Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Υπάρχει καρτέλ που χειραγωγεί το επιτόκιο των δανείων της τρόικας;


Από το XrimaNews

Του Πάνου Παναγιώτου*

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε ξαφνικούς ελέγχους σε διάφορες ευρωπαϊκές τράπεζες μετά από υποψίες ότι μπορεί να συνεργάζονται για να χειραγωγήσουν τα ευρωπαϊκά επιτόκια μέσα από ειδικές χρηματιστηριακές συναλλαγές που καθορίζουν την τιμή του euribor.

Το πρόβλημα είναι πως το euribor είναι μαζί με το libor το σημαντικότερο επιτόκιο διεθνώς και αυτό από το οποίο εξαρτώνται, σε διαφορετικό βαθμό, οι οικονομίες των κρατών και κυρίως αυτές των χωρών της ευρωζώνης.

Με βάση το euribor, όμως, διαμορφώνεται και το επιτόκιο των δανείων της τρόικας (ελληνικών, ιρλανδικών και πορτογαλικών), κάτι το οποίο επεσήμανα το 2010 δείχνοντας πως στην πραγματικότητα τα επιτόκια της τρόικας είναι κυμαινόμενα και αυξανόμενα (αντί για το αντίθετο).


Στο διάγραμμα της εικόνας βλέπουμε το euribor τριμήνου (στοιχεία από το Bloomberg), το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθορισμό του επιτοκίου των δανείων της Τρόικας.

● Όταν η Ελλάδα συμφώνησε στην υπογραφή του Μνημονίου, το συγκεκριμένο επιτόκιο κυμαινόταν στο 0,60%.

● Ένα χρόνο αργότερα το επιτόκιο είχε αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης, αυξάνοντας δηλαδή κατά 1% περίπου και το επιτόκιο που η Ελλάδα πληρώνει στη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ενώ σήμερα παραμένει κατά 100 μονάδες βάσης, περίπου, αυξημένο έναντι του Απριλίου του 2010.

● Τώρα μαθαίνουμε πως είναι πιθανό ένα καρτέλ τραπεζών να χειραγωγεί αυτό το επιτόκιο.

Το πρόβλημα, όμως, δεν σταματά εδώ γιατί με βάση το euribor καθορίζεται το κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Σε μία φάση που η Ευρώπη έχει απόλυτη ανάγκη από ρευστότητα με χαμηλό κόστος, μία εσκεμμένη αύξηση της τιμής του euribor συνεπάγεται αύξηση του κόστους του χρήματος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Η δύναμη ελέγχου του κόστους του χρήματος δεν είναι απλά μεγάλη, αλλά πυρηνική. Αν αποδειχτεί πως πράγματι ένα καρτέλ τραπεζών την έχει, τότε οι προεκτάσεις είναι γιγαντιαίες.

Η Ε.Ε. δεν έχει αποκαλύψει ποιες τράπεζες υποπτεύεται ότι συμμετέχουν στο καρτέλ. Ωστόσο, οι τράπεζες που βρίσκονται επισήμως στο πάνελ αυτών που διαμορφώνουν το euribor είναι 44 και αναφέρονται παρακάτω. Θα είναι πολύ διαφωτιστικό να δούμε αν και ποιες από τις παρακάτω τράπεζες θα βρεθούν εμπλεκόμενες σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα στην ιστορία.

Δεν αποκλείεται, πάντως, η υπόθεση αυτή να καλυφθεί όπως τόσες άλλες στο παρελθόν, οπότε το να υπάρξουν, όντως, εξελίξεις, επίσημες κατηγορίες και καταδίκες θα αποτελέσει μία πολύ μεγάλη έκπληξη.Επίσημη λίστα τραπεζών που διαμορφώνουν το euribor

Austria
Erste Group Bank AG - RZB Raiffeisen Zentralbank Österreich AG

Belgium
Dexia Bank - KBC

Finland
Nordea - Pohjola

France
Banque Postale - BNP-Paribas - HSBC France - Société Générale - Natixis - Crédit Agricole s.a. - Crédit Industriel et Commercial CIC

Germany
Landesbank Berlin - Bayerische Landesbank Girozentrale - Deutsche Bank - WestLB AG - Commerzbank - DZ Bank Deutsche - Genossenschaftsbank - Norddeutsche Landesbank Girozentrale - Landesbank Baden-Württemberg Girozentrale - Landesbank Hessen - Thüringen Girozentrale

Greece
National Bank of Greece

Ireland
AIB Group - Bank of Ireland

Italy
Intesa Sanpaolo - Monte dei Paschi di Siena - Unicredit

Luxembourg
Banque et Caisse d'Épargne de l'État

Netherlands
ING Bank - RBS N.V. - Rabobank

Portugal
Caixa Geral De Depósitos (CGD)

Spain
Banco Bilbao Vizcaya Argentaria - Banco Santander Central Hispano - Confederacion Española de Cajas de Ahorros - La Caixa Barcelona

Other EU Banks
Barclays Capital - Den Danske Bank - Svenska Handelsbanken

International Banks
UBS (Luxembourg) S.A. - Citibank - J.P. Morgan Chase & Co - Bank of Tokyo Mitsubishi

* Χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής (XrimaNews.gr, GSTA Ltd) Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου