Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ρεν: Ενδιαφέρουσα ιδέα η Ειδική Οικονομική Ζώνη στην Ελλάδα


Από την Ελευθεροτυπία

Ως ενδιαφέρουσα ιδέα για την τόνωση της ανάπτυξης, χαρακτήρισε την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα, ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει εξεταστεί ακόμη από την Ε.Ε.

Όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, «η ιδέα της δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη εξεταστεί από την Επιτροπή.


Αν και πρόκειται για ενδιαφέρουσα ιδέα που θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, τουλάχιστον σε συγκεκριμένους τομείς, πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις θεμελιώδεις αρχές και πολιτικές της Ε.Ε., όπως οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και τον ανταγωνισμό, η φορολογική νομοθεσία και ειδικότερα ο κώδικας δεοντολογίας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, καθώς και το εργατικό δίκαιο».

Στη συνέχεια, προτρέπει την Ελλάδα να δημιουργηθούν τέτοιες ζώνες για να υλοποιηθούν από την Ε.Ε.

«Απ' όσο γνωρίζουμε, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συγκεκριμένα σχέδια για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, με την έννοια που αναφέρθηκε πιο πάνω. Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ιδέα να εξετάσουν οι ελληνικές αρχές το ενδεχόμενο ανάληψης πρωτοβουλιών του είδους αυτού. Αν το αποφασίσει η κυβέρνηση, η Επιτροπή είναι πρόθυμη να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τη δυνατότητα υλοποίησης των ιδεών αυτών» δήλωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου