Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Το πρώτο «μνημόνιο» ήταν το Σχέδιο Ανάν


Από το ιστολόγιο του Σάββα Παύλου

Αρχίζουν σιγά - σιγά να γεμίζουν οι πλατείες από αγανακτισμένους πολίτες: κάθε φορά περισσότεροι, κάθε φορά με περισσότερη επιτυχία. Η κρίση, οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και εθνική. Κρίση σε βάθος και σε πλάτος.

Και οι πολίτες, που είχαν να αντιμετωπίσουν πρώτιστα την οικονομική κρίση, αρχίζουν να διευρύνουν και να βαθαίνουν την ανάλυσή τους, να βλέπουν τις κοινωνικές διαστάσεις του θέματος, τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος, την πολιτιστική κατάντια της Ελλάδας, που παράγει πολιτιστικά προϊόντα του τζαμπα-μαγκισμού, που δεν αντιστοιχούν με τις πραγματικές συνθήκες ύπαρξης του ελληνικού λαού.


Τώρα παίρνει και το κομμένο νήμα της Ιστορίας, οι πλατείες γεμίζουν με ελληνικές σημαίες. Ελπιδοφόρο σημείο ο παραγκωνισμός όλων των κρατοδίαιτων διανοουμένων, των προοδευτικώνυμων διανοουμένων, που ως χταπόδια έπαιρναν και αφαίμασσαν από πολλά ταμεία επιχορηγήσεις, αργομισθίες, ερευνητικά προγράμματα, συμμετοχές και αποζημιώσεις και, φερέφωνα της νέας τάξης, κάθε ένδειξη εθνικής περηφάνιας την έριχναν στα απόβλητα, εθεωρείτο ως κακέμφατος εθνικισμός.

Το κίνημα των πλατειών παίρνει το κομμένο νήμα της Ιστορίας, οι πλατείες γεμίζουν με ελληνικές σημαίες, οι Έλληνες πολίτες προχωρούν σε ένα λόγο ελληνικής περηφάνιας που θα αρνηθεί τις οδηγίες υποταγής στη νέα τάξη, την υποταγή στα κελεύσματα των νεοσουλτάνων της Άγκυρας.

Μένει αυτό το κίνημα των πλατειών να συνειδητοποιήσει και το θέμα του Κυπριακού στον λόγο της εθνικής περηφάνιας που αρθρώνει. Ένα ελληνικό νησί η Κύπρος, που υπέστη μια βάρβαρη εισβολή, που υπέστη μια βάρβαρη εθνοκάθαρση, που είναι υπό κατοχή με 43 χιλιάδες τουρκικού κατοχικού στρατού σε επιθετική διάταξη.

Ας συνυπολογίσουν οι αγανακτισμένοι πολίτες των ελληνικών πλατειών ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν το σχέδιο Ανάν που η νέα τάξη ήθελε να επιβάλει στον κυπριακό ελληνισμό, για να τον δέσει χειροπόδαρα και να τον παραδώσει στην επεκτατική Τουρκία και στα νεοαποικιακά σχέδια της Αγγλίας.

Ας θυμηθούν οι αγανακτισμένοι πολίτες των ελληνικών πλατειών ότι το πρώτο περήφανο «Όχι» κατά τη διάρκεια της νεοταξικής περιόδου ειπώθηκε από τον κυπριακό ελληνισμό με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Και ας αγκαλιάσουν την Κύπρο και τα απελευθερωτικά οράματα του Κυπριακού Ελληνισμού. Ένα κίνημα στην Ελλάδα αναγέννησης και νέας εκκίνησης δεν μπορεί να αφήσει έξω τα εθνικά προβλήματα της Ελλάδας, δεν μπορεί να αφήσει απ' έξω το ενδιαφέρον και τη στοργή για την Κύπρο.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του μνημονίου που δένει χειροπόδαρα την Ελλάδα συνεχίζονται με επιτυχία. Ας συνυπολογίσουν και το «πρώτο μνημόνιο», το σχέδιο Ανάν, ας συνδεθούν και με τους αγώνες απόρριψης αυτού του ρατσιστικού και ανελεύθερου σχεδίου.

Καλή συνέχεια στο κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών. Από την Κύπρο ελπίζουμε πολύ στο κίνημα ανανέωσης της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο πρωταγωνιστούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου