Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Μυστικός πόλεμος της CIA στη Λιβύη


Δημοσίευμα των New York Times αποκαλύπτει τον μυστικό πόλεμο της CIA στη Λιβύη

Από Τα Νέα

Πράκτορες της CIA έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη για να αποκαταστήσουν επαφή με τους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε, επίσης, ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει μυστικά εξουσιοδότηση για την παροχή βοήθειας προς τις δυνάμεις της εξέγερσης.

Σε επιφυλακή η μπλογκόσφαιρα


Από Το Ποντίκι 31.3.2011

Επί πολλά χρόνια ως «Τέταρτη Εξουσία» νοούνταν ο Τύπος, με την παραδοσιακή μορφή των εφημερίδων. Στη συνέχεια «εμπλου­τίστηκε» με τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και τώρα πια ίσως βρισκόμαστε απέναντι στην «Πέμπτη Εξουσία»: την παγκόσμια εξουσία των μπλογκ.

Είναι αλήθεια ότι η πιο δημοφιλής μορφή ενημέρωσης, κυρίως για τους νέους, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι το διαδίκτυο, το οποίο προσφέρει ταχύτη­τα, αμεσότητα, τον συνδυασμό των πα­ραδοσιακών άρθρων με τα τηλεοπτικά βίντεο και – σε πάρα πολλές περιπτώ­σεις – την ασφάλεια της ανωνυμίας των μπλόγκερ. Εκεί όμως αρχίζει ο παγκό­σμιος προβληματισμός: 

Ευρωπαϊκές τράπεζες πριν από την αποτοξίνωση



Από τους Financial Times (via Euro2day)

By Editorial

Για μία ακόμη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξωθείται πέρα από τις αρμοδιότητές της για να επωμιστεί τα βάρη που δεν μπορούν να επωμιστούν οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Οι συζητήσεις για δημιουργία μιας ειδικής γραμμής ζωής από την ΕΚΤ προς τις ιρλανδικές τράπεζες, που πνίγονται για ρευστότητα, ίσως είναι η καλύτερη προοπτική για βελτίωση αυτής της κατάστασης – αυτό, όμως, επειδή εκείνοι που μπορούν να εφαρμόσουν γρήγορα καλύτερες στρατηγικές αρνούνται να το κάνουν.

Ατιμώρητη η ανακρίβεια στο «πόθεν έσχες»;


Από το Βλέμμα

Tου Nίκου Γ. Ξυδάκη

Ο έλεγχος της περιουσίας των πολιτικών και των κρατικών λειτουργών βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Δικαίως. Αλλά, παρά τους διαδοχικούς νόμους ή, μάλλον, εξαιτίας των αλλεπάλληλων τροποποιήσεων της νομοθεσίας, ο έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων, το γνωστό «πόθεν έσχες», είναι ελάχιστα αποτελεσματικός και διεξάγεται προσχηματικά. Στην πράξη το μόνο που γίνεται είναι η τελετουργική υποβολή μιας τυπικής δήλωσης ακινήτων, χρεογράφων και καταθέσεων, χωρίς καμία διασταύρωση.

Όλα βαίνουν καλώς... εναντίον μας


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η δυνατότητα αναδιάρθρωσης στην Ευρωζώνη απειλεί τις αγορές ομολόγων


Από το XrimaNews

Η δυνατότητα αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους που θα εκδοθεί μετά τον Ιούλιο του 2013 – όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής – απειλεί με κλείσιμο τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα, με τίτλο «Οι διαπραγματευτές ομολόγων είναι σκεπτικοί για τα σχέδια της Ευρωζώνης», αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο κόστος ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης και ότι ήταν αυτή που οδήγησε στις χθεσινές ανακοινώσεις του οίκου Standard & Poor's για υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

Μα τι έγινε στις Βρυξέλλες, οέο;



Από topontiki.gr

Γράφει η Κουκίδα

Εννοείται ότι δεν θα το έλεγαν ούτε του παπά. Έλα όμως που τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ανακοινώνονται επισήμως; Και, ω τι θαύμα, Ελλάντα πουθενά; Η κυβέρνηση τα παίζει όλα για όλα και κινείται πλέον μόνο στην επικοινωνιακή σφαίρα, ελπίζοντας ότι τα πλείστα μέσα ενημέρωσης βάζουν πλάτες για να συγκαλύπτονται τα πάντα. Και μέχρι τώρα το καταφέρνουν, αν κρίνουμε από την ομερτά της Συνόδου.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πόσα δισ. θα κοστίσει στην Ελλάδα ο «θρίαμβος» των Βρυξελλών;


Από το
XrimaNews

Του Πάνου Παναγιώτου

Ο κανόνας είναι απλός και γνωστός: Όταν χρωστάς και αναγκάζεσαι από τους δανειστές να πουλήσεις περιουσία σου κάτω από πίεση, τότε δεν έχεις τη δυνατότητα να συμπεριφερθείς σαν κανονικός πωλητής, να διεκδικήσεις την καλύτερη δυνατή τιμή πώλησης ή να κάνεις σωστές διαπραγματεύσεις. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, οι δανειστές βιάζονται να πάρουν τα χρήματά τους και σε πιέζουν με κάθε μέσο. Δεύτερον, οι υποψήφιοι αγοραστές της περιουσίας σου γνωρίζουν ότι πουλάς υπό πίεση.

Έτοιμες οι ευρωτράπεζες για μια ελληνική χρεοκοπία


Η δίνη του χρέους πνίγει την Ελλάδα

Από το Euro2day

Συνέντευξη στον Γιώργο Α. Σαββάκη

Η κ. Greene, οικονομολόγος - αναλύτρια του Economist Ιntelligence Unit και υπεύθυνη για τη χώρα μας, την Ιρλανδία άλλα και τη Γερμανία (country forecast), αναλύει τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής. Τι κέρδισε και τι όχι η Ελλάδα, τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση και τις τράπεζες, γιατί η σύνοδος απέτυχε αλλά και πώς εξηγείται η στάση της Γερμανίας σε αυτήν.

Ο εκβιασμός των «αγορών» και η ελληνική αποτυχία


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Μια νέα έξαρση γνωρίζει η τρομοκρατία εκ μέρους των «αγορών» ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον ελληνικό «θρίαμβο» και την επισημοποίηση της δομής του μηχανισμού πτωχεύσεων της ευρωζώνης, ο οποίος δομήθηκε ακριβώς κατά τα γούστα του ΔΝΤ, με το Ταμείο να αποκτά βαρύνοντα, αν όχι αποφασιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στον πυρήνα της Ευρώπης.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Η λιτότητα και ο φασισμός



Από Τα Νέα

Του Ρούσσου Βρανά

Αν η λιτότητα ήταν ένα φάρμακο για όλους, θα την κατάπιναν ευχαρίστως. Επειδή όμως χορηγείται μόνο στους φτωχούς και κάνει καλό μόνο στους πλούσιους, γι' αυτό επιβάλλεται πάντα με το μαστίγιο. Και μάλιστα προληπτικά, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Η Ιστορία όμως έχει δείξει πως η λιτότητα δεν είναι φάρμακο αλλά φαρμάκι. Σχεδόν πάντα καταλήγει στα χειρότερα: οικονομική καταστροφή, βία και καταστολή.

Έλλειμμα δημοκρατίας


Από Το Ποντίκι 24.3.2011

Εμείς, στο «Π», εδώ και πολλούς μήνες, πριν ακόμη από την υπαγωγή στο ΔΝΤ και την τρόικα, προειδοποιούσαμε για την ανάγκη η διαχείριση της κρίσης να παραμείνει σε πολιτικό πλαίσιο, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα «κοινωνικού αυτοματι­σμού», διάλυσης της χώρας και πολιτικού αυταρχισμού. Σε ένα πρώτο επίπεδο αυτή είναι η κύρια ευθύνη και αποστολή του πολιτικού συστήματος, το οποίο όμως, μέχρι στιγμής, αποτυγχάνει ή απλώς δεν θέλει να επιτελέσει τον ρόλο του.

Συναγερμός στην Πορτογαλία: ξεπεράστηκε το «spread πτώχευσης»


Από το XrimaNews

Το «spread πτώχευσης», το οποίο μετρά την απόσταση των επιτοκίων των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών και ορίζεται στο 4,5%, δηλαδή στις 450 μονάδες βάσης, είναι το ορόσημο το οποίο παρακολουθούν στενά τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Πορτογαλία καθώς, αν ξεπεραστεί, έρχεται κοντά η στιγμή που οι οίκοι εκκαθάρισης των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων θα ζητήσουν την κατάθεση μεγαλύτερων εγγυήσεων απ' όσους επενδυτές θέλουν να κατέχουν ή να αγοράσουν πορτογαλικά ομόλογα.

Την επιμήκυνση την πήρε... η Μέρκελ!


Από topontiki.gr (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Για μια ρημάδα επιμήκυνση και μια ασήμαντη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια της τρόικας πήγε ο πρωθυπουργός μας στην πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή, 24 και 25 του μηνός, έχοντάς τα μάλιστα στο... τσεπάκι, αλλά δεν ευτύχησε να επιβεβαιώσει το σκηνικό θριάμβου που είχε εκ των προτέρων στηθεί. Ώστε να πάρει κι αυτός την πολυπόθητη «πολιτική ανάσα».

Τι συμφώνησε η Ευρώπη των «27»


Από το Euro2day

Της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου

Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ευρωζώνη, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει τα περισσότερα μέτρα που προνοεί το Σύμφωνο του Ευρώ. Οι ηγέτες είπαν «ναι» στους μηχανισμούς στήριξης, στο Ευρωσύμφωνο και την οικονομική διακυβέρνηση, όμως πολλές καυτές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών ζητημάτων, μένουν ανοιχτές για τα επόμενα... «ματς».

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Η αυγή της Οδύσσειας... του κόσμου


Από Το Ποντίκι 24.3.2011

Την επιδρομή στη Λιβύη μπορεί να τη δει και να την ερμηνεύσει κανείς ως μια εκδήλωση της δημοκρατικής ευαισθησίας της Δύσης, η οποία έσπευσε άμεσα και αστραπιαία να διασώσει τους πολίτες της χώρας από τον παρανοϊκό, αιμοσταγή δικτάτορα. Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη άποψη: Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι (και λοιπές μαριονέτες τους) σπεύδουν να πετάξουν έξω από τα ενεργειακά κοιτάσματα της Λιβύης τους ανταγωνιστές τους (Κινέζους, Ρώσους), συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ίδιων των Λίβυων!

Ένα γιγάντιο πετρελαϊκό καζίνο


Από
Τα Νέα

Του Ρούσου Βρανά

Πρώτα οι Άραβες μέσω του Αραβικού Συνδέσμου. Κατόπιν η Ρωσία, η χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα. Δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους γι' αυτό που ολοένα και περισσότερος κόσμος αρχίζει να βλέπει σαν μια ανίερη σταυροφορία για το πετρέλαιο.

Τι είναι όμως εκείνο που σπρώχνει κάθε τόσο τις κυβερνήσεις να σηκώνουν τέτοιο «σταυρό»; «Ο συνολικός όγκος συναλλαγών πετρελαίου με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης ξεπερνάει το ένα δισ. βαρέλια την ημέρα» λέει ο οικονομολόγος Μάικ Νόρμαν της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Τζον Τόμας.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Θύελλα για τα γιαούρτια


Η εξέγερση της Κερατέας και οι αγώνες μαθητών και δασκάλων δεν έχουν καμιά σχέση με τους «αγανακτισμένους πολίτες»

Από Το Ποντίκι 24.3.2011 (απ' όπου και το σκίτσο του Πέτρου Τσιολάκη)

Εδώ και καιρό πολιτικοί, πολιτευτές και δημοσιογράφοι αποτελούν στόχο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, αλλά και θύματα κρουσμάτων βίας, λεκτικής ή σωματικής. Βλέπουμε κυρίως μέλη της κυβέρνησης, ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να μην μπορούν να ξεμυτίσουν σε δημόσιες εκδηλώσεις – ακόμη και εκτός Ελλάδας μπροστά σε ελληνικό κοινό – χωρίς να αντιμετωπίσουν έντονη διαμαρτυρία και εκδηλώσεις απαξίας.

Καλύτερα μια ώρα μες στο ΔΝΤ


«Εξωστρεφής» υποτέλεια



Από Το Ποντίκι 24.3.2011 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή

Η απόφαση για άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, πρώτη φορά μετά την Κορέα, φανερώνει ακόμη μια φορά πόσο επικίνδυνη και πόσο αδίστακτη είναι η σημερινή κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι η Ελλάδα παρέχει μόνο «επικουρική υποστήριξη και δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη», παρότι ολόκληρος ο διεθνής Τύπος στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία βοά για τις δεσμεύσεις εμπλοκής που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Ειδικά σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις στη Λιβύη πάρουν σε μάκρος και απαιτήσουν, εκτός όλων των άλλων, χερσαία εισβολή.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Το 1821 και οι καταπατητές


Από την Oikoniki Pragmatikotita

Η επανάσταση του 1821 ήταν μια μεγαλειώδης λαϊκή εξέγερση, με απίστευτο πνεύμα αυτοθυσίας, με εξαιρετική γενναιότητα και μάλιστα παρά το δυσμενές σκηνικό της «Ιεράς Συμμαχίας» – που είχε επιβληθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη το 1815. Όμως ταυτόχρονα κατέληξε σε αποτυχία, οι δε σκοποί της δεν θα είχαν ευοδωθεί αν δεν παρουσιαζόταν «ο από μηχανής ευρωπαϊκός θεός» στο χώρο του Ναυαρίνου – και όχι μόνο.

Βερέμειος ιστορία του ελληνικού έθνους


Συνοπτική, εικονογραφημένη

Αναθεωρημένη και επικαιροποιημένη υπό του Αλαφούζειου Ιδρύματος για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση στην Ψωροκώσταινα

Από το Ξύλα Πέτρες



18ος αιώνας: Η άλλοτε προοδευτική και ανεκτική Οθωμα­νική Αυτοκρατορία έχει μετατραπεί σε ένα διεφθαρμένο δημοσιοϋπαλληλικό κράτος.


Το παρασκήνιο των μπίζνες της Συνόδου


Από Το Ποντίκι 24.3.2011

Φαίνεται πως η «επιτυχία» του περασμένου Σαββατοκύριακου, με την εξασφάλιση της επιμήκυνσης και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού για την Ελλάδα, άρχισε να εξαργυρώνεται για τους Γερμανούς προτού καν φτάσουμε στην επίσημη Σύνοδο Κορυφής.

Οι συνομιλητές μας από το Βερολίνο κατέστησαν σαφές από την περασμένη Κυριακή κιόλας ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να βγει ζωντανή και από τη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε., θα πρέπει να προσκομίσει απτά δείγματα γραφής για τις προθέσεις της απέναντι σε έναν γερμανικό κατάλογο πιεστικών επιχειρηματικών αιτημάτων.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για αποστολές στο έδαφος της Λιβύης


Από τον Ριζοσπάστη

Με έγγραφό του, ο γ.γ. της Συμμαχίας ζητά από τις χώρες - μέλη να προετοιμαστούν για τη διεύρυνση της ΝΑΤΟϊκής αποστολής πέρα από την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και του εμπάργκο

Μετά την εξασφάλιση συμφωνίας για την εφαρμογή της απαγόρευσης πτήσεων και την επιβολή εμπάργκο κατά της Λιβύης, το ΝΑΤΟ μεθοδεύει τη διεύρυνση της αποστολής του και τη γενίκευση της πολεμικής εμπλοκής. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Α. Ράσμουσεν με «non paper» (έγγραφο εργασίας) ζητά από τις χώρες - μέλη να διαβουλευθούν και να συμφωνήσουν, ώστε η Συμμαχία να αναλάβει δράση εκτός πλαισίου της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην περίπτωση που οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Η σειρά της Ισπανίας!


Από topontiki.gr

Μόλις χθες το βράδυ παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες και πλέον η χώρα αυτή θα πρέπει, αν και θα προκηρυχθούν εκλογές, να προχωρήσει σε πολιτικές συνεννοήσεις ώστε να υπαχθεί στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Με μία έννοια βολικό, αφού έτσι καμιά κυβέρνηση κανενός συγκεκριμένου κόμματος δεν θα πάρει μόνη της την πολιτική ευθύνη.

Η πίεση των «αγορών» όμως προς την ευρωζώνη για «συνολική λύση» που θα διασφαλίζει τα λεφτά τους δεν σταματάει εδώ. Την ημέρα που αρχίζει η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., σήμερα δηλαδή, η Moody's, συνηθισμένη να αυξάνει την πίεση παραμονές ή ανήμερα των συνόδων, έβαλε στο κάδρο για τα καλά την Ισπανία, τη χώρα στην οποία θα δοκιμαστεί η συνοχή και η άμυνα της Ευρώπης έναντι των διεθνών τοκογλύφων.

Καυτό 48ωρο για τα ελληνικά συμφέροντα


Από το Euro2day

Των Αγγελικής Παπαμιλτιάδου και Στέφανου Κοτζαμάνη

Τα αποτελέσματα της συνόδου της ευρωζώνης ήταν μεν για την Ελλάδα καλύτερα από τα αναμενόμενα, ωστόσο είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι επιδράσεις τόσο στα spreads των κρατικών μας ομολόγων όσο και στις τιμές των μετοχών της Σοφοκλέους ήταν σαφώς περιορισμένες. Κι αυτό όχι μόνο διότι συχνά «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» (οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν στις 25 Μαρτίου) αλλά και γιατί όσα μέχρι σήμερα φαίνεται να κερδίσαμε πολύ πιθανόν να μη φτάνουν!

Η Αγγέλα, ο Σωκράτης και το κώνειο


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η τελευταία πράξη για μια ακόμη κυβέρνηση – σοσιαλιστική κι αυτή – χώρας που συγκαταλέγεται στα καταχρεωμένα γουρουνάκια της ευρωζώνης. Το τέταρτο κατά σειρά, μνημονιακής λογικής, πακέτο σκληρών μέτρων της κυβέρνησης Σόκρατες στην Πορτογαλία δεν πέρασε και η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ μπαίνει σε νέα φάση.

Ο Σόκρατες είχε προειδοποιήσει ότι, αν δεν εγκριθεί το νέο πακέτο, θα παραιτηθεί, καθώς ήδη ήταν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία κυβερνούσε με ψήφο ανοχής από την αντιπολίτευση. Έτσι, παραμονή της έναρξης της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, η Πορτογαλία μοιάζει πανέτοιμη να ενταχθεί στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, όπως είχε προειδοποιήσει ο υπουργός επί των Οικονομικών της για την περίπτωση μη υιοθέτησης του νέου προγράμματος περικοπών και λιτότητας.

Εκκρεμεί η απόφαση για ενίσχυση του προσωρινού Μηχανισμού Διάσωσης


Από τη Ναυτεμπορική

Σε εκκρεμότητα φαίνεται πως θα παραμένει η απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί η δανειοδοτική δυνατότητα του σημερινού Μηχανισμού διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF) από τα 250 δισ. ευρώ στα 450 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου της Ε.Ε. της 24ης και 25ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Σοβαρή τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο


Από topontiki.gr

Του Δημήτρη Μυ

Από την Τουρκία ζήτησε και προφανώς έλαβε άδεια ιταλικό πλοίο για την πραγματοποίηση ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου και της Καρπάθου. Το γεγονός αυτό, όπως υπογραμμίζουν διπλωματικοί κύκλοι, περιπλέκει σε βάρος της Ελλάδας την κατάσταση στην περιοχή, καθώς με τον τρόπο αυτό η Τουρκία εγγράφει σε διεθνές επίπεδο τις υποθήκες της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η απογύμνωση των «ανθρωπιστών»


Από Τα Νέα

Του Ρούσου Βρανά

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την επέμβαση στη Λιβύη, ο κόσμος δεν είναι πια ο ίδιος. Όχι πάντως επειδή έγινε πιο ανθρωπιστικός. «Ο κόσμος άλλαξε» λέει σε συνέντευξή της η οικονομική αναλύτρια Τρίλμπι Λούντμπεργκ, που παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των καυσίμων. «Αντί να αρχίσουν να μειώνονται λόγω της ιαπωνικής κρίσης, θα τις ξαναδούμε να ανεβαίνουν». Στην Ευρώπη η βενζίνη είναι ήδη 5% ακριβότερη από όσο ήταν πριν από δύο εβδομάδες.

Lehman, Ελλάδα, Μ. Ανατολή, Ιαπωνία: τι τρόμαξε περισσότερο τους επενδυτές;


Από το XrimaNews

Του Πάνου Παναγιώτου*

Τι μπορεί να είναι χειρότερο από έναν καταστροφικό σεισμό, ένα τρομακτικό τσουνάμι και ένα πυρηνικό ατύχημα με το σύνολο των απωλειών σε ανθρώπινες ζωές να μετριέται σε χιλιάδες και το κόστος των υλικών ζημιών να ανέρχεται στα 300 δισ. δολάρια; Η «ελληνική κρίση», αν πιστέψουμε τις αγορές.

Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης η Πορτογαλία


Από το Euro2day

Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, καθώς από το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας για τα μέτρα λιτότητας στη Βουλή θα κριθεί η παραμονή της στην εξουσία, αλλά, εν πολλοίς, και η ένταξη της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης της Ε.Ε. Ειδικότερα σήμερα διεξάγεται η ψηφοφορία στη Βουλή του πολύκροτου νομοσχεδίου για νέα περικοπή των δημοσίων δαπανών, που μεταξύ άλλων επιβάλλει έκτακτη εισφορά στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ.

Γιγαντομαχία για τον Λεβιάθαν



Από την Oikoniki Pragmatikotita

Του Μελέτη Η. Μελετόπουλου*

Η πυρηνική τραγωδία στην Ιαπωνία οδηγεί άμεσα σε αναθεώρηση ή και αναστολή της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, υπό την πίεση της τρομοκρατημένης κοινής γνώμης. Η απελευθερωμένη ραδιενέργεια είναι ένας αόρατος δολοφόνος χωρίς σύνορα. Ο πολιτισμός επιστρέφει λοιπόν προσώρας στο πετρέλαιο και κυρίως στο φυσικό αέριο. Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν έχουν ακόμα επαρκώς αναπτυχθεί ώστε να υποκαταστήσουν τις συμβατικές (και ρυπογόνες). Η δε ανάπτυξή τους απαιτεί ακόμα χρόνο.

Σεβαστείτε, επιτέλους, τη δημοκρατία!


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμεύσει την Ελλάδα με τον δανεισμό της τρόικας, ακολούθησε – και συνεχίζει να ακολουθεί – μια τακτική με πολύ σοβαρά προβλήματα δημοκρατικής τάξης, νομιμότητας και συνταγματικότητας: ακόμη δεν έχει φέρει στη Βουλή προς κύρωση τις δανειακές συμβάσεις με το ΔΝΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης. Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, θα έπρεπε οι εν λόγω συμβάσεις να κυρωθούν με τα τρία πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ο χρυσός του Καντάφι


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Jack Farchy και Roula Khalaf (Λονδίνο)

Η διεθνής κοινότητα έχει πλήξει τον Μουάμαρ Καντάφι με μια σειρά κυρώσεις και πάγωμα λογαριασμών, που έχει στόχο να τον αποκόψει από χρηματοδότηση. Ο Λίβυος ηγέτης εξακολουθεί όμως να κάθεται πάνω σε μια «λίμνη» χρυσού. Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συνταγματάρχη Καντάφι, κατέχει 143,8 τόνους χρυσού, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά πολλοί υποψιάζονται ότι το πραγματικό ποσό είναι αρκετούς τόνους υψηλότερο.

1821: Ξαναγράφοντας την Ιστορία


Τα λεφτά δεν βρωμάνε


Από topontiki.gr

Του Ξενοφώντα Μπρουντζάκη

Παρακολουθώ με αγωνία τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο ταυτόχρονα με τη στάση της Δύσης, η οποία εντελώς ξαφνικά ανακάλυψε εκ νέου στο πρόσωπο του Καντάφι τον ανάλγητο δικτάτορα που δεν διστάζει να στρέψει τα όπλα κατά του λαού του.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Τους σφάξανε με τα κεσεδάκια


Από τη στήλη Κακοήθειες της Αυγής

Δεν φταίμε εμείς. Ρίξαμε τα γιαούρτια στον αέρα και εξοστρακίστηκαν.

Ή μάλλον εκπυρσοκρότησαν κατά λάθος.

Άλλωστε είναι δύσκολο να πετύχεις τον Πάγκαλο εσκεμμένα από τέτοια απόσταση.

Το Ιράν «φορτώνει» χρυσό


Από τους Financial Times (via Euro2day)

Του Jack Farchy (Λονδίνο)

Το Ιράν αγόρασε μεγάλες ποσότητες χρυσού στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Bank of England, σε μια ένδειξη ότι οι κλιμακούμενες πολιτικές πιέσεις υποχρεώνουν την Τεχεράνη να μειώσει το άνοιγμά της σε δολάρια ΗΠΑ.

Ο κ. Andrew Bailey, επικεφαλής τραπεζικών υποθέσεων της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, δήλωσε σε Αμερικανό αξιωματούχο ότι η ΒοΕ έχει παρατηρήσει «σημαντικές κινήσεις του Ιράν στην αγορά χρυσού» σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού διπλωμάτη τις οποίες διαθέτει το WikiLeaks και εξασφάλισαν οι Financial Times. Ο κ. Bailey δήλωσε ότι οι αγορές χρυσού «είναι μια προσπάθεια του Ιράν να προστατεύσει τα αποθέματά του από τον κίνδυνο κατάσχεσης».

C' est la vie


«Αινιγματικός» ο Σόιμπλε για αναδιάρθρωση χρέους

Από τον Γιάννη Παπαϊωάννου

«Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί ξανά» ήταν η λιτή και αινιγματική απάντηση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble σε ερώτηση «τι θα συμβεί αν δεν αποδώσουν η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων» που αποφασίστηκαν. Την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Otmar Issing εκτιμά ότι «η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτη».

Τι γυρεύει η Ελλάδα στη Λιβύη;


Από topontiki.gr

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Καθώς η στρατιωτική πίεση στη Λιβύη εντείνεται με στόχο να αποδυναμωθεί το σύστημα εξουσίας του Καντάφι, χωρίς όμως η «διεθνής κοινότητα» να... ομονοεί ούτε για το είδος των επιθυμητών χειρισμών ούτε για την ένταση των βομβαρδισμών και την αναμενόμενη κατάληξή τους. Ειδικά στην Ελλάδα όμως έχουμε σοβαρούς λόγους για ν’ ανησυχούμε από την εμπλοκή της δικής μας χώρας σε μια υπόθεση από την οποία κανένα όφελος δεν φαίνεται να προκύπτει.

Κατ' αρχάς στο θέμα των βομβαρδισμών με υποτιθέμενο στόχο την επιβολή μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού έχουμε πάρα πολλές διαφοροποιήσεις, με πολλές ωστόσο διαβαθμίσεις και επιχειρήματα. Από τη Ρωσία και την Κίνα έως την Ινδία και την Τουρκία όλα δείχνουν πως ούτε στο επίπεδο του ΟΗΕ ούτε σε αυτό του ΝΑΤΟ υπάρχει συναίνεση για τα επόμενα βήματα.

Σαράντα άτομα χάνουν την εργασία τους κάθε ώρα!


Από το XrimaNews

Περίπου 40 άτομα ανά ώρα χάνουν τη δουλειά τους στην Ελλάδα τους τελευταίους 6 μήνες, με το σύνολο των ατόμων που μένουν χωρίς δουλειά ανά ημέρα να ξεπερνά τους 950! Αυτό δείχνει η ανάλυση των επίσημων ελληνικών στατιστικών στοιχείων και των στοιχείων από τον ΟΑΕΔ σύμφωνα με το Ρολόι Ανεργίας.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Τι υπέγραψε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες


Από Το Ποντίκι 17.3.2011 (απ' όπου και το σκίτσο του Soloup)

Όπως γράψαμε στις 3.3, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού είχαν προτείνει να αρ­πάξει την ευκαιρία από την απόφαση για την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου (που ήταν προεξοφλημένη) και να γυρίσει επικοι­νωνιακά το παιχνίδι με το μότο «δώσαμε σκληρή μάχη και πετύχαμε». Αυτό βλέπουμε να εξελίσσε­ται επικοινωνιακά τις τελευταίες μέρες.

Προφανώς ο Γ. Παπανδρέου δεν περίμενε ότι θα χρειαζόταν να παραχωρήσει ακόμη και το δι­καίωμα άσκησης της οικονομικής πολιτικής για να λάβει αυτές τις δύο διευκολύνσεις, οι οποίες – βάσει της απόφασης του Ecofin Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου – ήταν διαδικαστικά θέματα, για τα οποία δεν έπρεπε καν να γίνεται παζάρι και παρα­χώρηση δικαιωμάτων – εάν βεβαίως ο υπουργός Οικονομικών έκανε τους σωστούς υπολογισμούς για την πορεία του δημόσιου χρέους όταν υπέ­γραφε τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο τον Μάιο του 2010.

Λιβύη: Η ισορροπία δυνάμεων



Από το Euro2day

Του Μανούσου Εμμ. Καμπούρη

Η ανάπτυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων υπεράνω της Λιβύης εξαρτάται από τις εκατέρωθεν δυνάμεις αεροπορικού πολέμου. Σε περίπτωση που υπάρξει αντίσταση, οι δυνάμεις επέμβασης θα στηριχτούν βασικά σε αεροσκάφη αναχαιτίσεως, προκειμένου να εμποδίζονται οι πτήσεις των λιβυκών αεροσκαφών βομβαρδισμού και κρούσεως (γαλλικά Mirage F-1AD, σοβιετικά Su-22M3, MiG-23BN και ίσως και MiG-21 και Su-24), τα οποία σφυροκοπούν τους αντικαθεστωτικούς.

Εμείς... τους σώσαμε!



Από Το Ποντίκι 17.3.2011 (απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Του Δημήτρη Καζάκη
οικονομολόγου - αναλυτή

Μας έσωσαν! Μας έ-σω-σαν! Τώρα μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχα στον κόρφο της διατεταγμένης ενημέρωσης. Μην σας απασχολεί το γεγονός ότι πουλάμε 50 δισ. ευρώ περιουσία για να μας χαρίσουν, υποτίθεται, 6 δισ. ευρώ από τους τόκους που θα μπορούσαν να μας πάρουν επιπλέον. Μην ανησυχείτε που θα πρέπει να υποστούμε επίσημα 7,5 χρόνια μνημονίων, έστω κι αν τους πρώτους 8 μήνες οδήγησαν τα εισοδήματα, την εργασία, την οικονομία και την κοινωνία της χώρας στη μεγαλύτερη καθίζηση ολόκληρης της μεταπολιτευτικής περιόδου.


Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Σκόνη (άνθρακα)...


Από την Ελευθεροτυπία

Του Στάθη

«Πόλεμος στον ανθελληνικό ΣΚΑΪ» - κάτι τέτοια κι άλλα ελληναράδικα, φασιστικά κι εθνικιστικά έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Κίνδυνος! Αυτοί που δεν καταλαβαίνουν ότι τα θέματα που εγείρει η εκπομπή του ΣΚΑΪ για το 1821 είναι θέματα για συζήτηση, μάλιστα υψηλού επιπέδου, διότι αφορούν στην εθνική μας αυτογνωσία και συνεπώς στην πολιτική μας υπόσταση, καταφεύγουν σε παλαιοημερολογίτικες κραυγές κι απειλές.

Ο κ. Πάγκαλος, το κυνήγι των φαντασμάτων και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης...


Από το AntiXyta

Τι να απαντήσουμε στον κύριο Πάγκαλο, μετά την ανακοίνωση που έβγαλε; Μοιάζει περισσότερο με ανακοίνωση της συζύγου του και του δημοτικού της συνδυασμού, παρά με ενός κ. Αντιπροέδρου κυβερνήσεως. Τόσες συκοφαντίες και ψέματα ούτε η Τζάκρη δεν έχει πει.

Καταρχήν μας θυμίζει τους ματατζήδες, που ό,τι κινείται απέναντί τους είναι «άτομο του χώρου». Έτσι κι ο κ. Πάγκαλος. Ότι τον ενοχλεί είναι ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές πως δεν έχει καταλάβει τι γίνεται στην Κερατέα 97 ημέρες. Ο αγώνας αυτός είναι γνήσιος λαϊκός αγώνας, που ξεκινάει και τελειώνει στους ίδιους τους πολίτες. Δεν μπορεί να καπελωθεί από κανένα κόμμα, από κανέναν δήμαρχο. Πολύ θα τον βόλευε να έχει κομματική προέλευση. Ατύχησε...

Νέα μνημόνια για την Ελλάδα


Από Το Ποντίκι 17.3.2011 (Απ' όπου και το σκίτσο του Πάνου)

Μέχρι τώρα μιλούσαμε για το γαλλογερμανικό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και την αντιπρόταση της Κομισιόν, τις διαφωνίες και τα βέτο που αφορούσαν το περιβόητο σχέδιο, το οποίο επισήμως δεν κατατέθηκε ποτέ από τις δύο χώρες.

Προφανώς έτσι ήταν η στρατηγική. Και πέτυχε. Στη σύνοδο των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης της περασμένης Παρασκευής, Βερολίνο και Παρίσι, με τη σιωπηλή (μέχρι τότε) στήριξη των χωρών με βαθμό αξιολόγησης ΑΑΑ – Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο – έφεραν στο τραπέζι προς ψήφιση το λεγόμενο Σύμφωνο του Ευρώ, στο οποίο το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι απλώς ένα μέρος.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Στην «Αυλαία» για τη συναυλία του Συντάγματος


Από τη Σεισάχθεια

Συνέχιση της ανοιχτής συνέλευσης* της συντονιστικής επιτροπής κινημάτων και πρωτοβουλιών για την οργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης και συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος μέσα στον επόμενο μήνα, αυτό το Σάββατο 19.3.2011 και ώρα 16.00 στη μουσική σκηνή «Αυλαία», οδός Αγίου Όρους 15 και Κωνσταντινουπόλεως (πλησίον μετρό Κεραμεικός). Η συνεχιζόμενη ανοιχτή Συνέλευση προχωρεί με δημοκρατική διαδικασία τόσο στη διαμόρφωση θέσεων ανά τομέα όσο και στην οργάνωση της παραπάνω συγκέντρωσης.

Κίνηση ρίσκου τα ομόλογα διασποράς



Από τους Financial Times (via Euro2day)

Των Kerin Hope και Peter Wise

Η Αθήνα προχωρά στην πρώτη έκδοση ομολόγων διασποράς κατά τη διάρκεια του έτους στηριζόμενη στο πατριωτικό αίσθημα των ομογενών επενδυτών στις ΗΠΑ. Η ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη [σ.σ.: 8 Μαρτίου] κατέθεσε αίτηση για την έκδοση ομολόγων στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μία ημέρα μετά την υποβάθμιση των ομολόγων της από τη Moody's κατά τρεις βαθμίδες.