Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

«Αντάρτικο» βουλευτών του Κάμερον που ζητούν «έξοδο» από την Ε.Ε.


Από το in.gr

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη «εξέγερση» βουλευτών στη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας βρίσκεται ο Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς δεκάδες βουλευτές των Τόρις ετοιμάζονται να αψηφήσουν την κομματική γραμμή και να υποστηρίξουν αίτημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συζήτηση στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων αναζωπυρώνει την από καιρό υποβόσκουσα διένεξη για την Ευρώπη που δίχασε τους Συντηρητικούς κατά τη δεκαετία του 1990 και την οποία ο Ντέιβιντ Κάμερον ήθελε απελπισμένα να εκτονώσει αφότου έγινε αρχηγός των Τόρις από έξι χρόνια.


Μολονότι η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα αποτύχει και δεν έχει νομικό κύρος, θεωρείται δοκιμασία για την ηγεσία του Κάμερον και υπάρχει κίνδυνος να αυξήσει τις εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος είναι ένας «ευρωσκεπτικιστής» συντηρητικός, δήλωσε πως η πρόταση για δημοψήφισμα είναι «εντελώς αντίθετη με την κυβερνητική πολιτική».

«Θα δημιουργούσε πρόσθετη οικονομική αβεβαιότητα σ' αυτή τη χώρα σε μια δύσκολη οικονομική στιγμή. Είναι το λάθος ερώτημα τη λάθος στιγμή» δήλωσε ο Χέιγκ στο BBC.

Περίπου 78 μέλη του Κοινοβουλίου, ανάμεσά τους περίπου 68 Συντηρητικοί, προσυπέγραψαν το κοινοβουλευτικό αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα αν η Βρετανία θα πρέπει να φύγει από την Ε.Ε. ή να αναδιαπραγματευτεί τους όρους της συμμετοχής της.

Το κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα αργότερα τη Δευτέρα και η ψηφοφορία αναμένεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Ο Κάμερον έχει δώσει εντολή στους Συντηρητικούς να καταψηφίσουν το αίτημα, όμως στο κόμμα κυριαρχούν οι ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι πιστεύουν πως η κυριαρχία της Βρετανίας έχει διαβρωθεί από τις επανειλημμένες μεταβιβάσεις εξουσιών στις Βρυξέλλες.

* Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ / Γαλλικό / Γερμανικό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου