Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Τα ισπανικά μέτρα δεν επαρκούν στις Βρυξέλλες


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Peter Spiegel (Βρυξέλλες)

Η Ισπανία έχει υιοθετήσει υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις οικονομικής ανάπτυξης στα βραχυπρόθεσμα σχέδια του προϋπολογισμού και το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα κινδυνεύει να επιφέρει αποσταθεροποίηση της δημοσιονομικής της θέσης, σύμφωνα με συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπεται να πιέσει τη Μαδρίτη να αναλάβει και νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων.


Από το πόρισμα της Ε.Ε. προκύπτει επίσης η εκτίμηση ότι το μέλλον των ισπανικών αποταμιευτικών τραπεζών, που βρίσκονται στο επίκεντρο των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, παραμένει αβέβαιο, καθώς και ότι το πρόγραμμα υποχρεωτικών συγχωνεύσεων που προωθεί η Μαδρίτη στον κλάδο έχει σπείρει αβεβαιότητα για το πόσο καλά γίνεται η αναδιοργάνωσή τους.

Η πολύ επικριτική έκθεση είναι η μία από τις 27 εθνικές αποτιμήσεις των προγραμμάτων προϋπολογισμών και μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων της Ε.Ε. που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται να πιέσουν αρκετές χώρες να ξαναδουλέψουν πάνω στα σχέδιά τους.

Οι εκθέσεις για τις χώρες που βρίσκονται υπό πρόγραμμα διάσωσης, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, περιείχαν συνοπτικές μόνο εκτιμήσεις, λόγω της έντονης δουλειάς που γίνεται σε αυτές τις χώρες στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.

Έτσι, οι αποτιμήσεις για το επόμενο στάδιο προβληματικών κρατών της ευρωζώνης, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Ιταλία, ήταν αυτές που αναμένονταν με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες αποφασίζουν ανεξάρτητα για τα εθνικά προγράμματα.

Και το Βέλγιο και η Ιταλία υπέστησαν κάποια κριτική. Ειδικά το Βέλγιο κατηγορήθηκε ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξο στην προσπάθεια αποπληρωμής του κρατικού χρέους, που ανήλθε στο 96,8% του ΑΕΠ πέρυσι.

Σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, επίσης απευθύνθηκαν αυστηρές προειδοποιήσεις. Όπως και στην Ισπανία, η κυβέρνηση της Γαλλίας «άκουσε» ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξη στις εκτιμήσεις της και ότι πρέπει να ληφθούν και περαιτέρω μέτρα για να παραμείνει το συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο και την επόμενη δεκαετία.

Όμως, η έκθεση για την Ισπανία είναι μακράν η πιο επικριτική. Και, έστω κι αν επαινέθηκαν οι προσπάθειες της χώρας να επιβληθεί στις κρατικές δαπάνες και να διορθώσει το σύστημα των τοπικών αποταμιευτικών τραπεζών cajas, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι Βρυξέλλες ζητούν από τη Μαδρίτη να προχωρήσει περισσότερο.

Η Κομισιόν έχει και στο παρελθόν εκδώσει ανάλογες προειδοποιήσεις σε δημοσιονομικά «προκλητικές» χώρες, αλλά έχει αγνοηθεί. Όμως, σε συνδυασμό με το πακέτο το οποίο πρόκειται σύντομα να εγκριθεί και δίνει στις ευρωπαϊκές αρχές εξουσία επιβολής κυρώσεων και προστίμων, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι με το νέο σύστημα επιθεωρήσεων οι κυβερνήσεις θα υποχρεωθούν να δράσουν.

«Το μπαλάκι βρίσκεται τώρα στα γήπεδα των κρατών - μελών» δήλωσε ο κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Κομισιόν, κοινοποιώντας την έκθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου