Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πάνε για «κούρεμα» και οι συντάξεις


Βενιζέλος: Δεν θα εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία

Μόνο το ιδιωτικό χρέος ύψους 205 δισ. θα αφορά η ρύθμιση

Από την Ελευθεροτυπία

Του Πάνου Σώκου

Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα εξαιρεθούν από το «κούρεμα» αλλά θα κληθούν κι αυτά να συμμετάσχουν εθελοντικά στο νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα είπε χθες σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Το γεγονός αυτό θέτει σε κίνδυνο τα αποθεματικά των Ταμείων και δημιουργεί προϋποθέσεις μετακύλισης των απωλειών στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους, σε αντίθεση με τις τράπεζες, που είναι απόλυτα διασφαλισμένες από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης στο οποίο θα ενταχθούν. Ο κ. Βενιζέλος χθες συνομίλησε με τους επικεφαλής τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, αλλά όχι με διοικητές Ταμείων.


Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, που ρωτήθηκε χθες εδώ στις Βρυξέλλες, είπε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν διπλή ιδιότητα: στο πλαίσιο της κοινωνικής τους πολιτικής θα προστατευθούν από το κράτος, οπότε είναι διασφαλισμένα ως προ την πληρωμή των συντάξεων, οι οποίες, όπως διαβεβαίωσε, δεν θα μειωθούν. Όμως στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής πολιτικής δεν μπορούν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα της ελάφρυνσης...

Στο μεταξύ, αυτό το πρόγραμμα της ελάφρυνσης ή «κουρέματος», που αναμένεται να αποφασιστεί εκτός απροόπτου στην αυριανή επαναληπτική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αφορά όχι το σύνολο του χρέους της χώρας, αλλά το ιδιωτικό χρέος της χώρας, που ανέρχεται περίπου στα 205 δισ. ευρώ, ανεξαρτήτως χρονικής λήξης των ομολόγων (μέχρι το 2035).

Το ποσοστό του «κουρέματος», σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, μπορεί να φθάσει και το 50%, καθώς φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η θέση της Γερμανίας, που υποστηρίζεται από ένα ισχυρό μπλοκ χωρών τις οποίες επηρεάζει, όπως είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Αυστρία.

(Η συνέχεια εδώ...)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου