Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Καθεστώς υποτέλειας


Ικανοποιημένη η Κομισιόν επειδή η Αθήνα δεν προέβαλε πολλές αντιρρήσεις!

Από την Αυγή

Του Γιώργου Δαράτου

Βρυξέλλες. Έχουν πλέον κλείσει, στην ουσία, όλες οι συμφωνίες μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας για τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για φέτος (2011), το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής (2012-2015) και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ έχει ήδη αρχίσει η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το ύψος και τη μορφή που θα πάρει η νέα οικονομική στήριξη της Ελλάδας.


Ανεπισήμως η Κομισιόν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, διότι, ουσιαστικά, όπως μας ειπώθηκε, η κυβέρνηση δέχθηκε χωρίς πολλές αντιρρήσεις όλες τις υποδείξεις της τρόικας, ενώ, σχολιάζοντας τις διάφορες, από ελληνικής πλευράς, πληροφορίες ότι το ΥΠΟΙΚ πέτυχε να μην υιοθετηθούν μια σειρά από επώδυνα φορολογικά και άλλα μέτρα, η απάντηση ήταν ότι οι διαρροές αυτές πρέπει να ενταχθούν στην επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος και έχουμε την αίσθηση πως πλησιάζουμε στο τέλος αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων». Πρόκειται, δηλαδή, για την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της αποστολής της τρόικας, την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις γι' αυτό.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, το σχετικό με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναμένεται ότι η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας και σχεδόν προεξοφλείται στις Βρυξέλλες ότι στα συμπεράσματά της θα διαπιστώνεται η αδυναμία της Ελλάδας να βγει στις αγορές το 2012 και πιθανότατα και το 2013.


Πάση θυσία στήριξη λόγω φόβων για ντόμινο

Η επικρατούσα σήμερα τάση και αντίληψη που έχει διαμορφωθεί στο Βερολίνο είναι πως οι φόβοι για συστημική κρίση στην Ευρωζώνη από μια «πτώση» της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο ισχυροί, ώστε η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (σ.σ.: των ιδιωτών δανειστών της χώρας).

Σχετικά με τις πληροφορίες που ακούγονται για τη νέα στήριξη, η οριστική μορφή της (σ.σ.: ύψος ποσού, όροι και προϋποθέσεις χορήγησης) θα αποφασιστεί πιθανότατα σε έκτακτη σύνοδο του Eurogroup είτε στις 6 είτε στις 13-14 Ιουνίου και οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί θα επικυρωθούν στην τακτική σύνοδο των Eurogroup - Ecofin στις 20 του ίδιου μήνα για να καταχωριστούν και τυπικά πλέον στο κείμενο των συμπερασμάτων των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής των Βρυξελλών στις 24-25 Ιουνίου.


Η σύνοδος εμπειρογνωμόνων της ΟΝΕ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η σημερινή σύνοδος στη Βιέννη, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ένωσης που προετοιμάζει τα θέματα του Eurogroup και του Ecofin.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μολονότι η σύνοδος αυτή είναι προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό, εκτός από τα θέματα ρουτίνας θ' ασχοληθεί ειδικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα διαθέτοντας ως βάση αυτής της συζήτησης ένα πρώτο σχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων και προτάσεων της τρόικας.

Τέλος, αξίζει να λεχθεί ότι κοινοτικές πηγές θεωρούν πως όσο περισσότερο διολισθαίνει η Ελλάδα προς την κρίση τόσο πιο εύκολη είναι η επιβολή από την Ένωση μιας λύσης στα δικά της μέτρα, μιας λύσης πολύ σκληρής, διότι μόνον έτσι θα μπορέσουν οι κοινοτικές κυβερνήσεις να την περάσουν και να την ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλιά τους, που διάκεινται αρνητικά έως εχθρικά σε κάθε ιδέα νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, λένε οι ίδιες καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, οι νέοι όροι της τρόικας που θα υιοθετήσουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα θέτουν την Ελλάδα σε καθεστώς οιονεί πλήρους κηδεμονίας της οικονομίας της.

Δεν είναι τυχαία η πρόταση του Ολλανδού ΥΠΟΙΚ – την οποία συμμερίζεται και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – για τη σύσταση επιτροπής επίβλεψης της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, καθώς και ότι ο ίδιος απάντησε στον δημοσιογράφο των Financial Times της Γερμανίας, που του έθεσε την ερώτηση σχετικά με τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων βουλευτών σε μια τέτοια ιδέα, πως «τέτοιου είδους συναισθηματισμοί δεν έχουν πλέον καμία σημασία». 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου