Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Θολώνει το τοπίο για τη Σύνοδο Κορυφής



Από το Euro2day

Σκληραίνει η διαμάχη μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών και των ιδιωτών ομολογιούχων αναφορικά με το ποσοστό «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, καθώς οδεύουμε στην τελική ευθεία για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, οι ηγέτες των 17 ενδέχεται να μην είναι έτοιμοι να κατονομάσουν το ακριβές ύψος του haircut στο ελληνικό χρέος, αλλά ενδέχεται να υποδηλώσουν το επιθυμητό επίπεδο – που θεωρείται πως κυμαίνεται μεταξύ 50-60% – ανακοινώνοντας το ύψος στο οποίο επιθυμούν να διαμορφωθεί η βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα και το στόχο για το δείκτη χρέους / ΑΕΠ της Ελλάδας το 2020.


«Υπάρχει ένα θέμα με τα νούμερα» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο. «Όλοι έχουν μια νευρικότητα με τα νούμερα. Έχουμε παρουσιάσει νούμερα στο παρελθόν και δεν ήταν επαρκή». «Χρειαζόμαστε όντως ένα ακριβές μέγεθος; Είναι απαραίτητο» σχολίαζε δεύτερος αξιωματούχος.

Οι πηγές του πρακτορείου υπογραμμίζουν ότι ιδίως ο προσδιορισμός των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι δυνατόν να ανακοινωθεί πριν κλείσουν τα ζητήματα των ζημιών από τα ελληνικά ομόλογα αλλά και της μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής καλείται να εγκρίνει μια λύση για την επιδεινούμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την ενίσχυση του EFSF.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, αυξάνονται οι αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει ξεκάθαρη συμφωνία, με ακριβή μεγέθη, τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και στην αύξηση της «δύναμης πυρός» του ταμείου διασώσεων.


Geithner: Οι Ευρωπαίοι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους

Οι ηγέτες της Ευρώπης θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για λύσεις στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Timothy Geithner.

«Λένε πολλά σωστά πράγματα και είναι ξεκάθαρο πως δουλεύουν πάνω στο θέμα με μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη του στο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας. «Όλα αυτά είναι ευπρόσδεκτα αλλά μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα είναι δύσκολο να κρίνουμε» συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης πως «είναι σημαντικό για την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους τις επόμενες ημέρες και πριν από τη σύνοδο του G20 στις αρχές Νοεμβρίου. «Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες, όχι μόνο τους στόχους», τόνισε.


Jan Kees de Jager: Ποτέ δεν είπαμε ότι η σύνοδος είναι κρίσιμη!

Υποβαθμίζει τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει αύριο στη σύνοδο κορυφής οριστική λύση στο πρόβλημα της Ευρώπης ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Jan Kees de Jager. Σύμφωνα με δηλώσεις του, που μεταδίδει η WSJ, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, αλλά απέφυγε να πει αν θα οδηγήσουν σε τελική συμφωνία.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι η σύνοδος αυτή είναι μια κρίσιμη σύνοδος. Περιγράφεται ως τέτοια κυρίως από τον αγγλοσαξονικό τύπο» δήλωσε σε βουλευτές στη Χάγη. «Θα πρέπει να είναι ένα πειστικό πακέτο. Καλύτερα μια μέρα χωρίς απόφαση παρά δυο χρόνια με ένα πακέτο που δεν λειτουργεί».

(Ολόκληρο το εκτενές ρεπορτάζ του Euro2day, αλλά και τις συνεχείς ενημερώσεις του, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου