Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Ιδού οι δεσμοφύλακες


Από Το Ποντίκι 27.10.2011

Καθώς το επόμενο μακρύ – όπως προβλέπεται – διάστημα οι αποφάσεις του ελληνικού κράτους που αφορούν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας δεν θα λαμβάνονται από την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, αλλά από τον Μηχανισμό Εποπτείας, είναι χρήσιμο να γνωρίσουμε τα γρανάζια του. Δηλαδή τα καταρτισμένα και έμπειρα στελέχη της Κομισιόν που ήδη τον στελεχώνουν.

Σ' αυτούς τους υπαλλήλους της Κομισιόν η κυβέρνηση Παπανδρέου εκχώρησε την κυριαρχία που της εμπιστεύτηκε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός.


Σε μια προσπάθεια για να... γνωριστούμε καλύτερα με τους νέους κυβερνήτες μας, το «Π» ρίχνει μια πρώτη ματιά στους υπαλλήλους που έχουν επιλεγεί για να οικοδομήσουν τον νέο κρατικό μηχανισμό που η κυβέρνηση, κατόπιν οδηγιών των πιστωτών, φρόντισε να διαλύσει.


Παρουσιάζουμε λοιπόν το πρώτο κλιμάκιο της Εποπτείας που ήδη εργάζεται και εγκαθίσταται στην Αθήνα υπό την ηγεσία του «αντιβασιλέα» Χορστ Ράιχενμπαχ. Το εν λόγω κλιμάκιο αποτελείται από 11 υψηλούς αξιωματούχους, οι οποίοι θα αναλάβουν συγκεκριμένους τομείς (υπουργεία) της ελληνικής διοίκησης.

Το «Π» παρουσιάζει σήμερα συνοπτικά βιογραφικά και φωτογραφίες των εν λόγω – κατ' ουσίαν – υπουργών, καθώς και τα ονόματα των άμεσων συνεργατών τους. Το κλιμάκιο αυτό, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, πρόκειται σύντομα να εμπλουτιστεί με ακόμη 80 άτομα, τα οποία θα εγκατασταθούν στην Αθήνα. Το σύστημα της Εποπτείας θα συμπληρωθεί σύντομα με περισσότερους από 100 ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν την έδρα τους στις Βρυξέλλες.

Jorgen Holmquist: Σουηδός, γεννημένος το 1947, με θητείες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών, Αγορών και Υπηρεσιών, Αλιείας - Ναυτιλίας - Γεωργίας.

Πριν από την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε για τη σουηδική κυβέρνηση στο υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα στον τομέα προϋπολογισμού του Δημοσίου (2003-2007).

David Wright: Γεννήθηκε στην Αγγλία το 19 51, σπούδασε στην Οξφόρδη και ανακατεύεται με την Κομισιόν από το 1977. Έχει ασχοληθεί με τα στατιστικά (Εurostat 1977-1982), την ενέργεια (1982-87), τη βιομηχανία και τις διεθνείς αγορές (1987-89). Σύμβουλος του Ντελόρ (1989-1992) και του Ζακ Σαντέρ (1995-1999).

Έκτοτε ανέλαβε οικονομικές διευθύνσεις της Κομισιόν, από τις οποίες αποχώρησε για ένα μικρό διάστημα προκειμένου να οικοδομήσει την ακαδημαϊκή του καριέρα (Οξφόρδη). Το 2009, σύμφωνα με ένα σχετικό κατάλογο που καταρτίζουν οι «Financial Times», ο Wright ήταν μέσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ευρωπαϊκή τραπεζική βιομηχανία.

Niall Bohan: Σπουδές περί των οικονομικών στο Trinity College του Δουβλίνου και στο College of Europe του Μπριτζ. Εργάστηκε ως βοηθός καθηγητής στο College of Europe και ως ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών. Εργάζεται στην Κομισιόν από το 1994 σε οικονομικές διευθύνσεις.

Giulia Del Brenna: Ιταλίδα, γεννημένη το 1970, με σπουδές στην πολιτική επιστήμη και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Στην Κομισιόν εργάζεται από το 1996 σε θέσεις που έχουν να κάνουν με τη γεωργία, τη βιομηχανία τροφίμων, τη βιοτεχνολογία.

Georgette Lalis: Ελληνίδα, με θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1981 σε σημαντικές διευθύνσεις (βιομηχανία και επιχειρήσεις). Το διάστημα 2001-2004 έλαβε άδεια άνευ αποδοχών από την Κομισιόν προκειμένου να αναλάβει διευθύνουσα σύμβουλος του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Alain Scriban: Γάλλος γεωπόνος, ξεκίνησε την καριέρα του στο γαλλικό υπουργείο Γεωργίας, όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια.

Το 1981 ήταν υπεύθυνος για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και αμέσως μετά συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την Ισπανία και την Πορτογαλία για τη διεύρυνση της Ε.Ε.

Έκτοτε έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις που έχουν να κάνουν με τη φορολογία, τη διαμόρφωση πολιτικών σχετικά με την κατανάλωση και την αντιμετώπιση της απάτης. Από το 2001 μέχρι το 2005 ηγήθηκε επιτροπής που ασχολήθηκε με τη διοικητική μεταρρύθμιση, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας κ.λπ.

Νικηφόρος Σιβένας: Στην Κομισιόν από το 1982, έχει διατελέσει διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας από το 2008. Η εξειδίκευσή του είναι στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τον FAO, τον ΟΟΣΑ.

Μαρία Βελέντζα: Είναι ι επικεφαλής της ομάδας Γ για τη χρηματαγορά. Εργάζεται στην Κομισιόν από το 1991 ως νομικός σύμβουλος σε διάφορους τομείς, όπως η πολιτική για τις επιχειρήσεις (με έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις), για την ελεύθερη εγκατάσταση και κυκλοφορία των επαγγελματιών και των υπηρεσιών, για τις τραπεζικές συναλλαγές, το ασφαλιστικό σύστημα.

Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τiς μετα-πανεπιστημιακές σπουδές (DEA en Droit Communautaire) στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Παρίσι, Sorbonne (Paris II). Έχει την ιδιότητα του δικηγόρου στην Ελλάδα από το 1990. Μιλάει ελληνικά, γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά και καταλαβαίνει ιταλικά και πορτογαλικά.

Dr Peter M. Wagner: Γερμανός, γεννημένος το 1961, με σπουδές στα Πανεπιστήμια Φράιμπουργκ και Μάιντς (Γερμανία) και Βιέννη (Αυστρία). Κατέχει διδακτορικά στις πολιτικές επιστήμες, την ιστορία και την ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία κάνοντας την εκπαίδευσή του στο Ισραήλ.

Το 1999 και ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό εντάχθηκε στην Κομισιόν. Τον Μάιο του 2005 διορίστηκε προϊστάμενος της διοικητικής μονάδας στη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, όπου ήταν υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα κράτη - μέλη και το Συμβούλιο, το κοινοτικό πρόγραμμα της Λισσαβώνας και την ανταγωνιστικότητα.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 έγινε προϊστάμενος της διοικητικής μονάδας που είναι επιφορτισμένη με την άμυνα, την αεροναυπηγική και τις ναυτιλιακές βιομηχανίες, καθώς και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Ευρωπαϊκή Αμυντική.

Baccro Vincenzo: Ιταλός νομικός, εξειδικευμένος σε θέματα ανταγωνισμού. Πριν από την ένταξή του στην Κομισιόν (1998) υπήρξε στέλεχος της Ιταλικής Κεντρικής Τράπεζας.

Joaquim Lloveras: Ισπανός με εξαιρετικές επιδόσεις στην προώθηση προγραμμάτων για την αναμόρφωση της Σερβίας μετά το 2000, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει «συμβατότητα» με την Ε.Ε. και να ενταχθεί στην Ένωση.

Οι παραπάνω πλαισιώνονται από μια σειρά υπαλλήλους με ελεγκτικές κυρίως αρμοδιότητες, οι οποίοι έχουν ξαμοληθεί στα υπουργεία: C. Wendling, S. Weinzierl, Α. Vandeputte, Ι. Van Beneden, D. Tyrrall, Ρ. Seppala, C. Riguelle, K. Prawdzik, Σ. Πασχαλίδου, E. Παγκανέλλη, J. Moraitis, E. Magou, J. Loach, Κ. Lambert, Δ. Κυριακού, M. Κουριδάκη, Γ. Κολίβας, A. Καλούδη, I. Χατζηγιάννης, C. Berthaud, F. Amodeo, K. Κυριαζή, J. Bastian.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου