Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Συναγερμός για την Ιταλία


Από τον ANT1 online

Στο μάτι του κυκλώνα των αγορών έχει πλέον μπει η Ιταλία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, καθώς οι Βρυξέλλες – και όχι μόνο – φοβούνται την επιμόλυνση της γειτονικής μας χώρας λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.

Με το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται από την Ε.Ε. μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής γίνεται προσπάθεια να τιθασευτούν οι αφόρητες πιέσεις προς την ιταλική οικονομία.


Το επιτόκιο που αναγκάστηκε να πληρώσει στη δημοπρασία της Παρασκευής η Ιταλία ήταν 6% για τα δεκαετή ομόλογα, όταν η Ελλάδα προσέφυγε στο μηχανισμό επειδή αναγκαζόταν να πληρώνει επιτόκιο 5,80%. Το άλλο ανησυχητικό στοιχείο της δημοπρασίας ήταν ότι, ενώ ζητούσαν 8,5 δισ. – και συνήθως αυτές οι εκδόσεις υπερκαλύπτονται – βρήκαν μόνο 7,9 δισ.

Το γεγονός ανησύχησε τον Μπερλουσκόνι που ξεσπάθωσε κατά του κοινού νομίσματος, λέγοντας πως «το ευρώ δεν έπεισε κανέναν, είναι ένα περίεργο νόμισμα και γι’ αυτό δέχεται την επίθεση των κερδοσκόπων κι έχει γίνει δύσκολη η διάθεση κρατικών ομολόγων που καλύπτουν το δημόσιο χρέος».

Όμως, μετά την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης και την υπόμνηση ότι η Ιταλία είναι υπό τη στενή παρακολούθηση της Ευρώπης, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, ανακρούοντας πρύμναν: «Το ευρώ είναι η σημαία μας, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κάνουν υστερόβουλη πολεμική» σύμφωνα με τον Καβαλιέρε, που μάλλον δεν έπεισε κανέναν.

Κι επειδή τα λεφτά πάνε... στα λεφτά, το μεγαλύτερο λογιστικό λάθος στην ιστορία ανακαλύφθηκε στη Γερμανία και την έκανε 55 δισ. πλουσιότερη. Το λάθος έγινε όταν αφαίρεσαν δύο φορές τις ζημιές μιας κρατικής εταιρείας που απορρόφησε τα τοξικά παράγωγα από τα ακίνητα της HYPO.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επισκέπτεται την Κίνα, δήλωσε ότι ο δρόμος για την έξοδο της Ευρωζώνης από την κρίση θα είναι μακρύς και δύσκολος, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια, ώσπου να ρυθμιστούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Ευρώπης.

Οι ηγέτες της Ευρώπης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν ότι το κλειδί για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η στενή επιτήρηση των ασυνεπών χωρών που δεν εφαρμόζουν πιστά τα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί γι’ αυτές, αλλά και η εποπτεία, ώστε να γίνονται εγκαίρως οι διορθώσεις και να μη χρειάζεται πυροδότησης του αυτόματου ποινολογίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου