Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Απειλούν με Μνημόνιο για την Ιταλία


Από την Ελευθεροτυπία

Την «προληπτική» ένταξη της Ιταλίας σε μηχανισμό στήριξης εξετάζουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανώνυμη διπλωματική πηγή που μίλησε στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Όπως ανέφερε, η ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης μελετά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ενός νέου εργαλείου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς προβλέπεται πλέον η εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης μιας χώρας και για προληπτικούς λόγους.


Το συγκεκριμένο εργαλείο αφορά στη χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων και στην επαναγορά ομολόγων μιας χώρας από τη δευτερογενή αγορά, προκειμένου να συνεχίσουν να δανείζονται από τις αγορές.


Η ίδια διπλωματική πηγή άφησε αιχμές για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με αφορμή το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες δεν εξετάζουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ισπανίας. «Στην Ιταλία υπάρχει ένα πρόβλημα πολιτικής ηγεσίας που δεν υπάρχει στην Ισπανία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Μαδρίτη έχει ήδη υλοποιήσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες λειτουργίας του ευρωπαϊκού ταμείου, η προσφυγή σε «προληπτικό» πρόγραμμα απαιτεί να κρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης για το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Κατά πάσα πιθανότητα, το παραπάνω σενάριο εντάσσεται στην επιχείρηση άσκηση πιέσεων στον Μπερλουσκόνι, προκειμένου να «τρέξει» το πρόγραμμα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι Βρυξέλλες από τη Ρώμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου