Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

ΔΝΤ: Νέο «θρίλερ» με την πέμπτη δόση


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Δύο εναλλακτικές λύσεις εξετάζει αυτήν τη στιγμή η Ε.Ε. σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Στις συνεδριάσεις που γίνονται σήμερα στις Βρυξέλλες και στη Βιέννη υπάρχει στο τραπέζι και το σχέδιο κάλυψης της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ που αναλογεί στο ΔΝΤ μέσω του προσωρινού μηχανισμού EFSF ή ένας συνδυασμός από διευκόλυνση μέσω του EFSF και από δημοπρασίες εντόκων γραμματίων (treasury bills) του Ελληνικού Δημοσίου.


Όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, η εναλλακτική λύση πρέπει να υπάρξει για παν ενδεχόμενο, αφού, όπως φαίνεται, η Ε.Ε. δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών ούτε να προκαλέσει σπιράλ πιέσεων στις χώρες της περιφέρειας, καθώς οι εξελίξεις στη χώρα μας εξακολουθούν να θεωρούνται μέρος του συστημικού κινδύνου.

Σήμερα το πρωί δημιουργήθηκε νέα αναστάτωση στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. από δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, το οποίο ανέφερε πως είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ΔΝΤ δεν θα επικυρώσει την επόμενη δόση.

Ωστόσο ο κοινοτικός αξιωματούχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι οι διαρροές είναι μέρος των πολιτικών πιέσεων που ασκεί τις τελευταίες εβδομάδες το ΔΝΤ, ώστε να υπάρχει σαφής συμφωνία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η χώρα θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της το 2012.

Παράλληλα τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αποσκοπούν και στο να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα στο εσωτερικό της Ελλάδας που θα διευκολύνει την καγκελάριο κ. Άγγελα Μέρκελ να δικαιολογήσει μία νέα βοήθεια.

Όπως έχουμε γράψει, το σκηνικό γύρω από το πακέτο στήριξης έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, όμως παραμένουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες. Ένας από αυτούς είναι η στάση του ΔΝΤ σε περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρήσει σε πολιτική δέσμευση ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα με νέο δάνειο, χωρίς όμως να διευκρινίζει το ύψος της και τη χρονική της διάρκεια.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, ο έλεγχος της τρόικας θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Επίσης το πρακτορείο αποκαλύπτει πως η απόφαση για την 5η δόση του δανείου θα ληφθεί σήμερα Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση του υπηρεσιακού Eurogroup στη Βιέννη.

Η απόφαση για την Ελλάδα «θα ληφθεί αύριο Πέμπτη, αν είμαστε τυχεροί, αλλά ίσως και την Παρασκευή» αναφέρει η πηγή του Reuters.


Μέρκελ: Πρώτα η έκθεση της Τρόικας και μετά οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε την αρχική της θέση πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα προτού κοινοποιηθεί η έκθεση προόδου της Τρόικας. Διευκρίνισε πάντως πως η σταθερότητα στην ευρωζώνη παραμένει υψίστης σημασίας για την Γερμανία.

«Θα αποφασίσουμε μόνο μετά την έκθεση προόδου της τρόικας» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Σιγκαπούρη και συμπλήρωσε: «Η σταθερότητα της ευρωζώνης είναι το πιο σημαντικό»

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών του Βερολίνου δήλωσε πως η έκθεση της Τρόικας θα πρέπει να αναμένεται «το νωρίτερο την Παρασκευή». Διευκρίνισε παράλληλα πως το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα πρέπει να συνεχιστεί από κοινού από όλες τις πλευρές, αναφερόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι νωρίτερα σύμβουλος της Μέρκελ δήλωσε πως, χωρίς την συνεισφορά του ΔΝΤ, θα πρέπει να αποκλειστεί και η συνεισφορά της Γερμανίας στην επόμενη δόση του πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα. Δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung παράλληλα αναφέρει – χωρίς να επικαλείται πηγές – πώς θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει συνεισφορά του ΔΝΤ στην επόμενη δόση για την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας διευκρίνισε πάντως θα είναι εφικτό να δοθεί περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα μόνο όταν η ίδια η χώρα καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες και όταν εμπλακούν οι ιδιώτες ομολογιούχοι.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως ακόμη δεν είναι σαφές ποια μορφή θα έχει η εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, ενώ επεσήμανε εκ νέου τη σημασία των αποκρατικοποιήσεων δηλώνοντας πως θα «πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας θα πρέπει να αποφευχθούν».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου