Λύση με αναδιάρθρωση χρέους, ομόλογα Brady και νέα χρηματοδότηση προτείνει ο πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής
Από τη SofokleousIn
Άρθρο καταπέλτη για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσίευσε ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής και κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας Mario Blejer. Το άρθρο, με τίτλο «Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη», προβάλει ως βασικό θέμα το κορυφαίο αμερικανικό οικονομικό site Marketwatch.com.
Ο Mario Blejer επικρίνει την ΕΚΤ για τη στάση που έχει τηρήσει μη επιτρέποντας την αναδιάρθρωση χρέους και υποστηρίζει πως αυτή η πολιτική επιδεινώνει την κατάσταση. Παράλληλα επισημαίνει ότι δημιουργείται «σπιράλ θανάτου» από την απειλή της ΕΚΤ να αποσύρει τη στήριξή της από την όποια Κεντρική Τράπεζα χώρας - μέλους αποφασίσει αναδιάρθρωση των χρεών.
Ο Mario Blejer υποστηρίζει πως το επιχείρημα ότι, ύστερα από μια αναδιάρθρωση χρέους, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορούν να αποτελέσουν εξασφάλιση για δανεισμό δεν δικαιολογεί την απειλή της ΕΚΤ, καθώς ο ρόλος της είναι να αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο σε μια τέτοια κατάσταση και όχι να επιτείνει το πρόβλημα και να αποποιείται των ευθυνών της.
Η πολιτική της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών απέναντι στη χώρα την οποία διέρχεται το πρόβλημα και να οδηγήσει σε μαζική απόσυρση καταθέσεων, επιτυγχάνοντας ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον Mario Blejer η ΕΚΤ πρέπει να αποτελεί πάντα παράγοντα σταθερότητας και όχι «μπαμπούλα» του συστήματος.
Ο Αργεντινός οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους και γράφει: «Το θέμα είναι απλά αριθμητικό. Το πρόβλημα χρέους των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης είναι συστημικό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χτίζοντας με χρέος πάνω στο χρέος. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται πυραμίδα και φαύλος κύκλος χρέους».
Παράλληλα ο Mario Blejer σημειώνει ότι τα ομόλογα που βρίσκονται σε κρατικά χαρτοφυλάκια της Ε.Ε. αυξάνονται διαρκώς και αυτό σημαίνει ότι, όσο εξελίσσεται η κατάσταση, το κόστος θα το πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Επειδή το οικοδόμημα είναι ασταθές και οι πολιτικές ισορροπίες πολύπλοκες, ο Mario Blejer εκτιμά ότι η κατάρρευση μπορεί να είναι αιφνίδια.
Σύμφωνα με τον Mario Blejer «δεν υπάρχει λύση χωρίς ελάφρυνση των χρεών και αυτό σημαίνει, χωρίς ευφημισμό, χρεοκοπία». Ο Mario Blejer κατακρίνει και το ΔΝΤ, καθώς, όπως γράφει, «δεν έχει αποδώσει καλά έως τώρα, ήταν λάθος να πιστέψουν ότι μια χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές μέσα σε ένα έτος».
Στο άρθρο του επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση χρέους πρέπει να είναι άμεση καθώς η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ακόμα και μετά το 2013 φαντάζει ανέφικτη, καθώς η εξασφάλιση των ιδιωτών πιστωτών περιορίζεται κάτω από τους νέους ευρωπαϊκούς νόμους και τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης.
Ιδιωτικοποιήσεις
Ο Mario Blejer υποστηρίζει πως το μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα έχει περιορισμένες και βραχύβιες θετικές επιδράσεις, ενώ δεν φαίνεται να μπορεί να υπάρξει ικανοποιητική ζήτηση για τις ελληνικές εταιρείες.
Ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι, τη στιγμή που δεν υπάρχει ζήτηση για ελληνικά χρεόγραφα, δεν μπορεί να αναπτυχθεί ζήτηση για ελληνικές μετοχές. Υπ' αυτό το πρίσμα υποστηρίζει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.
Η λύση
Σύμφωνα με τον Mario Blejer εξασφαλισμένα νέα ομόλογα σε συνδυασμό με τα ομόλογα τύπου Brady θα αποτελέσουν την ιδανική διαδικασία για την αποτελμάτωση της Ελλάδας. Αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να στηριχθεί από άμεση ρευστότητα και επανακεφαλαιοποίηση για τις πληγείσες τράπεζες κάτω από το «Μοντέλο της Βιέννης» που εφαρμόστηκε το 2009 για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Επισημαίνει όμως ότι χωρίς σημαντική διαγραφή χρεών δεν υπάρχει διέξοδος.
Ο Mario Blejer υποστηρίζει ότι είναι ευκολότερο να κερδίσει κανείς την εμπιστοσύνη των αγορών έπειτα από μια σημαντική μείωση του χρέους και ουσιαστική αναδιάρθρωση της χώρας, παρά ύστερα από το μοντέλο εξάντλησης των παραγωγικών πόρων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα τώρα.
Τέλος επισημαίνει ότι είναι σίγουρος πως η ΕΚΤ θα κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό το πότε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου