Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Επανεξελέγη στην Αργεντινή η Κριστίνα Φερνάντες


Από την Ελευθεροτυπία

Η επανεκλογή της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ έγινε με άνεση από τον πρώτο γύρο των εκλογών, καθώς συγκέντρωσε το 53,04% των ψήφων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας βάσει της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων στο 15% των εκλογικών τμημάτων.

Κατά τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Έρμες Μπίνερ, υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση την Φερνάντες, συγκεντρώνοντας το 17%, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των υποψηφίων της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης.


Η Φερνάντες η οποία διατήρησε την παρεμβατική οικονομική πολιτική του εκλιπόντος προκατόχου και συζύγου της Νέστορ Κίρχνερ και χρειαζόταν το 45% των ψήφων για να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο, ενώ μπορούσε να επανεκλεγεί με 40%+ και προβάδισμα 10% επί του πλησιέστερου αντιπάλου της.

Ο Ρικάρδο Αλφονσίν, γιος του πρώην προέδρου Ραούλ Αλφονσίν, καταλαμβάνει στην τρίτη θέση με περίπου 10%

Υποστηρικτές της Φερνάντες είχαν συγκεντρωθεί από το απόγευμα της Κυριακής στην Πλάσα δε Μάγιο, εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά αφότου αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στην Αργεντινή το 1983. Είναι η έβδομη εκλογική διαδικασία μετά το τέλος της χούντας, στην οποία 28 εκατ. πολίτες κλήθηκαν να εκλέξουν πρόεδρο, αντιπρόεδρο, 130 μέλη της βουλής, 24 μέλη της γερουσίας, κυβερνήτες και τοπικούς αξιωματούχους.

«Βασιστείτε σε εμένα για πετύχουμε τους στόχους μας... Το μόνο που θέλω είναι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και να ενδυναμώνουμε την Αργεντινή» δήλωσε η Φερνάντες μιλώντας στους οπαδούς της που πανηγύριζαν.

Η Φερνάντες αναμένεται να ορκιστεί την 10η Δεκεμβρίου για την δεύτερη τετραετή θητεία της στην προεδρία.

Την ώρα που προσήλθε σε ένα σχολείο στη νότια επαρχία Σάντα Κρους για να ψηφίσει αναφέρθηκε στο σύζυγό της, που πέθανε ξαφνικά την 27η Οκτωβρίου 2010 λέγοντας: «Αν σας έλεγα ότι είμαι ευτυχισμένη, θα έλεγα ψέματα. Νιώθω και θλίψη... Αλλά ο Νέστορ (Κίρχνερ), όπου κι αν είναι, πρέπει να είναι πολύ ευτυχισμένος».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου