Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

«Η Ελλάδα εκτός στόχων σε όλα»


Σχέδιο έκθεσης Κομισιόν: Στο 8,9% το έλλειμμα του 2011

Από Το Βήμα

Του Αργύρη Παπαστάθη

«Μόλις το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνουν τα συμπεράσματα της πέμπτης επανεξέτασης, η επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ (5,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, και 2,2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ) θα είναι διαθέσιμη, το πιθανότερο, στις αρχές Νοεμβρίου». Αυτό είναι τοι συμπέρασμα του σχεδίου της έκθεσης της Κομισιόν με την οποία εισηγείται την εκταμίευσης της 6ης δόσης.

Το σχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν ανεβάζει την εκτίμηση για το έλλειμμα του 2011 στο 8,9% του ΑΕΠ από 8,5% που προέβλεπε η κυβέρνηση προσχέδιο του προϋπολογισμού και 7,5% που ήταν ο αρχικός στόχος του Μνημονίου.


Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρέθηκε εκτός στόχων στα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις. «Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα αναμενόμενα» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η ύφεση το 2011 υπολογίζεται στο 5,5% ενώ το 2012 στο 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 0,3% υψηλότερη από τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Στο σχέδιο της έκθεσης που διέρρευσε υπάρχει κενό στο σημείο της αξιολόγησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Το τμήμα που αφορά την εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους θα ολοκληρωθεί σύντομα και να συμπεριληφθεί στην τελική εκδοχή για δημοσίευση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το Bloomberg η εκτίμηση θα αναφέρει ότι η δυνατότητα εξυπηρέτησής του «πρακτικά έχει περιοριστεί» και θα προσθέτει ότι η δυναμική του χρέους παραμένει «ανησυχητική».

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ο Αμαντέου Αλταφάζ, επιβεβαιώνει από τις Βρυξέλλες ότι «η Κομισιόν συνιστά εκταμίευση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν», εφόσον όμως ψηφιστούν «οι συμφωνημένες ενέργειες για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», δηλαδή εφόσον ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου