Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Και δεύτερη Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη, λένε Γαλλία - Γερμανία


Από Τα Νέα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σε βάθος τον τρόπο εξεύρεσης μίας παγκόσμιας λύσης στην κρίση χρέους της Ευρωζώνη, κατά τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής. Ωστόσο, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το αργότερο την Τετάρτη, αναφέρεται σε κοινή δήλωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.


Επιπλέον Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν στο ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται κοινή οικονομική διακυβέρνηση, μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση, νέα μέθοδο λειτουργίας για τον EFSF και σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.


Νωρίτερα οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες επιθυμούν να αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες με τον ιδιωτικό τομέα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα, αλλά διαψεύστηκαν, ανέφεραν ότι η Σύνοδος της Κυριακής επρόκειτο να αναβληθεί.

Η Γερμανία και η Γαλλία φαίνεται να έχουν ξεπεράσει τις όποιες διαφωνίες τους στο ζήτημα του EFSF, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν όψει της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή.

«Υπάρχει κοινή θέση της Γερμανίας και της Γαλλίας σε αυτά τα ζητήματα» δήλωσε, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου στη γερμανική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως δεν τίθεται ζήτημα μόχλευσης των κεφαλαίων του μηχανισμού μέσω της ΕΚΤ, πρόταση στην οποία αντιτίθεται σταθερά το Βερολίνο. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες για το σχέδιο μόχλευσης ο υπουργός ανέφερε πως είναι ακόμη υπό κατάρτιση. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε λύση που προβλέπει εμπλοκή κάτι τέτοιο» [εμπλοκή της ΕΚΤ στη μόχλευση του EFSF] ανέφερε ο υπουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου