Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Όλι Ρεν: Επιδιώκεται ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Σήμερα στο Eurogroup η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία

Από Το Βήμα

«Η Κομισιόν προτιμά την εθελοντική και πρώτα απ' όλα την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν και καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, εν όψει του Eurogroup σήμερα Παρασκευή και των δύο Συνόδων Κορυφής που θα πραγματοποιηθούν η μία την Κυριακή και η άλλη το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.

Σε συνέντευξή του στη φινλανδική εφημερίδα Kauppalehti, ο κ. Ρεν σημειώνει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί. «Το καλοκαίρι είπαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Τώρα, έχει επιδεινωθεί», με βάση διάφορες μετρήσεις, πρόσθεσε.


Σήμερα, στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας για την ελληνική οικονομία και οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της 6ης δόσης του πακέτου βοήθειας. Επί τάπητος θα βρεθεί και η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Προϋπόθεση για ένα βιώσιμο χρέος είναι εκτός από ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» και η μείωση των επιτοκίων, σημειώνεται στην έκθεση.

Η δυναμική του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές της τρόικας, ενώ κρίνουν ανεπαρκή το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Παρ' όλα αυτά, εισηγούνται την εκταμίευση της έκτης δόσης το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη πως η 6η δόση θα εκταμιευθεί πριν τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία χώρα μας.

Ουσιαστικά, ο Αμαντέου Αλταφάζ ξεκαθάρισε ότι δεν διακυβεύεται η καταβολή της δόσης. Όπως είπε, η απόφαση της Ευρωζώνης για την εκταμίευση των 5,8 δισ. ευρώ θα ληφθεί σήμερα από το Eurogroup, ενώ η απόφαση για το μερίδιο του ΔΝΤ, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στις αρχές Νοεμβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου