελληνική στάση πληρωμών. Στην αλλαγή συνέβαλαν καθοριστικά οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες, αλλά και η γερμανική βιομηχανία, στελέχη της οποίας τρέμουν μπροστά σε μια νέα ανάσχεση της πιστωτικής επέκτασης στη χώρα και την Ένωση.

Σχεδόν ταυτόχρονα και το ΔΝΤ κατέστησε σαφή τη θέση του ότι με αυτά τα δεδομένα δεν εκταμιεύει την πέμπτη δόση δένοντας τα χέρια και των Ευρωπαίων ελεγκτών. Σε τμήμα της περίφημης τέταρτης έκθεσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters και βρίσκεται ήδη στα χέρια πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων περιέχεται η πρώτη σοβαρή παραδοχή απόλυτης αποτυχίας ενός στόχου: Το 2012 η χώρα δεν βγαίνει στις αγορές και άρα το πρόγραμμα έχει πρόβλημα χρηματοδότησης.

Τα δεδομένα αυτά, όπως και τα εν γένει γνωστά προβλήματα στην εφαρμογή του μνημονίου, συζητήθηκαν χθες, σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών του Εurogroup, που συγκάλεσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και μετείχε και ο επίτροπος Ρεν, ίσως ο μόνος άνθρωπος που έχει πλήρη εικόνα της έκθεσης. Το χλιαρό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αμέσως μετά αντικατοπτρίζει αφενός ότι απόλυτη συμφωνία ακόμη δεν υπάρχει και αφετέρου πως οι βασικοί παίκτες είναι κοντά στο να μορφοποιήσουν το νέο πακέτο.

Αν και τα ποσά και τα επιτόκια δεν είναι ακόμη γνωστά, πηγές της Κομισιόν μιλάνε για ορίζοντα έως το καλοκαίρι του 2015 και ποσό - μαμούθ με επιτόκια καλύτερα των σημερινών. Οι όροι, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, θα είναι και πάλι ιδιαίτερα σκληροί, όπως και οι τριμηνιαίοι έλεγχοι, άλλωστε, αλλά και η συμμετοχή των κλιμακίων των ελεγκτών στην εφαρμογή του.

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς τα εθνικά κοινοβούλια θα κληθούν να διασώσουν εκ νέου τη χώρα, το τελευταίο που θα ήθελαν να έχουν στο κεφάλι τους ο Μπαρόζο, ο Γιούνκερ και ο Ρεν είναι έναν αρχηγό της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής παράταξης στην Ελλάδα να ζητεί επαναδιαπραγμάτευση και κοινωνική δικαιοσύνη στους όρους. Τόσο ο Μπαρόζο όσο και ο Ρομπάι κατέστησαν σαφές στον κ. Σαμαρά, που βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ότι «αυτό πρέπει να το ξεχάσει».

Επεσήμαναν όμως και κάτι ακόμη: «Το deal "αφήστε με να λέω ό,τι θέλω τώρα και μετά τις εκλογές βλέπουμε" περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε την τελευταία φορά που επετράπη». Όπως είπε και ο κ. Γιούνκερ σε ανύποπτο χρόνο: «Το παιχνίδι τελείωσε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου