Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ανοικτό ενδεχόμενο αλλαγών στη Συνθήκη της Ε.Ε. αφήνει ο Μπαρόζο


Από Τα Νέα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως τελικά χρειαστεί να προχωρήσει σε αλλαγή της Συνθήκης, προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, είπε την Δευτέρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM. «Στο μέλλον, γιατί όχι μία αλλαγή της Συνθήκης;» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, προσέθεσε ότι «το πρώτο βήμα είναι να λάβουν μέτρα οι κυβερνήσεις για να σταματήσει η μετάδοση» της κρίσης χρέους.


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης, σημείωσε και προσέθεσε ότι όσες χρειασθούν επανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στις αγορές, μετά στις κυβερνήσεις και στο τέλος στον μηχανισμό στήριξης.

Ο κ. Μπαρόζο με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η ανεργία είναι το πιο οδυνηρό σύμπτωμα της κρίσης χρέους, ενώ αναφερόμενος στην τραπεζική ρευστότητα ανέφερε ότι η Κομισιόν συζητεί πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις θα χρησιμοποιούν τα διαρθρωτικά κεφάλαια ως μηχανισμό εγγυήσεων για να ενισχύσουν τη ρευστότητα στο σύστημα.

Οι οργανώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων πίεσαν τις κυβερνήσεις «να κάνουν οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να προστατεύουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης και να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε.» δήλωσε.

Οι τράπεζες θα πρέπει να επωμιστούν ένα μερίδιο του κόστους για την ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε. «Θα πρέπει να κάνουν μία πιο δίκαιη συνεισφορά στο κοινό καλό» είπε και προσέθεσε ότι ορισμένες συμπεριφορές στον χρηματοοικονομικό κλάδο είναι «εγκληματικής φύσεως». Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν προτάσεις για φόρο επί των συναλλαγών, σημείωσε ακόμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογράμμισε ότι μία δίκαιη κατανομή των βαρών είναι απαραίτητη, σε μία περίοδο που τα μέτρα λιτότητας κυριαρχούν στην Ευρώπη. «Σε αυτό το πλαίσιο η συμβολή του χρηματοοικονομικού κλάδου μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο» τόνισε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου