Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

«Καμπανάκι» για τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας


Υποβάθμισε την Ισπανία και η Moody's

Από τη Ναυτεμπορική

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, σε A1 από Aa2, προχώρησε και ο οίκος Moody's μετά τις αντίστοιχες κινήσεις της Fitch και της Standard and Poor's τις προηγούμενες ημέρες.

«Από την υπαγωγή της αξιολόγησης σε καθεστώς αναθεώρησης στα τέλη του Ιουλίου δεν έχει προκύψει κάποια αξιόπιστη λύση στην τρέχουσα κρίση χρέους και σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην πολιτική συνοχή της Ευρωζώνης και στις προοπτικές ανάπτυξης» αναφέρει η Moody's στην ανακοίνωσή της.


Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Οκτωβρίου ο οίκος Standard and Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας κατά μία βαθμίδα στο ΑΑ- από ΑΑ, στα ίδια επίπεδα με τον οίκο Fitch, που προέβη σε αντίστοιχη κίνηση μια εβδομάδα πριν.



Προειδοποίηση για τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας

Νωρίτερα ο οίκος Moody's προειδοποίησε για ενδεχόμενη υποβάθμιση των προοπτικών της γαλλικής οικονομίας μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, εάν το κόστος για τη διάσωση των τραπεζών και ορισμένων χωρών της ευρωζώνης αποδειχθεί επιζήμιο για τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η Μoody΄s ανέφερε ότι στην έκθεσή της θα λάβει υπόψη της την πρόοδο που θα σημειώσει η Γαλλία σε κρίσιμα θέματα δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και τις πιθανές αρνητικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Εάν ο οίκος δώσει αρνητικές προοπτικές για την οικονομία της Γαλλίας, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η Moody's χαρακτήρισε αρνητικές τις προοπτικές της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η επιδείνωση των μετρήσεων του χρέους και η πιθανότητα νέων απρόβλεπτων υποχρεώσεων πιέζουν τις σταθερές προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης Aaa της κυβέρνησης» της Γαλλίας, ανέφερε ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Για να διατηρήσει τις προοπτικές της οικονομίας σταθερές, η Γαλλία θα πρέπει να αποδείξει τη «συνεχή δέσμευσή της για την εφαρμογή των απαραίτητων οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων» πρόσθεσε η Moody΄s.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του οίκου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε ότι δεν απειλείται η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, καθώς η Γαλλία ήδη προωθεί μέτρα για την μείωση του ελλείμματός της, προειδοποιώντας πάντως ότι ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 1,7% το 2012 ενδέχεται να είναι πολύ υψηλός.

«(Η πιστοληπτική αξιολόγηση AAA της Γαλλίας) δεν κινδυνεύει γιατί... θα είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα στην ψήφιση των μέτρων για την μείωση του ελλείμματος» ανέφερε μιλώντας στο γαλλικό κανάλι France 2.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου